Betörés lakásbiztosítás

Betöréskár a lakásbiztosításban

Betörés lakásbiztosítás

Betöréskár a lakásbiztosításban

Bank360 tartalom
2019-11-12 Frissítve: 2022-11-29
2019-11-12 Frissítve: 2022-11-29
5620770

 

A lakásbiztosítások fontos része a betörés elleni védelem. A biztosítók az alapcsomagoknál jellemzően egy átlagos ingóságokra vonatkozó vagyont is meghatároznak, így ha ingatlan és ingó vagyontárgyakra egyaránt vonatkozó biztosítást kötünk, nagyjából azzal számolhatunk, hogy az elektronikai berendezéseink, kütyüink, bútoraink is védve vannak. 

 

Mi az ingóság?

 

Az ingóság értékét - az ingó vagyont - úgy számolják ki, hogy ha porig ég a ház, és mindent ki kell cserélni, akkor nagyjából mekkora az az összeg, amiből az újra bútorozás és miegyebek megvalósíthatók. Minden biztosító maga határozza meg, hogy az alapcsomagban mekkora értéket képvisel az ingó vagyon. Csak nagyon hozzávetőlegesen 5 millió forint körüli összeggel lehet számolni. Vagyis nem az a lényeg, hogy mennyit ér a tévénk, mosógépünk, hanem hogy mennyibe kerülne pótolni azokat - utóbbi magasabb összeg.

 

Ha értékeket őrzünk

 

Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy extra értékeket is őrzünk otthonunkban. Az átlagosnál magasabb értékű ingóságra magasabb díjú kiegészítést is lehet kérni, ez esetben a biztosítóval kell megállapodni, hogy mekkora is ez az érték. Ha például van a családnak egy Bösendorfer zongorája, az jelentősen meg fogja dobni ezt az értéket. 

 

Fontos, hogy külön kell választani a magántulajdont a céges tulajdontól. Ha például otthon van egy hangmérnöki stúdiónk, mert ebből élünk, akkor ez céges tulajdon lesz. Ezt is lehet biztosítani, de a munkaeszköz és a céges ingóságok mindig külön választandók.

 

Ha különösen értékes holmi van az otthonunkban - például antik hangszereket gyűjtünk, és a Bösendorfer mellett a vitrinben van néhány Stradivari, vagy értékes képeink, ékszereink vannak ,- akkor nem elég, ha jó magasra állítjuk be az ingóságok értékét a biztosítási szerződésben. Ilyenkor ugyanis a biztosító elvárja, hogy megfelelő biztonságtechnika is segítse az értékek védelmét, ez egy külön modul.

 

Nincs betörésbiztos lakás

 

Vagyis az kevés, hogy beriglizzük a bejárati ajtót. Akár azt is előírhatja a társaság a biztosítási feltételek között, hogy megfelelő mechanikai védelmi rendszer mellett elektronikai rendszer is ki legyen építve, azaz be legyen riasztózva a lakás, ház. Hogy milyen esetben milyen szintű védelem várható el, azt minden biztosító részletezi a külön feltételek között, vagyis ilyen esetben érdemes pontosan meghatározni, mit vár el a biztosító, illetve hogy az alkalmazott eszközök elégséges biztonságot adnak-e.

 

Azt gondolnánk, hogy lényegében betörés biztossá kell tenni a házat, de ez nem így van. Egyrészt nincs betörésbiztos védelem, másrészt ezt nem is várja el a biztosító. 

 

A védelmi rendszereket leegyszerűsítve úgy lehet listázni, hogy azt reálisan mennyi idő feltörni. A legalapabb rendszeren, biztonsági záron három perc alatt túljuthat a betörő, a kiemelt kategóriájú rendszer feltöréséhez viszont 20 perc kell. A cél az, hogy a betörő hamarabb feladja vagy a riasztott védelmi szakemberek, vagyonőrök, rendőrök hamarabb kiérjenek. Épp ezért a szimpla riasztónál - ami leginkább arra jó, hogy idegbajt kapjon a szomszéd - jobb az a rendszer, amely a rendőrségen vagy a vagyonvédelemért felelős cégnél jelez.

 

Megfelelő szintű védelem kell

 

A bejárati ajtó behegesztése ugyanakkor nem elegendő, szükséges az ablakok és erkélyajtók biztonságossá tétele is, és természetesen az is, hogy az ajtók és ablakok be legyenek zárva és a riasztó be legyen kapcsolva. Ha ezek elmaradnak - ha a konyhaablakon be lehet sétálni - akkor a biztosító valószínűleg nem fogja megtéríteni a kárt, hiszen a tulajdonos maga járult hozzá, hogy kifosszák. Erre ráadásul mindenkinek figyelnie kell, nemcsak a műkincseket őrző szupergazdagoknak. Ha a lakás, ház nyitva marad, ha az ablakon, erkélyen át könnyedén be lehet mászni - nagyjából 2-3 méternél alacsonyabban lévő ablakok, ajtók esetében feltételez könnyű bejutást a biztosító - akkor, nem biztos, hogy jár kártérítés.

 

Hogy mi számít megfelelő szintű védelemnek, ahhoz jó mankót jelent a MABISZ ajánlása. A szövetség részletesen elemzi az egyes rendszerek védelmi szintjét, így ha tartjuk magunkat ehhez az ajánláshoz, akkor nem lehet baj. A MABISZ minősítés garanciát jelent arra, hogy a megfelelő eszközt a megfelelő szakember szerelte be.

 

Mit adnak a biztosítók az alapból?

 

Ha nincs szükségünk extra értékek biztosítására, választhatjuk az alapból felkínált csomagokat átlagos ingóságokra vonatkoztatva. Ezekben a csomagokban a rablás, betörés minden esetben elfogadható káresemény. Jellemzően van fedezet a besurranó tolvajok okozta kár enyhítésére is, de ennek összege jellemzően jóval az ellopott tárgyak értéke alatt van. Hasonló a helyzet a készpénzzel is, a legtöbb társaság egyáltalán nem fizet készpénzlopás után, amelyik mégis, az is néhány tízezer forintot.

 

Ha betörtek a házba, elsőként a rendőrséget, majd a biztosítót kell értesíteni. Akkor minősül betörésnek az eset, ha a behatolásnak egyértelmű jelei vannak, vagyis az ajtót felfeszítették, az ablakot betörték. Erről a rendőrség jegyzőkönyvet vesz fel.

 

Mit tartalmaz az alapcsomag az egyes biztosítóknál?

 

Az Aegon mindenre kiterjedően fizet betöréskárra, akkor is, ha a lakókat az utcán támadják és rabolják ki. A biztosítás érvényes épületrongálásra és zárcserére is, egyedül a vandalizmus okozta kár kapott sapkát, erre legfeljebb 100 ezret fizetnek. Az Union már nem fogad el mindent, például az álkulcsos betörésre nem fizet, és a készpénzt is legfeljebb 50 ezer forintig téríti. A zárcserét legfeljebb 25 ezer forintig fizeti, a vandalizmust 50 ezerig. Ha épületen kívül történik a rablás, csak 100 forint a fedezet - egy mobil, egy óra és két bankkártya esetében ez könnyen összejön.

 

A KÖBE, a Waberer, a Signal és az Allianz kisebb-nagyobb értékhatárok mellett minden káresemény után fizet, a KÖBE azonban nevesíti az iskolai lopást, amelyet évente egyszer fogad el és akkor is csak 50 ezer forint értékig. Az Allianz pedig azt köti ki, hogy épületen kívüli rablás esetén csak akkor fizet, ha nem részegedett le a biztosított. A Genertel nem fizet vandalizmus után, a Groupamal pedig a zárcseréhez sem kíván hozzájárulni.

 

Összegezve

 

A szükséges előírásokat betartva a biztosítók általában fizetik a betöréskárt, a rablást, sőt akár a besurranó tolvajok okozta kárt is. Fontos azonban megtenni a szükséges óvintézkedéseket, mert bár egyre kevésbé jellemző bűnözési forma a betörés, sosem kellemes, ha idegenek garázdálkodnak és fosztogatnak a házunkban. Ezért különösen fontos nyaralás, utazás előtt gondosan bezárni minden nyílászárót, ha van, be kell kapcsolni a riasztót és lehetőség szerint ürítsük ki a postaládát, így nem tűnik fel nagy rakás felhalmozódott levél, ami arról árulkodik, hogy senki sincs otthon. 

 

A betörők nem szeretnek sokat matatni egy helyen, mert az növeli a lebukás veszélyét, ezért érdemes biztonsági zárat vagy akár rácsot felszerelni, hogy inkább neki se álljanak. Olyan ez, mint amikor kikötjük a kerékpárt. Akármivel is kötjük ki, lesz olyan eszköz, amivel szét lehet törni, vágni a lakatot. Az a kérdés, hogy bíbelődnek-e vele, vagy elviszik a miénk helyett azt a bringát, amelyiknek a lakatját fél perc alatt le lehet szedni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!