Lakásbiztosítás kötés

Áprilistól változik a lakásbiztosítások megkötése

Lakásbiztosítás kötés

Áprilistól változik a lakásbiztosítások megkötése

Herman Bernadett
2023-02-20 Frissítve: 2023-10-29
2023-02-20 Frissítve: 2023-10-29
31627475

Az új lakásbiztosítási szerződések tizedét a minősített fogyasztóbarát termékek adták tavaly decemberben az MFO-val rendelkező biztosítók körében, amelyek így már közel 1100 milliárd forintnyi ügyfélvagyont védenek. Április végétől lakáshitel felvételekor be kell mutatni az ügyfeleknek az MFO-kalkulátor alkalmazását, valamint a jövő évtől évente egyszer költségmentesen felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések.

 

Tavaly év végére meghaladta a 26 ezer darabot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszeréhez kapcsolódó szerződések száma. MFO terméket már 11 hazai biztosító kínál ügyfeleinek, amelyek együttes piaci részesedése a díjbevételre vetítve bő 90 százaléknyi.

 

Az új lakásbiztosítások értékesítéseinél – a minősítési rendszerhez tavaly csatlakozott négy új biztosítónak is köszönhetően – hónapról hónapra nő az MFO aránya. Ez 2022 decemberében (az addigi havi értékesítés bő másfélszeresére ugrásának) immár átlagosan 10 százaléknyi volt az MFO-t értékesítő biztosítók körében, sőt van olyan piaci szereplő, ahol az új eladások többsége már MFO. 2022 végére a fogyasztóbarát otthonbiztosítások által védett ingó- és ingatlan ügyfélvagyon értéke mintegy 1100 milliárd forint több mint 1 milliárd forint állománydíjjal.

Az MFO termékek lakáshitelekhez is elérhetők, több biztosító is sikeresen értékesít banki partnerén keresztül fogyasztóbarát otthonbiztosítást lakáshitelek felvételekor. Egyes biztosítóknál a hitelfedezeti célú MFO-konstrukciók aránya meghaladja a teljes új értékesítés 20 százalékát. 2023. április 30-tól lakáshitel felvételekor a bankoknak és hitelközvetítőknek be kell mutatniuk az ügyfelek részére az MFO-kalkulátor alkalmazását, ha a hitelnek lakásbiztosítás kötés a feltétele.

 

Érdemes átnézni a biztosításokat

 

Az újjáépítési költségek kiugró növekedése miatt az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat is érdemes rendszeresen áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján. Meglévő szerződéseiket azok feltételei szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják írásban felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. Emellett 2024-től 30 napos felmondási idővel minden év márciusában is szabadon felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések, tehát az ügyfelek kapnak egy extra biztosítóváltási lehetőséget.

 

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos, biztosított káresemények tartalmát egységesen (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) határozták meg az MFO minősítéssel rendelkező termékeknél. Zöld, családbarát és fogyasztóvédelmi jellemzők mellett az MFO-termékek átlagdíja is kedvezőbb az egyéb piaci konstrukciókhoz képest. Az MNB adatai szerint a tavalyi IV. negyedévben értékesített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 42,1 ezer forint volt, míg az egyéb lakásbiztosításoknál ez 49,9 ezer forintra rúgott.

 

Az MFO-termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapjának ingyenes kalkulátora révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbb MFO konstrukciót. Ezt – az adott biztosítók honlapjaira való automatikus átnavigálással – a személyes adatok újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!