Egy építkezésen minden megtörténhet, és előbb-utóbb meg is történik

Építkezés alatt van csak igazán veszélyben a vagyonunk, de erre is van védelem 

Egy építkezésen minden megtörténhet, és előbb-utóbb meg is történik

Építkezés alatt van csak igazán veszélyben a vagyonunk, de erre is van védelem 

Tóth Katalin
2022-10-12 Frissítve: 2023-02-01
2022-10-12 Frissítve: 2023-02-01
29891162

Aki már építkezett, tudja, hogy ilyenkor a vagyona gyakran sokkal nagyobb veszélyeknek van kitéve, mint amikor már felépült a háza. Mégsem természetes, hogy erre az időre is biztosítást kössünk, pedig enélkül jellemzően nekünk kell lenyelni a károkat.

 

Ha házépítésre, felújításra készülünk, általában nem az jut először eszünkbe, hogy biztosítást kell kötnünk a kivitelezési munkákra, anyagokra, berendezésekre, pedig ilyenkor sokkal könnyebben történhet kár, baleset, lopás, mint egy felépült házban. Ezzel leginkább akkor szembesülünk amikor az építkezéshez lakáshitelt nyújtó bank esetleg előírja, hogy a kivitelezés időtartamára is biztosítást kell kötnünk, nem csak a felépült ház esetén követelmény a lakásbiztosítás

 

Ha családi házunk építésére, felújítására, bővítésére, korszerűsítésére akarunk biztosítást kötni, akkor rendelkezésünkre áll a lakossági építés-szerelés biztosítás. Ez kiterjed a megépítendő épületre, épületrészre, de akár a már meglévő épületre is, amelyben bővítési, korszerűsítési a munkálatok alatt kár keletkezhet. 

 

Fedezetet nyújt emellett a beépítésre váró épületelemekre, épületvillamossági, épületgépészeti berendezésekre, valamint a munkálatokhoz szükséges gépekre, eszközökre, állványzatra is. A biztosítási összeg magában foglalja a biztosított vagyontárgyak értékét és a kivitelezés költségeit is. A biztosítás ezen felül fedezheti azt is, ha a kivitelező vagy alvállalkozója nem teljesíti a szerződésben foglalt munkát. 

 

Extrákkal is köthető

Ezen túl köthetünk kiegészítő biztosítást, amely fedezi, ha zárt helyen tárolt vagyontárgyakat betöréses lopással vagy rablással visznek el, sőt a szabadban tárolt, biztosított munkagépek ellopását is. A kiegészítő épületrongálás-biztosítás pedig a betöréses lopás vagy annak kísérlete közben elkövetett rongálás esetén téríti meg a kárt. A kiegészítő felelősségbiztosítás védelmet nyújthat a szomszéd épületekben esett károk vagy személyi sérülések esetén is.

 

A biztosítási védelem kiterjeszthető például az építkezés alatti rezgés okozta károkra is, vagy arra az esetre, ha véletlenül megsérülnek a közművezetékek. 

 

Nagyobb építkezéseknél viszonylag gyakori még a szállítmánybiztosítás, mint kiegészítő elem, amely az építőanyagok, gépek szállításakor bekövetkezett baleset miatti károkra terjed ki. 

 

Az építés-szerelési biztosítások sokesetben kiterjednek a káreseménnyel kapcsolatos kárelhárítás, a kármegállapításhoz szükséges szakértői vélemény költségére, a romeltakarítás többletkiadásaira és a helyreállítással kapcsolatos költségekre. 

 

Ki kötheti és mennyiért?

Építés-szerelési biztosítás társasházak és családi házak esetén is köthető, szerződhetünk építtetőként mi vagy akár a generálkivitelező is. 

 

Az építés-szerelési biztosítások időtartama általában fél- egy év, de szükség esetén meghosszabbítható. A biztosító kockázatviselése általában a munkálatok megkezdésekor, illetve az építési anyagoknak a helyszínre szállításakor kezdődik, és a használatbavételi engedély kiadásával ér véget. 

 

A kockázatviselés mértékét, illetve a díjat a tervdokumentáció alapján állapítja meg a biztosító. A biztosítás díja, 10-20 százalékos önrész esetén a felépített ingatlan 0,7-1,6 ezreléke lehet, de sok függ attól, hogy a szerződéskötéskor milyen összegben határozzuk meg a biztosított vagyon értékét, és attól is, hogy milyen kiegészítő biztosításokat kötünk, így lényegében egy testreszabott biztosítást alakíthatunk ki. 

 

Egy 100 négyzetméter feletti családi ház építésének biztosítása egy évre 50-60 ezer forint körüli összegre jön ki, amit csak az sokallhat, aki még nem csinált végig egy ilyen építkezést.

 

Nagyobb értékű építkezések esetén az építés-szerelési biztosítást helyettesítheti a tervező, kivitelező felelősségbiztosítása is. Azoknak, akik saját lakás céljára családi házat építtetnek, nem kötelező a felelősségbiztosítás, ezért érdemes tájékozódni, hogy a tervező és a kivitelező rendelkezik-e ilyennel. Családi házakra szabott biztosítás keretében általában maximum 500 négyzetméter alapterületű építmény biztosítható.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!