Megszűnne a tukmálás a hitel mellé, könnyebb lenne lakásbiztosítást váltani

Nagy változás jön a lakásbiztosításoknál: szabadabb lesz az átkötés, THM-plafonos a díj

Megszűnne a tukmálás a hitel mellé, könnyebb lenne lakásbiztosítást váltani

Nagy változás jön a lakásbiztosításoknál: szabadabb lesz az átkötés, THM-plafonos a díj

Bank360 tartalom
2023-02-01 Frissítve: 2023-11-29
2023-02-01 Frissítve: 2023-11-29
31380674

Alaposan átalakítaná a lakásbiztosítások szabályait a kormány. Az elképzelések szerint szabadabban lehetne átszerződni másik biztosítóhoz, hitelfelvételkor pedig a díj beszámítana a THM-plafonba.

 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium megkezdte a lakásbiztosítás szabályait átalakító módosítások kidolgozását. A minisztérium már közzé is tette, hogy mik lennének a legfontosabb változtatások.

 

1. A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosításoknál az a cél, hogy a bankok ügyintézői tájékoztassák az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátorról. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a hitelfelvevő teljes piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosításokról, és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül. Az új szabállyal nyilvánvalóan azt akarja elérni a minisztérium, hogy az ügyfél ne okvetlen azt a lakásbiztosítást kösse meg a lakáshitel felvételekor, amit a bank ajánl neki, hiszen az nem okvetlenül a számára legkedvezőbb.

 

A jelzáloghiteleknél kötelezően előírt lakásbiztosításnál elég gyakori, hogy ennek kiválasztására az ügyfelek már nem figyelnek, hanem automatikusan elfogadják azt a konstrukciót, amit a hitelező bankok ajánlanak nekik, ezzel viszont veszteség érhető őket, hiszen elképzelhető, hogy az ajánlatokat összehasonlítva számukra jobbat is találhatnának.   

 

2. A másik változtatás szerint a fogyasztói hitelszerződés megkötése előtt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díját is be kellene számítani. Ezzel meg lehetne gátolni, hogy egy hitelt a THM-plafonnál drágábban legyen kénytelen felvenni valaki, mivel a hitelfelvétel mellé kötelezően kötnie kell lakásbiztosítást, ami egy plusz rendszeres költség számára 

 

3. A már megkötött  lakásbiztosításoknál a kormány lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok alapján költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló lakásbiztosítási konstrukcióra.

 

4. A minisztérium a lakásbiztosításoknál jutalékplafont is bevezetne a biztosítók számára, amitől azt várja, hogy a szerződők kedvezőbb ár-érték arányú biztosítási ajánlatokat kapnak.

 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól összességében azt várja, hogy nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé. Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének és a Magyar Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!