Viharkár

A nyáron lecsapó zivatarra is jó a lakásbiztosítás

Viharkár

A nyáron lecsapó zivatarra is jó a lakásbiztosítás

Varga Zsombor
2021-06-29 Frissítve: 2022-11-29
2021-06-29 Frissítve: 2022-11-29
14876809

Az idei nyáron a rekkenő hőség vált emlékezetessé június második felében, ennek ellenére előfordultak már szakadó esővel, tenyérnyi jégdarabokkal és erős széllökésekkel járó nyári viharok is, igaz többnyire csupán az ország déli részén. Ezek a nyári zivatarok a lehullott nagy mennyiségű csapadék és a szél pusztítása miatt veszélyeztethetik otthonunkat is, emiatt fontos, hogy az esetlegesen keletkező károkra lakásbiztosítás nyújtson kárpótlást, ha bekövetkezne a baj.

 

A Bank360 cikkében a biztosítók válaszoltak, amiből kiderül, mit kell tudni a nyári viharok okozta károk rendezésével kapcsolatban, milyen eseményekre fizet a biztosítás, és mivel előzhetjük meg a vihar előtt a pusztító károkat.

 

Mire fizet a lakásbiztosítás, ha lecsap a vihar?

A biztosítók közlése szerint a lakásbiztosítás egyértelműen kiterjed a viharkárokra:

 

Az Aegon lakásbiztosításai alapszolgáltatásként tartalmazzák a viharkárt előidéző eseményeket, így erre külön nem kell figyelnie ügyfeleknek. A szélvihart, a felhőszakadást, a villámcsapást és a jégesőt egyaránt fedezi a cég biztosítása.

 

Az Allianz Biztosító Otthonom lakásbiztosítása érvényes az időjárás okozta károkra, többek között a viharkárokra is. A fedezet kiterjed arra az esetre is, ha a vihar miatt megrongálódott tetőn vagy nyílászárón beömlik a csapadék és az kárt okoz a biztosított vagyontárgyakban. Már a Komfort csomag is tartalmaz biztosítást a viharkárok ellen.

A Genertel nem téríti meg a helyiségen belüli légáramlás miatt keletkezett károkat vihar esetén. Akkor sem térít a biztosító, ha az ügyfél szándékosan vagy súlyosan gondatlan magatartással nem tesz eleget a kármegelőzési vagy kárenyhítési kötelezettségének. Ha kizárólag ingóságbiztosítással rendelkezik az ügyfél, a vihar által a biztosított ingóságokban keletkezett károkat térítheti meg a biztosító a biztosítási összeg arányában, ellenben az ingatlanban keletkezett károkra nem terjed ki.

 

A Groupama Biztosító felhívja a figyelmet, hogy a biztosító néhány régebbi típusú szerződésénél nem téríthetők a talajszint alatti padozatú helyiségekben keletkezett ingósági károk, ha a kárt a felhőszakadás alkalmával a talajszinten áramló csapadékvíz beömlése okozza. Ha valaki ez ellen a kockázat ellen is szeretné védeni magát, lehetőség van a szerződést átdolgozni egy korszerűbb termékre. Beázási károknál néhány esetben az erre vonatkozó szolgáltatás összege limitált, emellett a tartós vízterhelés okozta épületsüllyedési, vagy alápincézett épület esetén a tartós beázásból eredő károkat nem vagy csak részben fedezi a biztosítás.

 

Az Union Biztosító nem téríti meg a vihar által okozott kárt, ha a szélerősség nem éri el a feltételben rögzített értéket, ez általában 54km/h-s szélsebességet jelent. Nem térít a biztosító azokra a viharkárokra, amelyek az építésügyi szabványok szerint nem megfelelő tetőzetben, szabadban tárolt vagyontárgyakban vagy lábon álló növényzetben keletkeztek. A legtöbb esetben nem fizet a biztosítás a nyitva felejtett nyílászárókkal összefüggően keletkező károkra, de egyes esetekben ezeket a károkat és a tető beázását is fedezi a lakásbiztosítás.

 

Az UNIQA válasza alapján is az a viharkár számít biztosítási eseménynek, amikor az 54 km/h sebességet eléri vagy meghaladja a szél sebessége. A biztosító lakásbiztosításaiban a vihar biztosítási esemény mindig az alapfedezetek között szerepel, külön nem kell jelölni az ajánlatkészítés során. Jellemzően azt a viharkárt nem fedezi a biztosítás, ami összefügg a karbantartás elmulasztásával, vagy építés, átépítés alatt álló épület ideiglenes fedésének hiányossága, esetleg annak elmulasztása miatt a - viharral együtt érkező - beömlő csapadékvíz okozza.

 

Hogyan lehet megelőzni a kárt?

Az Aegon szerint érdemes ellenőrizni, hogy az épület alapterülete pontosan szerepeljen a szerződésben, mert ebből következik a biztosítás szempontjából rendkívül fontos épületérték. A kárbejelentést online is meg lehet tenni, emellett tovább gyorsíthatja a folyamatot, ha a károsult ügyfél maga is készít néhány fotót a károsodott épületrészről.

 

Az Allianz tájékoztatása alapján a lakásbiztosítást akkor is érdemes felülvizsgálni, ha az ingatlan értékét növeljük egy nagyobb beruházás, mint például hozzáépítés, tetőtér beépítés, felújítás vagy korszerűsítés révén. Az újabb műszaki cikkek vagy a korábbinál értékesebb ingóságok beszerzése ugyancsak növeli az ingatlan, illetve ingóságok értékét. A biztosító szerint viharos időszakban fontos odafigyelni a kármegelőzésre is. Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése. Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nemcsak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.

A Groupama szintén felhívja a figyelmet a kármegelőzés fontosságára. A biztosító szerint érdemes ellenőrizni a tetőfedés állapotát és megszüntetni a fedésen keletkezett esetleges kisebb réseket a cserepek igazításával. Az ereszcsatornák tisztaságát is szükséges lehet felülvizsgálni, ugyanis az esetlegesen eldugult ereszek miatt a hirtelen lezúduló csapadékvíz az ereszen átbukva komoly beázási károkat tud okozni.

 

Az Union biztosító válasza alapján mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a lakásbiztosítási szerződés épületbiztosítást is tartalmaz-e. A vihar leggyakrabban az épületekben okoz kárt, így a tetőfedésben, előtetőkben és redőnyökben, de a megrongált tetőfedésen keresztül bejutó csapadékvíz a belső falakat is károsíthatja.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!