Nyaralóbiztosítás

Így lesz biztonságban a hónapokra magára hagyott nyaralód

Nyaralóbiztosítás

Így lesz biztonságban a hónapokra magára hagyott nyaralód

Bank360 tartalom
2022-11-29 Frissítve: 2023-08-22
2022-11-29 Frissítve: 2023-08-22
30507524

Akár hosszú hónapokig is üresen állhat az értékes nyaralónk, ezért egy csőtörés vagy vihar sokkal nagyobb kárt okozhat benne, mintha mindez az állandóan lakott ingatlanunkban történne. A télre való alapos felkészüléssel azonban csökkenthetjük a károk bekövetkezésének esélyét, egy megfelelő biztosítás kötésével pedig még teljesebb lehet a nyaraló védelme, ha az elővigyázatosság ellenére mégis kár következik be. 

 

A nyaraló általában a családok legértékesebb vagyontárgya a lakás vagy családi ház után. A téli időszakban, amikor hetekig vagy akár hónapokig nem nézünk felé, fontos, hogy gondoskodjunk a védelméről. Hiszen egy esetleges kár sokkal komolyabb következményekkel járhat, mint az állandóan lakott otthonunk esetében, mivel többnyire csak később észleljük azt, és látunk neki a kármentésnek.  

 

A nyaralók a betörők kedvelt célpontjai, mivel a tulajdonosok hosszabb ideig nem tartózkodnak ott, sőt gyakran a szomszéd épületek is lakatlan nyaralók, így jóval kisebb a lebukás esélye.

 

Mit tehetünk a betörések megelőzése érdekében?

Fontos, hogy nyaralónk a lehető legteljesebb körű védelemmel rendelkezzen a betörések megelőzése érdekében. Lehet ez mechanikai vagy akár elektronikus védelem is: ablakra, ajtóra szerelt rácsok, kamera, vagy távfelügyeletre bekötött riasztó rendszer is. Ezzel együtt fontos, hogy ne hagyjunk értékesebb mozdítható műszaki cikket, berendezést a nyaralóban.

 

Ha a biztonsági berendezések elriasztják a betörőket, kárt már magával a betörés kísérletével is okozhatnak. Tönkre tehetik a zárakat, megrongálhatják az ablakokat, a tetőt, ha van, akkor a biztonsági kamerát is.

 

Fagyás, csőtörés, elfolyt víz

A fűtetlen, magára hagyott nyaralóban a különböző vezetékek elfagyása vagy egy csőtörés, valamint az abból eredő vízveszteség különösen nagy pusztítást okozhat, különösen, ha hetekig nem vesszük észre. Ilyenkor nemcsak a hatalmas vízszámlát kell kifizetnünk, de elázhat az épület falazata, a bútorok, szőnyegek is, tönkre mehet a festés, a parketta, a faburkolat. A vezetékek elfagyása víztelenítéssel megelőzhető. Aki ezt nem tudja megoldani, lehetőleg hívjon szakembert a feladatra. Természetesen a legjobb, ha ezután még kifolyatjuk a vezetékekből a vizet házon kívül és belül, valamint leengedjük a WC-tartályt, bojlert, és nem hagyunk vizet a WC-ben sem. Az áramtalanítás szintén az elvárható óvatosság körébe tartozik, ráadásul ez valóban csak egy mozdulat, ahogyan a gáz elzárása is.

 

Érhetnek minket más kellemetlen meglepetések is: egy szélvihar, a fagyott csapadék vagy nagyobb mennyiségű hó miatt levert, lecsúszott, megrepedt cserepek, a tető vagy az ablakok sérülése a következő nagy esőzés vagy hóolvadás során még el is áztathatja a házat.

 

A nyaralóra kötött lakásbiztosítások többsége megtéríti az ilyen jellegű károkat, de csak akkor, ha mi is megtettük az elvárható óvintézkedéseket.

 

Hogyan válasszunk biztosítást a nyaralóra?

A nyaralók nagy részére a tulajdonosok általában kötnek lakásbiztosítást, de fontos szem előtt tartani, hogy a nyaraló biztosításánál mások a vagyontárgy megóvására vonatkozó szempontok.

 

Mivel a nyaralók általában nem állandóan lakottak, a lakásbiztosítás kalkulálásakor ezt jelölni szükséges, hiszen a kármentés csak jóval később történhet. Leginkább viharkárra, villámcsapásra, beázásra, vezetékes víz által okozott károkra és tűzkárra terjedjen ki a szerződés. Ha viszont egész évben vannak a házban műszaki cikkek, értékesebb berendezési tárgyak, akkor ne feledkezzünk el az ingóságok biztosításáról sem. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!