Lakásbiztosítás felmondása 2024

Elindult a nagy lakásbiztosítási kampány, de figyelni kell a felmondásra

Lakásbiztosítás felmondása 2024

Elindult a nagy lakásbiztosítási kampány, de figyelni kell a felmondásra

Domokos Erika
2024-03-01 Frissítve: 2024-03-30
2023-12-30 Frissítve: 2024-03-30
36463666

2024 nagy újdonsága, hogy márciusban szabadon felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat egy hónapig, és ha akarunk, újat köthetünk. A húsvéti munkaszünet miatt a felmondásnak április 2-ig kell beérkezni a biztosítóhoz. Fontos azonban, hogy csak a díjrendezett és határozatlan időre kötött lakásbiztosítások felmondására nyílik új lehetőség márciusban az egyébként továbbra is élő biztosítási évfordulóra történő felmondáson felül. A tartamkedvezménnyel kötött szerződések felmondásakor a biztosító bevasalhatja rajtunk a korábbi díjengedményt. A lakáshitelek és CSOK mellé kötött hitelfedezeti biztosítások is leválthatók, de ezeknél figyelni kell a speciális szabályok betartására.

 

Először 2024. március 1. és 31. között, majd minden év márciusában költségmentesen felmondhatjuk a lakásbiztosítási szerződésünket annak biztosítási évfordulójától függetlenül, és helyette új, akár olcsóbb biztosítást is köthetünk egy másik biztosítónál. Az idén a felmondási nyilatkozatnak a húsvét miatt nem március végéig, április 2-ig kell beérkeznie a biztosítóhoz. Ahogy várható volt, a biztosítók a korábbi kgfb-kampányokhoz hasonló lakásbiztosítási kampányt indítottak, hogy kedvezményekkel csábítsák a régi és az új ügyfeleket. A társágoknak a felmondási lehetőségről 2024. február 15-ig kellett értesíteni az ügyfeleiket. 

 

A biztosítók nagy lakásbiztosítási akciókat indítottak. Az alapdíjból most akár 40-50 százalékos kedvezmény is szerezhető online kötés esetén.

 

A kampányidőszakban érdemes lakásbiztosítás kalkulátor segítségével megnézni, hogy találunk-e a biztosítók ajánlatai között az elvárásaiknak megfelelőbb konstrukciót, amivel akár több tízezer forintot is spórolhatunk. Az összehasonlításnál érdemes arra is figyelnünk, hogy a szerződésünk biztosítási összege megfeleljen az ingatlanunk valódi értékének, újjáépítési költségének. Ezen még akkor is érdemes változtatni, ha az összehasonlítás után végül a meglévő szerződésünk megtartása mellett döntünk. A kalkulátor segítségével néhány perc alatt biztosítási ajánlatokat kaphatunk, nem kell mást tenni, mint megadni néhány alapadatot az ingatlannal kapcsolatban. A főbb adatok a következők: az épület típusa, nagysága, építésének éve, címe, a falazat és a tető építési anyaga. A kalkulációnál az is beállítható, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnénk biztosítani. 

A biztosítók ajánlatait itt hasonlíthatod össze!

Felmondhatom a jelzáloghiteles vagy csokos ingatlan biztosítását?

 

A felmondási lehetőség a lakáscélú ingatlanokra határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási (lakásbiztosítási) szerződésekre vonatkozik - köztük azokra is, amelyek csak az ingatlanban lévő ingóságokra (vagyontárgyakra) terjednek ki -, a határozott idejűekre nem. (Ilyenekből jóval kevesebb van, és ezek legfeljebb 3 évig nem mondhatók fel.)

 

Azok is felmondhatják a lakásbiztosítást, akiknek jelzáloghitel vagy valamilyen állami támogatás van bejegyezve az ingatlanjára, például CSOK-ot vett fel, és ezáltal hitelbiztosítéki záradék van a biztosítási szerződésén. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy meglévő hitel adatait az új biztosítási szerződésre is fel kell vezetni, és a dokumentumokat be kell mutatni a bank részére, ellenkező esetben a hitelintézet felmondhatja a kölcsönszerződést. Fontos továbbá, hogy a biztosítási fedezet folytonos legyen, vagyis a felmondott és az új biztosítási szerződés között ne legyen olyan időszak, amikor a biztosítottnak nincs lakásbiztosítása. 

 

Hitelbiztosítéki záradék nélküli szerződésnél is jó, ha nincs szünet a régi és az új lakásbiztosítás között, bár komolyabb jogi következményekkel, például a hitelszerződés felmondásával ilyen esetben nem kell számolniuk az ügyfeleknek.

 

Erre figyelj a lakásbiztosítás felmondásakor!

 

A lakásbiztosítás felmondását írásbeli nyilatkozattal tehetjük meg, 30 napos felmondási határidővel, a jogszabály szerint március 1. és 31. között, ám mivel 2024-ben március utolsó és április első napja húsvét, így a felmondás biztosítókhoz beérkezésének határideje 2024. április 2. éjfél.

 

Nem mondhatjuk fel a szerződést, ha az nem „díjrendezett”, azaz elmaradásunk van a díjfizetésben. Legkésőbb a 30 napos felmondási idő alatt rendezni kell a tartozásunkat. Az is okozhat problémát, ha a határozatlan idejű szerződést tartamengedménnyel kötöttük, azaz díjkedvezményért cserébe vállaltuk, hogy a szerződést 2, 3 vagy akár több évig nem mondjuk fel, de most mégis felmondjuk. Ilyenkor ugyanis a biztosító követelheti a díjengedmény vagy annak még hátralévő, arányos részének a megfizetését felmondáskor.

 

Az is előfordulhat, hogy korábban azért kaptunk díjkedvezményt, mert többféle biztosítást kötöttünk egy biztosítónál (például a kgfb mellett lakás-, élet- vagy balesetbiztosítást), de most felmondjuk ennél a biztosítónál a lakásbiztosításunkat, Ilyenkor elképzelhető, hogy a kedvezmény mértékével megemelkedik az egyéb biztosításunk díja.

 

Mikor mondhatom fel a lakásbiztosítást?

 

Eddig a lakásbiztosításunkat csak a biztosítási szerződésben rögzített biztosítási évforduló napjára mondhattuk fel úgy, hogy erről legalább 30 nappal (és legfeljebb 60 nappal) korábban értesítjük a biztosítót. Felmondhatjuk a szerződést például akkor, miután kézhez kaptuk a biztosító éves értesítőjét a következő biztosítási évre vonatkozó biztosítási összeg és díj emeléséről, és azt nem fogadjuk el. (A biztosítók a kárhányad és kárgyakoriság növekedése vagy a közterhek változása miatt évente emelhetik a díjat, valamint a KSH előző évi fogyasztói és építőipari árindexéhez igazítják a biztosítási összeget és díjat - ez az éves indexálás.) 

 

Felmondhatjuk a szerződést akkor is, ha nem vagyunk elégedettek a lakásbiztosításhoz kínált kiegészítő biztosításokkal, vagy egy nagyobb, a lakás értékét növelő beruházást követően új ajánlatot kérünk a régi vagy egy új biztosítótól. Ha a régi biztosítónál váltanánk egy másik, akár olcsóbb biztosításra, vagy új fedezetek (biztosítandó vagyontárgy) bevonása miatt változtatnánk, akkor felmondás helyett szerződésmódosítást kezdeményezhetünk.

 

Az elmúlt években a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) megjelenésével már a naptári negyedév végére is felmondhatók egyes biztosítóknál az otthonbiztosítási szerződések. A felmondást a biztosítónak meg kell kapnia legalább a negyedév végét megelőző 30. nap előtt. (A márciusi szabad átkötés bevezetésével a jegybank már nem várja el a biztosítóktól, hogy az MFO termékeiknél biztosítsák a negyedév végi felmondást is. Az MFO-t nyújtó biztosítók közül többnek ugyanakkor a hirdetményei tartalmazzák a naptári negyedév végére történő felmondás lehetőségét is.)

 

Mit tartalmaz a biztosítást felmondó nyilatkozat?

 

A biztosítási szerződés felmondására a biztosítási feltételek szerint van lehetőség. Kizárólag írásos nyilatkozattal mondhatjuk fel a biztosítási szerződést, ennek tartalmaznia kell

  • a szerződő fél személyes adatait,
  • a biztosító nevét,
  • a biztosítás típusát,
  • a szerződés- vagy kötvényszámot,
  • a felmondás okát (ami a leggyakrabban évfordulóra történő felmondás vagy érdekmúlás volt, most már beírhatjuk az évközi vagy március végi felmondást is).

 

Az aláírt felmondási nyilatkozatot

  • elküldhetjük levélben a biztosítónak címezve,
  • átadhatjuk személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán, értékesítési pontjain vagy ügynökénél,
  • elküldhetjük e-mailben a biztosító által megadott címre (elektronikus aláírással ellátott elektronikus okiratba foglaltan, vagy az aláírt nyilatkozatot beszkennelve csatoljuk az e-mailhez),
  • a nyilatkozatot megtehetjük az online ügyfélszolgálati fiókunkon keresztül is, ha rendelkezünk ilyennel.

 

 

A felmondáson kívül is megszűnhet a biztosításunk

 

Megszűnik a biztosítási szerződés, ha eladjuk a biztosított ingatlant vagy elköltözünk (ez az érdekmúlás), vagy megsemmisül az ingatlan vagy az ingóság (ez a lehetetlenülés). A változásokról azonban értesítenünk kell a biztosítót, és erre hivatkozva kérni a szerződés megszüntetését.

 

Akkor is megszűnik a szerződés, ha nem fizetjük a biztosítási díjat, és letelt a fizetésre megszabott 30 napos póthatáridő. (Akkor nem szűnik meg automatikusan, ha a biztosító bírósági úton érvényesíti a követelését.)

 

A biztosító is felmondhatja a szerződést 30 napos hatállyal, ha például a szerződést érintő lényeges körülményekről csak a szerződéskötés után szerez tudomást.

 

Bármikor megszüntethető a szerződés közös megegyezéssel is, de csak akkor, ha sikerül erről megegyeznünk a biztosítóval.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!