Lakásbiztosítás mellé balesetbiztosítás

Milyen balesetbiztosítás jár a lakásbiztosítás mellé?

Lakásbiztosítás mellé balesetbiztosítás

Milyen balesetbiztosítás jár a lakásbiztosítás mellé?

Bank360 tartalom
2019-11-10 Frissítve: 2023-06-08
2019-11-10 Frissítve: 2023-06-08
5620161

 

A lakásbiztosítás által biztosított káresemények sok mindent lefednek. Ezért érdemes pontosan megnézni és összehasonlítani a feltételeket. Sok lakásbiztosítás tartalmaz balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási elemeket, és meglepően jó feltételekkel nyújt ezekre fedezetet. 

 

Alapvetően a lakásbiztosítás az, ami: a lakásunkat, házunkat biztosítjuk elemi kár, tűz, betörés, víz és egyéb károk esetére. Értelemszerű kiegészítésük, hogy az ingatlan mellett az ingóságok is bekerülnek a biztosításba, hiszen a mosógépet, tévét ugyanúgy az otthonunk, a lakásunk részének tekintjük. Hogy innen melyik biztosító hová lép tovább, az teljesen egyedi.

 

Extrák

 

Jellemző, hogy a biztosításban benne van az is, ha ellopják az iratainkat, bankkártyánkat. Legalább ezek cseréjére nem kell költeni. Emellett a legtöbb csomagban felelősségbiztosítás is van. Ez is logikus valamelyest. A felelősségbiztosítás jól jöhet, ha nem lapátoltuk el a havat a járdán, és ott összetörte magát a szomszéd. De jól jön akkor is, ha a kutya kiszaladt az útra egy kocsi elé, és emiatt (a másik) szomszéd félrerántotta a kormányt és nekiment a villanyoszlopnak. Ha rakoncátlan házikedvencünk van, érdemes megnézni, benne van-e a csomagban a háziállat okozta kár.

 

Az alap lakásbiztosításokban általában nincs benne a balesetbiztosás, vagy csak egy-két káresemény után fizet a biztosító. Ha egyáltalán nincs balesetbiztosításunk - mondjuk a hitelkártya mellé nem ad a bank - akkor érdemes átnézni a lakásbiztosítások ajánlatait. Tesztünkben egy budapesti társasházi lakást vettünk alapul, amelyben négyen élnek. A legolcsóbb biztosítás, amelyben nincs balesetbiztosítási csomag, 24 ezer forint, a legdrágább, amelyben emelt szintű balesetbiztosítás van, 35 ezer forint. Tehát éves szinten 11 ezer forintot kell többet fizetni, viszont lesz balesetbiztosításunk - ez havonta kevesebb, mint egy ezres.

 

Az alap lakásbiztosítások

 

De mit is tudnak ezek? A legolcsóbb biztosítást a Groupama adja, 22 ezer forintért. Ebben baleseti halálra 200, baleseti rokkantságra 400 ezer forintot fizetnek, emellett 5 ezer forint jár csonttörés után is. A felelősségbiztosítás limitje 10 millió forint, ebben benne van a kutya által okozott kár is. A Genertel hasonló paraméterekkel dolgozik, nála azonban a baleseti halál és rokkantság egyaránt 200 ezer forintot ér.

 

A KÖBE bár 24 ezer forintért kínálja biztosítását (plusz 1800 forint egyesületi díj), nem ad balesetbiztosítást a lakásbiztosítás mellé, a felelősségbiztosítás limitje azonban 17,9 millió forint. A Waberer sem ad balesetbiztosítást, és nála a felelősségbiztosítás is csak 10 millió forintig érvényes, és ebből ki van zárva a kutya okozta kár. Az Allianz nem részletezi a balesetbiztosítását, 400 ezer forintban határozza meg annak felső határát.

 

Több biztosító is kínál olyan lakásbiztosítást, amelyben a balesetbiztosításnál több káresemény is részletesen fel van sorolva. Ezeket természetesen a bejelentés után csak orvosi igazolás vagy orvosi látlelet bemutatásával lehet megkapni - bár csonttörés vagy kórházi benntartózkodás esetén úgyis kapunk zárójelentést, és egy látlelet is bizonyosan a birtokunkba kerül.

 

A nagyobb csomagok

 

A Signal baleseti halálra 300, rokkantságra 500 ezer forintot fizet, a csonttörésre pedig 5 ezret. Emellett azonban az égési sérülést is felvette a káresemények körébe, ezért akár 250 ezer forintot is kaphat a biztosított. A kórházban töltött napok után napi 2 ezer forint jár a signalosoknak. A felelősségbiztosítás 10 millió forintig érvényes és benne van a kutyás és kerékpáros baleset okozása is.

 

Ennél kicsit gyengébb az Union ajánlata. A tételek ugyanazok, az összegek azonban alacsonyabbak - kivéve a csonttörést, az itt is 5 ezer forint. A baleseti halál 250 ezret, a rokkantság 400 ezer forintot ér, az égési sérülés pedig 75 ezret. A kórházi napi térítés 1250 forint, cserébe az Union a műtétek után is fizet legfeljebb 100 ezer forintot. A felelősségbiztosítás ingatlanfedezet esetén 25, ingóságfedezet esetén (ha csak használjuk a lakást) 10 millió forint.

 

Évi 35 ezer forintért cserébe az Aegon baleseti halálra 375,3 ezer forintot fizet, rokkantságra 750,6 ezret, csonttörésre pedig 10,3 ezer forintot. Ez igazán gáláns ajánlat a többi társasághoz képest. Az is igaz ugyanakkor, hogy baleseti eredetű égési sérülésre csak 38,1 ezer forintot ad, műtétre pedig mindössze 13,4 ezer forintot. A felelősségbiztosítás értéke 24,652 millió forint mindenfajta kikötés nélkül.

 

Összegezve

 

A lakásbiztosításhoz kapcsolódó balesetbiztosítások nem fedik le a teljes palettát, de nem is ez a feladatuk. Ha minden körülményre kiterjedő biztosítást szeretnénk, akkor a speciális termékek közül érdemes választani, ám ha megelégszünk azzal, amit a lakásbiztosításhoz adnak a biztosítók, találhatunk megfelelőt. Ezek havonta néhány száz forintba, legfeljebb pár ezerbe kerülnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!