Lakásbiztosítás mellé balesetbiztosítás

Milyen balesetbiztosítás jár a lakásbiztosítás mellé?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2019.11.10.
Frissítve: 2020-09-10 Létrehozva: 2019-11-10
5620161

 

A lakásbiztosítás által biztosított káresemények sok mindent lefednek. Ezért érdemes pontosan megnézni és összehasonlítani a feltételeket. Sok lakásbiztosítás tartalmaz balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási elemeket, és meglepően jó feltételekkel nyújt ezekre fedezetet. 

 

Alapvetően a lakásbiztosítás az, ami: a lakásunkat, házunkat biztosítjuk elemi kár, tűz, betörés, víz és egyéb károk esetére. Értelemszerű kiegészítésük, hogy az ingatlan mellett az ingóságok is bekerülnek a biztosításba, hiszen a mosógépet, tévét ugyanúgy az otthonunk, a lakásunk részének tekintjük. Hogy innen melyik biztosító hová lép tovább, az teljesen egyedi.

 

Extrák

 

Jellemző, hogy a biztosításban benne van az is, ha ellopják az iratainkat, bankkártyánkat. Legalább ezek cseréjére nem kell költeni. Emellett a legtöbb csomagban felelősségbiztosítás is van. Ez is logikus valamelyest. A felelősségbiztosítás jól jöhet, ha nem lapátoltuk el a havat a járdán, és ott összetörte magát a szomszéd. De jól jön akkor is, ha a kutya kiszaladt az útra egy kocsi elé, és emiatt (a másik) szomszéd félrerántotta a kormányt és nekiment a villanyoszlopnak. Ha rakoncátlan házikedvencünk van, érdemes megnézni, benne van-e a csomagban a háziállat okozta kár.

 

Az alap lakásbiztosításokban általában nincs benne a balesetbiztosás, vagy csak egy-két káresemény után fizet a biztosító. Ha egyáltalán nincs balesetbiztosításunk - mondjuk a hitelkártya mellé nem ad a bank - akkor érdemes átnézni a lakásbiztosítások ajánlatait. Tesztünkben egy budapesti társasházi lakást vettünk alapul, amelyben négyen élnek. A legolcsóbb biztosítás, amelyben nincs balesetbiztosítási csomag, 24 ezer forint, a legdrágább, amelyben emelt szintű balesetbiztosítás van, 35 ezer forint. Tehát éves szinten 11 ezer forintot kell többet fizetni, viszont lesz balesetbiztosításunk - ez havonta kevesebb, mint egy ezres.

 

Az alap lakásbiztosítások

 

De mit is tudnak ezek? A legolcsóbb biztosítást a Groupama adja, 22 ezer forintért. Ebben baleseti halálra 200, baleseti rokkantságra 400 ezer forintot fizetnek, emellett 5 ezer forint jár csonttörés után is. A felelősségbiztosítás limitje 10 millió forint, ebben benne van a kutya által okozott kár is. A Genertel hasonló paraméterekkel dolgozik, nála azonban a baleseti halál és rokkantság egyaránt 200 ezer forintot ér.

 

A KÖBE bár 24 ezer forintért kínálja biztosítását (plusz 1800 forint egyesületi díj), nem ad balesetbiztosítást a lakásbiztosítás mellé, a felelősségbiztosítás limitje azonban 17,9 millió forint. A Waberer sem ad balesetbiztosítást, és nála a felelősségbiztosítás is csak 10 millió forintig érvényes, és ebből ki van zárva a kutya okozta kár. Az Allianz nem részletezi a balesetbiztosítását, 400 ezer forintban határozza meg annak felső határát.

 

Több biztosító is kínál olyan lakásbiztosítást, amelyben a balesetbiztosításnál több káresemény is részletesen fel van sorolva. Ezeket természetesen a bejelentés után csak orvosi igazolás vagy orvosi látlelet bemutatásával lehet megkapni - bár csonttörés vagy kórházi benntartózkodás esetén úgyis kapunk zárójelentést, és egy látlelet is bizonyosan a birtokunkba kerül.

 

A nagyobb csomagok

 

A Signal baleseti halálra 300, rokkantságra 500 ezer forintot fizet, a csonttörésre pedig 5 ezret. Emellett azonban az égési sérülést is felvette a káresemények körébe, ezért akár 250 ezer forintot is kaphat a biztosított. A kórházban töltött napok után napi 2 ezer forint jár a signalosoknak. A felelősségbiztosítás 10 millió forintig érvényes és benne van a kutyás és kerékpáros baleset okozása is.

 

Ennél kicsit gyengébb az Union ajánlata. A tételek ugyanazok, az összegek azonban alacsonyabbak - kivéve a csonttörést, az itt is 5 ezer forint. A baleseti halál 250 ezret, a rokkantság 400 ezer forintot ér, az égési sérülés pedig 75 ezret. A kórházi napi térítés 1250 forint, cserébe az Union a műtétek után is fizet legfeljebb 100 ezer forintot. A felelősségbiztosítás ingatlanfedezet esetén 25, ingóságfedezet esetén (ha csak használjuk a lakást) 10 millió forint.

 

Évi 35 ezer forintért cserébe az Aegon baleseti halálra 375,3 ezer forintot fizet, rokkantságra 750,6 ezret, csonttörésre pedig 10,3 ezer forintot. Ez igazán gáláns ajánlat a többi társasághoz képest. Az is igaz ugyanakkor, hogy baleseti eredetű égési sérülésre csak 38,1 ezer forintot ad, műtétre pedig mindössze 13,4 ezer forintot. A felelősségbiztosítás értéke 24,652 millió forint mindenfajta kikötés nélkül.

 

Összegezve

 

A lakásbiztosításhoz kapcsolódó balesetbiztosítások nem fedik le a teljes palettát, de nem is ez a feladatuk. Ha minden körülményre kiterjedő biztosítást szeretnénk, akkor a speciális termékek közül érdemes választani, ám ha megelégszünk azzal, amit a lakásbiztosításhoz adnak a biztosítók, találhatunk megfelelőt. Ezek havonta néhány száz forintba, legfeljebb pár ezerbe kerülnek.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!