A lakásbiztosításon túl

Ha a biztosítás nem elég: így védd az otthonod a károktól

A lakásbiztosításon túl

Ha a biztosítás nem elég: így védd az otthonod a károktól

Vrazsovits Rita
2020-02-04 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-04 Frissítve: 2022-01-18
6786301

A lakásbiztosítás több tucat esetben nyújt anyagi segítséget, a szélsőséges időjárás okozta károktól kezdve az idegen tárgyak vagy járművek okozta sérülésekig. Az alapszolgáltatások mellett kiegészítő biztosítást is köthetünk betöréses lopásra, az ingatlanban lévő ingóságokra, egy nem tervezett zárcserére, de akár romeltakarításra is. 

 

Ha már megtörtént a baj, a lakásbiztosítás anyagi biztonságot nyújt, de a legjobb, ha teszünk a megelőzésért is - ehhez adunk most néhány tippet, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen, ha valami vagy valaki veszélyeztetné az otthonunkat.

 

Ami nem hiányozhat: a riasztóberendezés

 

A riasztók kínálata széles skálán mozog, több tucat megoldás közül választhatjuk ki azt a berendezést, amelyik leginkább passzol az igényeinkhez. A riasztó lehet nyitás- vagy mozgásérzékelő, de elérhető infra-radaros szerkezet is. Az okosabb készülékek már a háziállataink mozgásával is számolnak, ami azt jelenti, hogy az ő jelenlétük, mozgásuk nem befolyásolja a riasztó működését. 

 

A riasztóval felszerelt ház mellett egyéb lehetőségek is vannak, amelyek a kármegelőzést szolgálják:

 

  • a füstérzékelő riasztó a lakástüzek kialakulását, elterjedését segít megakadályozni,

  • egy rezgés- és ütésérzékelő riasztó pedig jól jöhet, ha széfben tároljuk az értékeinket,

  • az infrasorompó pedig a kertben vagy az erkélyen tehet jó szolgálatot.

 

Ha biztosra szeretnénk menni, a riasztót pánikjelző gombbal is felszerelhetjük. Ennek az aktiválásával értesíteni tudjuk a környezetünket, ha az ingatlan veszélyben van - illetve akkor is, ha mi magunk kerülünk vészhelyzetbe. Az is megoldható, hogy a pánikjelző riasztórendszert egy távfelügyeleti cég is lássa. Mivel ők 24 órás ügyeletben figyelik a jelzéseket, azonnal tudnak reagálni, ahogy megkapták a jelzést.

 

Biztonsági kamera

 

A riasztórendszert kiegészíthetjük igény szerint egy biztonsági kamerával - ezekből szintén hatalmas a választék. A mozgásérzékelő kamera ma már alap, de ezeknek is különböző típusai vannak, ezért érdemes szétnézni. A kifinomultabb eszközök már “okosan” érzékelik a különböző mozgásokat, például különbséget tudnak tenni a behatolás és az áthaladás között, ezenkívül belépés számlálóként is szolgálhatnak. 

 

Választhatunk emellett színes éjjellátó, illetve baba és kisállat megfigyelésére alkalmas eszközt is. Ha diszkrétebb megoldást keresünk, már akkumulátorral és mobilinternettel működő szerkezetek is elérhetőek. 

 

Ha olcsóbb megoldást szeretnénk, és a kamera elhelyezése elsődleges célja a tolvajok és rongálók elrettentése, akkor az álkamera is hasznosnak bizonyulhat. Értelemszerűen ennek az a hátránya, hogy ténylegesen nem rögzít semmilyen felvételt, és nem tudunk vele megfigyelni semmit. 

 

Házőrző kutya: házi kedvenc és élő riasztó egyben

 

Főleg családi házaknál van lehetőség nagyobb testű kutyát tartani, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, jellemzően a kisebb településeken. A négylábú nemcsak az ember legjobb barátjaként funkcionálhat, hanem hatékony házőrző is lehet. Szükség esetén elijeszti a betörőt, és jelzi a veszélyt, ha valami nincs rendben. 

 

A kutyáknál ez nem automatikus folyamat, és nem is minden kutyafajta alkalmas házőrzőnek. Ha ez a cél, akkor célszerű a házőrzésre leggyakrabban alkalmazott kutyák közül választani: a német juhász, a rottweiler, az argentin dog, a komondor és a kuvasz is alkalmasak a feladatra. Mielőtt rájuk bíznánk a házat, őket is tanítani kell, hogy egy váratlan szituációban is megfelelően viselkedjenek, és segíteni tudjanak.

 

Legális fegyverek önvédelemhez

 

Érdemes lehet felkészülni arra az esetre is, ha a házban lévő riasztó berendezésekkel nem sikerül megelőzni a kárt. Egy betörésnél például már nemcsak az értékeink, hanem mi magunk is veszélybe kerülünk - a saját életünk megvédése pedig minden másnál fontosabb. 

 

Az ilyen típusú vészhelyzetekre az önvédelemmel foglalkozó szakportálok a gumilövedékes fegyvert ajánlják, de ezt is csak abban az esetben, ha a tulajdonosa megfelelően tudja azt használni - máskülönben balesetveszélyes.

 

Ha ódzkodunk a fegyvertartástól, természetesen vannak más hatékony eszközök is az önvédelemre. Egy gázspray például minden helyzetben, otthon és házon kívül is jó szolgálatot tehet vészhelyzet esetén.

 

További 6 tipp, hogy az ingatlan biztonságban legyen

 

  1. A biztonság egy betörésmentes bejárati ajtóval kezdődik.

  2. Az ajtót és az ablakokat mindig zárjuk be, ha elmegyünk otthonról.

  3. Kulcsa csak azoknak legyen a lakáshoz, akiknek arra feltétlenül szüksége van.

  4. Ne hagyjuk a kulcsot közel a bejárati ajtóhoz (a lábtörlő alatt, a bejárat melletti kaspóba rejtve stb.)

  5. Szereljünk fel mozgásérzékelő lámpát a bejárati ajtó közelében.

  6. Az ablakokat szereljük fel jó minőségű fóliával és redőnnyel.

 

Mennyibe kerül mindez?

 

Az árak értelemszerűen a biztonsági berendezések komolyságától függően változnak. A néhány ezer forintos kütyüktől kezdve akár több százezer forintig is terjedhet egy lakóingatlan biztosítása, attól függően, hogy milyen eszközökkel, mekkora területen és mennyi értéket szeretnénk megóvni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!