elveszett iratok és bankkártya

Elveszett bankkártya, ellopott irattárca: a lakásbiztosítás ilyenkor is fizethet

elveszett iratok és bankkártya

Elveszett bankkártya, ellopott irattárca: a lakásbiztosítás ilyenkor is fizethet

Herman Bernadett
2023-11-08 Frissítve: 2024-04-04
2023-11-08 Frissítve: 2024-04-04
35572435

A lakásbiztosításokban sokszor már alapból is ott van a fedezet az iratok, bankkártyák pótlására, de ha nincs ilyen, kiegészítő biztosítás köthető ezekre a károkra. A dokumentumok, a kártyák pótlása mindig kellemetlen, de legalább a költséget vagy annak egy részét a biztosító állja. 

 

Kevés kellemetlenebb helyzet van, mintha elveszik vagy ellopják az ember iratait, bankkártyáját. Utóbbit ráadásul egyre gyakrabban tulajdonítják el bűnöző úgy, hogy fizikailag ki sem kerül a kártya a tulajdonos kezéből. A csalók ugyanis egyre rafináltabb módszerekkel próbálják meg kicsalni a kártyaadatokat, banki ügyintézőnek adják ki magukat, hogy megszerezzék az érzékeny információt, vagy hamis csomagküldő oldalakon keresztül csalják ki ezeket az adatokat. Ha valaki bedől a csalóknak, nincs más lehetősége, mint letiltani a bankkártyát, de persze ugyanígy kell eljárni akkor is, ha a kártyát ellopják vagy valahol elveszíti az ügyfél. 

 

Sajnos a kártyák letiltása és az új bankkártya elkészítése általában pénzbe kerül. Hasonló a helyzet több hivatalos okmánnyal is. A lakcímkártya és a személyi igazolvány kiállítása ugyan ingyenes, de egy új jogosítvány vagy útlevél már pénzbe kerül. 

 

A lakásbiztosítás sokszor fizeti a pótlást

 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sok lakásbiztosításban van fedezet az okmányok és a bankkártyák pótlására, így ha a bosszúság nem is kerülhető el, legalább a költségek egy részét utólag meg lehet téríttetni a biztosítóval. 

 

Az Alfánál (korábban Aegon) évente 550 forintba kerül ez a kiegészítő szolgáltatás. A bankkártyáknál 4-5 ezer, az okmányoknál 3-8 ezer forint körül van a jellemző kárösszeg, vagyis ha valaki csak nyolc-tízévente egyszer ilyen helyzetbe kerül, valószínűleg már megérte kifizetnie ez a kiegészítő biztosítást. 

 

A Generalinál a lakásbiztosításban benne van a bankkártyák és az okmányok pótlására a fedezet. A szolgáltatási limit náluk 26 ezertől 170 ezer forint között van, a nagyobb csomagokba már a prémium hitelkártyák és az összes hivatalos irat pótlása is beleférhet. Biztosítási eseménynek minősülhet ráadásul az is, ha valaki a kártyaadatokat a kártya jogosultjának tudta vagy belegyezése nélkül megszerzi, és internetes webáruházon keresztül történő vásárlásra felhasználja. llyenkor a szolgáltatási limit 143 ezertől 572 ezer forinting terjed, de van 10 százalék, minimum 10 ezer forintos önrész is. 

 

Van, ahol az alapcsomag része

 

A Groupama újabb termékében ez a fedezet már az alapbiztosítás része, tehát minden ilyen szerződésben szerepel, a minősített fogyasztóbarát termékben viszont csak kiegészítő biztosításként lehet igénybe venni. Ez a biztosítási fedezet minden személyes okmányra, jogosítványra, forgalmi engedélyre, útlevélre és a bankkártyák pótlására is kiterjed. Az ügyintézés költségeit téríti a biztosító ezekben az esetekben a szerződéskötéskor 50 ezer forintig, ez az összeg azonban minden biztosítási évben az indexálás mértékével változik, vagyis általában emelkedik. 

 

A CIG Pannónia LakóTárs biztosításának Optimum és Prémium csomagjában felár nélkül, 10 ezer és 20 ezer forintos limittel szerepelnek ezek a biztosítások. Az Uniqánál a Médium és a Prémium csomagban van 25 ezer, illetve 50 ezer forintos limitösszegig okmánypótlás. Az Union legtöbb csomagjában szintén benne van a kiegészítő elem, amelynek limitösszege 10 ezer vagy 20 ezer forint a biztosítási csomagtól függően.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!