Lakásbiztosítás összehasonlítás

Lakásbiztosítás összehasonlítás: így találd meg a legjobbat!

Lakásbiztosítás összehasonlítás

Lakásbiztosítás összehasonlítás: így találd meg a legjobbat!

Bank360 tartalom
2019-10-26 Frissítve: 2023-02-20
2019-10-26 Frissítve: 2023-02-20
5385405

A lakásbiztosítás megkötése kötelező, ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, de ettől függetlenül is érdemes ilyet kötni. A lakás a legértékesebb vagyonunk, érdemes tehát biztosítani. Ha bármi történik vele, leég, elviszi az árvíz vagy csak kirámolják a nyaralás alatt, nagy segítség a biztosítás. Ráadásul csak néhány ezer forint havonta. Ennek ellenére érdemes lakásbiztosítás kalkulátorral összevetni az ajánlatokat mert a díjak és a biztosítási feltételek eltérőek, így nem egyszerű felmérni, pontosan mire fizet a lakásbiztosítás.

 

A lakásbiztosítás megkötése egyszerű, a biztosítás a szerződéskötéstől él - jellemzően a szerződéskötést követően egy hetet kap az ügyfél, hogy befizesse az első esedékes díjat. Ha nem fizetjük, némi türelmi idő után automatikusan megszűnik a biztosítás - a társaság többször figyelmezteti előtte az ügyfelet - és a biztosító ez esetben extra díjat számolhat fel.

 

Élő helyett újat

 

Az élő biztosítás helyett is választhatunk újat, ám ez esetben - hacsak nem akarjuk mindkettőt fizetni - a régit írásban fel kell mondani. A dupla biztosításnak akkor lehet értelme, ha például egy társasházi lakás esetében a társasház biztosítása kiterjed a lakásra is, de azzal nem vagyunk megelégedve - mert például túl alacsony értékűre becsülték a lakást - és kötünk csak a lakásra egy másikat. 

 

Mire fizet a lakásbiztosítás?

 

A lakásbiztosítás több káresemény esetére kiterjedhet. Jellemzően tűz, vihar és elemi kár, lopás, rablás, rongálás után fizet, de egy sor speciális esetben is jár kártérítés. Tipikusan ilyen a villámcsapás, árvíz, földcsuszamlás, üvegtörés, vízelfolyás. A legtöbb lakásbiztosításban van felelősségbiztosítás is, emellett van amelyik akkor is fizet, ha ellopták a bankkártyánkat vagy a kulcsunkat. Eltérő, hogy fizet-e a társaság a napelem, hőszivattyú sérülése, garázsban tárolt autó ellopása esetében. Ezt minden esetben érdemes előre megnézni és tisztázni.

 

A családi ház biztosítási díja 

 

A lakásbiztosítás kalkulátorral egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház biztosítási díját néztük meg, 2019 október 10-től 12 hónapra. A házra és az ingóságaira is kötöttünk biztosítást. A ház Budapesten található, 1960-ban épült és négy fő lakik benne. Nem számoltunk extra ingóságokkal - van lehetőség arra, hogy az átlagosnál drágább berendezésre tekintettel magasabb legyen az ingóságok összértéke - melléképületekkel.

 

Budapesti házunk biztosítási díja évi 25 ezer forint és 46 ezer forint között van. Ugyanez a ház a fővároson kívül kicsivel olcsóbb biztosítással is kijön, Pest-megyében 21 és 43 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében 22 és 37 ezer forint - a legolcsóbb ajánlatokat eltérő, a legdrágábbat ugyanaz a társaság kínálja. Ha csak ingatlanra szeretnénk biztosítást kötni, Budapesten 25-35 ezer forint közötti díjra számíthatunk. De lássuk a részleteket, milyen káresemények milyen esetekben biztosítottak.

 

Groupama

 

Budapesten a Groupama adja a legolcsóbb biztosítást, 25 200 forintért. A tűz mellett koromkárra is fizet legfeljebb 100 ezer forintig, a villámkár mellett annak másodlagos hatása okozta kárra pedig legfeljebb 300 ezer forintig. Lopásra, rablásra értékhatár nélkül fizet, zárcserére azonban nem, ahogy rongálásra sem. Üvegkárra fizet, de bővített és különleges üvegre nem. Vízelfolyásra 50 ezer forintig akkor is, ha nyitva maradt csap okozta a gondot. A felelősségbiztosítás 10 millió forintig érvényes. Baleseti halálra 250 ezer forintot fizet, elhagyott bankkártyára, okmánycserére azonban semmit. Különlegessége, hogy akár 12 hónapig terjedő munkanélküliség-biztosítást is tartalmaz, ennyi időre átvállalja a társaság a díjfizetést.

 

Genertel

 

A 32 056 forint éves díjért cserébe tűzre, vízre, villámra, másodlagos villámkárra korlátozás nélkül fizet. Rablásra, lopásra 25-50 ezer forintig fizet, de állja a zárcserét is 15 ezer forintig. Vízelfolyásra 50 ezer forintig, dugulásra 20 ezer forintig állja a számlát. Sima üvegtörésre fizet, másra nem. Felelősségbiztosítása 10 millió forintig érvényes, van baleseti és rokkantsági biztosítás benne, évente egyszer állja az igazolványcserét és bankkártya letiltását, cseréjét 15 ezer forintig évente egyszer. Hőszivattyúra és napelemre is érvényes a biztosítás, sőt arra is, ha áramkimaradás miatt megrohad a hűtőben az étel - ennek értékhatára 30 ezer forint. Munkanélküliség esetén három hónapra fizeti a díjat. Ha a garázsban tárolt autó tűz vagy elemi kár áldozata lesz, 4 millió forintig állja a kárt a biztosító. Erre ez a legjobb ajánlat.

 

KÖBE

 

A díj 34 310 forint plusz 1800 forint egyesületi díj. Ezért korlát nélkül állja a tűz- és koromkárt, a villámcsapást, az elemi károkat. Betörésre, lopásra 50 ezer forint értékig fizet, zárcserét pedig az ingóságok értékének fél százalékának megfelelő összegig állja. Rongálásra, vandalizmusra legfeljebb 150 ezer forintig fizet. A vízkár limitje nála is 50 ezer forint, de ide érti a beázást is. Különleges üvegre is érvényes a biztosítás legfeljebb 150 ezer forint értékig, de kiterjesztett üvegre ne. A felelősségbiztosítása 17,9 millió forintig érvényes. Balesetbiztosítást nem tartalmaz a szerződés, az okmány és bankkártyacserét viszont igen. Munkanélküliség esetén hat hónapig fizet, a garázsban tárolt autóra pedig tűzkár esetén egymillió forintig érvényes a biztosítás. Fagyasztott élelmiszerekre, fűtéskimaradásra is érvényes a biztosítás korlátozásokkal, hőszivattyúra és napelemre is fizet, egymillió forintig.

 

Union

 

A biztosító 38 482 forintért fizet az elemi károkra, tűzre és koromra. Betörés, rablás esetén is fizet, készpénzlopásnál csak 50 ezer forintig, rablásnál 100 ezer forintig. Zárcserét 25 ezer forintig állja a biztosító, rongálás, vandalizmus esetén azonban csak 50 ezer forintra számíthat az ügyfél. A csőtörés 30, a beázás 50 ezer forintig biztosított. Üvegkárra fizet, de csak limittel: sima üvegnél ez évente 100 ezer, különleges üvegnél 150 ezer forint. Felelősségbiztosítást tartalmaz a szerződés, ingatlanfedezettel 25, ennek híján 10 millió forintig. A baleset és rokkantsági biztosítás széleskörű, rablással összefüggésben az igazolványcsere is biztosított. Munkanélküliség esetén, hőszivattyúra, napelemre, garázsban tartott autó sérülésére nem fizet.

 

Allianz

 

A biztosító 40 151 forintért minden elemi kárra fizet korlátozás nélkül. Téríti a betörésből, lopásból, rablásból keletkező kárt, kivéve, ha az ügyfél lerészegedett és úgy rabolták ki - ez külön ki van emelve. Zárcserét évente egyszer 10 ezer forintig áll, a rongálást, vandalizmust 100 ezer forintig. A vízkárra nem vonatkozik limit, az üvegkárnál azonban csak a sima üvegkárra fizet, s ott is be kell raknia az ügyfélnek 20 ezer forintot. A felelősségbiztosítás meglehetősen magas, 20 millió forint, és csak balesetbiztosítást ad. Semmi egyébre nem érvényes a biztosítás, csak a fagyasztott élelmiszerek megromlására. De erre legalább limit nélkül.

 

Aegon 

 

A legmagasabb díjat az Aegon kéri, 45 806 forintot. Ezért szinte minden elemi kárra érvényes a biztosítás. Kivéve, ha földcsuszamlás, kő- és földomlás volt már a térségben az elmúlt öt évben. A betörést, lopást, rablást limit nélkül téríti a társaság, állja a zárcsere költségét és 100 ezer forintig a rongálás és vandalizmus is biztosított. Csőtörésre korlátozás nélkül fizet, beázásra legfeljebb 100 ezer forintig. Az üvegtörésnél csak a sima üvegkárt téríti. A felelősségbiztosítás mértéke itt a legmagasabb, 24,65 millió forint, a baleset és rokkantsági biztosítási díj is magas, 375, illetve 750 ezer forint. Állja az igazolványcserét és bankkártyatiltást, ám nem vállalja át a díjfizetést munkanélküliség esetén, nem állja a gépkocsi kárt, nem fizet hőszivattyúra, sem napelemre.

 

Látható, hogy az ajánlatok között jelentős különbség van mind szolgáltatás, mind az ár szempontjából. Érdemes alaposan átnézni, melyik biztosító mit ajánl, és összességében a legjobb ajánlatot választani. Ha nincs garázsunk, nem fontos, hogy érvényes-e a biztosítás a bennhagyott autóra, illetve a földcsuszamlással kapcsolatos szűkítés sem mérvadó, ha nem lakunk veszélyeztetett helyen. A kalkulátorral nemcsak az árakat, hanem a szolgáltatásokat, kivételeket is össze tudjuk hasonlítani, és ha kell, szűrni is tudjuk az egyes szolgáltatásokat. Lehet, hogy a biztosítás árán éri meg spórolni, de az is előfordulhat, hogy néhány ezer forint pluszdíj milliókat érhet, ha beüt a baj.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!