Nem ritka az a lakáskár, amiben megsérül valamelyik ingóságunk is

Ne csak a lakásunkat biztosítsuk, hanem azt is, ami benne van!

Nem ritka az a lakáskár, amiben megsérül valamelyik ingóságunk is

Ne csak a lakásunkat biztosítsuk, hanem azt is, ami benne van!

Tóth Katalin
2022-08-30 Frissítve: 2023-12-29
2022-08-30 Frissítve: 2023-12-29
29048360

Amikor az otthonunk biztonságáról gondoskodunk, magától értetődően beletartozóként gondolunk az ingóságainkra, személyes tárgyainkra is, azonban sokan meglepődnének, hogy mi minden biztosítható egy lakásbiztosításban.

 

Az otthonunk a legtöbbünk legértékesebb vagyontárgya, és ha egy szerencsétlen esemény kárt okoz benne, nem feltétlenül tudjuk saját erőből rendbe hozni. Ezért fontos és ebben segít egy lakásbiztosítás. Az otthonunkban lévő tárgyak nemcsak a mindennapokban fontosak, gyakran egy család évtizedeken vagy akár nemzedékeken át felhalmozott értékei. 

 

Az elég nyilvánvaló, miért érdemes biztosítást kötnünk a lakóingatlanunkra. Ha az otthonunkat kár éri, akkor a helyreállítás akkora összeg lehet, ami nem biztos, hogy mindenkinek a rendelkezésére áll ilyen esetben, és a biztosítás segítségével enyhíthetők ezek az anyagi terhek. Egy káreseménynél azonban nem csupán az épület károsodhat, hanem a benne lévő ingóságok is, amelyekre attól függően kapunk kártérítést, hogy mi szerepel a szerződésünkben. Éppen ezért érdemes végig gondolni biztosítás kötés előtt, hogy mi mindent szeretnénk biztonságba tudni.

 

A biztosítható ingóságok listája nagyon széles, a háztartásban használt tárgyainktól a különlegesebb ingóságokig, a kertben tartott berendezésekig, gyerekjátékokig vagy a kert ápolására használt eszközökig. Szintén biztosíthatók értéktárgyaink, vagy ha szükséges, az otthon folytatott vállalkozásunk eszközei.

 

A szerződéskötéskor a szerződőnek kell meghatároznia a vagyontárgyai biztosítási összegét. A lakás alapterülete és egyéb tényezők alapján, a szerződés kötésekor a biztosító ajánl egy biztosítási összeget háztartási ingóságokra, bútorainkra, napi használati tárgyainkra. Ha azonban ezt az összeget kevésnek érezzük, mert például drága dizájner bútoraink, értékesebb használati tárgyaink vannak, akkor kérhetjük ennek a növelését. 

 

Ingóságaink szerződésben meghatározott értékére nemcsak a szerződéskötéskor kell figyelnünk, hanem később is, amikor például vásárlunk egy nagyobb értékű vagyontárgyat, amivel érdemes kiegészíteni biztosításunkat. Ami ugyanis nem kerül a szerződésbe, arra nem is fogunk kártérítést kapni.

 

Természetesen a szerződéses biztosítási összeg meghatározásakor a realitásokból érdemes kiindulnunk, mert ez az érték a felső határa a biztosító által egy káreseményre kifizethető kártérítés összegének. Kár esetén a valós helyreállítási vagy újrabeszerzési értéknél többet a biztosító nem fog fizetni. A valósnál alacsonyabb érték megadása esetén pedig alulbiztosíthatjuk vagyontárgyainkat.

 

Érdemes a biztosítási szerződésünket legalább évente felülvizsgálni, hogy vettünk-e valami értékeset, bővült-e a biztosított vagyontárgyaink köre, összetétele. Megjelentek-e olyan új biztosítási fedezetek, amelyekre szükségünk lehet.  Ez különösen azoknak lehet hasznos, akik az utóbbi évek megváltozott körülményei miatt most már otthonról dolgoznak, vagy onnan vezetik vállalkozásukat. 

 

Vegyük számba az értékeinket!

A biztosítóval kötött szerződésben biztosíthatjuk a lakásban található értékes tárgyakat, festményeket, drága szőnyeget, gyűjteményeket, ékszereket, nemesfém tárgyakat, drágaköveket és a készpénzt.  Terméktől és a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékétől függően az ezekre vonatkozó biztosítási összeg megadható egyösszegben vagy tételesen a biztosítási szerződésben. 

 

A szerződésbe külön megadhatjuk például, ha van egy drága sporteszközünk, profi fényképezőgépünk/kameránk, vagy akár egy drága mikroszkópunk.

 

 Milyen fedezeteket tartalmaz a biztosításunk?

Gondoljuk végig, hogy ingóságainkat, köztük például háztartási eszközeinket, otthonunk berendezését, használati tárgyainkat milyen fedezetekre, káreseményekre szeretnénk biztosítani, és ennek megfelelően válasszunk lakásbiztosítást.  Például, ha nincs autónk, ne legyen a kötvényben biztosítás a garázsban tárolt személygépkocsira.

 

Az ingóságokra szóló biztosítási fedezet is kiterjedhet számos káreseményre, többek között  az elemi károktól a vízkárokig. Előfordulhat, hogy valaki azért nem kéri a kár megtérítését, mert nem is tudja, hogy az adott dologra is kiterjed a biztosítása fedezete. Számos biztosításban például szerepel az, hogy csőtörés esetén az elfolyt víz árát is megtéríti a biztosító.

 

Mi a teendő, ha kár történik?

A kárt minél előbb be kell jelentenünk a biztosítónak. Fontos az is, hogy a kár utáni állapotot dokumentáljuk, mielőtt még nekikezdenénk például a halaszthatatlan kárelhárításnak. A kárbejelentésre több mód is rendelkezésünkre áll, a személyesen bejelentésen túl megtehetjük ezt telefonon vagy online a biztosító weboldalán, ahol lehetőségünk van a kár státuszának követésére is a bejelentést követően.

 

Társasházi lakásnál is fontos a saját biztosítás

Ha társasházban élünk, akkor érdemes megérdeklődni, hogy a társasháznak van-e biztosítása, és az mire terjed ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalában nem érdemes ilyen esetben nekünk is kötnünk lakásbiztosítást, hiszen számos olyan káresemény lehet, amire a társasház szerződése nem nyújt fedezetet. A lakásunkban lévő ingóságokat például nekünk kell biztosítanunk.  Ugyanez érvényes egy bérelt ingatlan esetén is.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!