Okosotthon biztosítás

Mit ér az okosotthon a lakásbiztosítás kiválasztásakor?

Okosotthon biztosítás

Mit ér az okosotthon a lakásbiztosítás kiválasztásakor?

Bank360 tartalom
2020-08-06 Frissítve: 2023-02-20
2020-08-06 Frissítve: 2023-02-20
9841457

Az okosotthon a sci-fi filmekből kilépett a valóságba. Otthonunk fűtése, hűtése, a gépek működtetése egyaránt vezérelhető távolról is, sőt akár a virágot is meg lehet locsolni több ezer kilométer távolságból. Minden biztonságosabb és kényelmesebb. De köthetek-e okosbiztosítást a lakásomra?

 

Az ötlet

Egyelőre nem. Öt évvel ezelőtt jelentek meg az első hírek arról, hogy az otthonok okosítása forradalmi változást fog hozni a lakásbiztosítások piacán. Az okosság ugyanis sokkal többet jelent annál, mint hogy távolról elindíthatjuk a mosogatógépet vagy feljebb tekerjük a fűtést. Az okosrendszerek képesek figyelni a gázszivárgást, érzékelik a csőtörést vagy a beázást és természetesen a tűzeseteket is, legyen szó elektromos tűzről vagy természeti csapásról.

 

Ha pedig ez így van, akkor ezzel a lakásunk biztonsága javul. A technológia fejlődésével így számos háztartási káresemény megelőzhető, vagy a kár minimálisra csökkenthető. A rendszer maga is lekapcsolhatja az áramellátást, jelezheti a vízszivárgást, leállíthatja a gázkazánt. 

 

A tervek

A jóslatok arról is szóltak, hogy a rendszerekre rá tudnak kapcsolódni a biztosítók is, így azonnal értesülnek arról, ha baj van. És ha a biztosításban asszisztencia is van, akkor akár a biztosító ki is küldheti a megfelelő szakembert. Ez főleg akkor hasznos, ha a tulajdonosok nincsenek otthon. Ezzel az együttműködéssel minimálisra csökkenthető a lakásban keletkezett kár, lényegében már csak a villámcsapást és a jégverést kell belekalkulálni.

 

Ehhez képest azonban nem történt sok minden. Bár a Generali három éve bejelentette, hogy Németországban elindította az okosbiztosítását, ez nem gyűrűzött be Magyarországra. Jelenleg nem érhető el olyan csomag, amely figyelembe venné az okosotthonok által nyújtott lehetőségeket. Hozzá kell tenni, hogy az okosrendszerek sem váltak mindennapossá.

 

A lehetőségek

Ha megnézzük a biztosítók ajánlatait, nem találunk utalást okosotthonra vagy okosrendszerre. Nemcsak a tekintetben, hogy ez javítaná a biztosítás nyújtotta szolgáltatás minőségét, hanem úgy sem, hogy a biztosítást kiterjesztenék az okosrendszerre is. Egy ilyen kiépítése nem olcsó, így nem mindegy, hogy annak sérülése vagy megsemmisülése esetén a rendszer biztosított vagy sem.

 

A lakásbiztosítások esetében az ingóságok is biztosítva vannak. Ezt egy átlagos lakás alapján számolja a biztosító, amelytől természetesen el lehet térni. Ahogy egy utasbiztosítás esetében külön be lehet venni a csomagba a drágább fényképezőgépet vagy laptopot, a drágább berendezések bevonhatók a lakásbiztosításba.

 

Egyes társaságok kiegészítő csomagokat is ajánlanak a fő biztosítás mellé. Ezek közül az Aegon lakásdoktor és a Genertel webes védelem biztosítása tűnhet alkalmasnak okosotthonok biztosítására, azonban egyik sem ezt a célt szolgálja. Az Aegon kiegészítő csomagja a javítási, karbantartási munkához kínál szolgáltatás támogatást, vagyis ha eltörik a vízcső, a biztosítás része a szerelő felkeresése és kiküldése. A Genertelé pedig egyértelműen a webes támadások ellen kitalált extra, azaz ha hackertámadás éri a gépünket, jól jöhet. 

 

A tapasztalat

Kifejezetten okosotthonok, okosrendszerek biztosítására, azok lakásbiztosításhoz kapcsolása nem érhető el egyelőre a piacon. Ha az otthonunkban kiépített rendszer annyira összetett és értékes, hogy mindenképpen szeretnénk bevonni a biztosításba, érdemes külön rákérdezni erre a biztosítónál. Elképzelhető, hogy egyedi ajánlatot is kaphatunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!