Balesetbiztosítás

Otthon is történhet baj: hogyan biztosítsuk a saját testi épségünket háztartási balesetek esetére?

Balesetbiztosítás

Otthon is történhet baj: hogyan biztosítsuk a saját testi épségünket háztartási balesetek esetére?

Vrazsovits Rita
2021-04-06 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-06 Frissítve: 2022-01-18
13362394

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt egyre többen dolgoznak otthonról, vagy maradnak otthon, hogy az otthon tanuló gyerekekre vigyázzanak. Ez a járvány miatt most szükséges, más téren viszont akár veszélyforrás is lehet, hiszen megszaporodhatnak a háztartási balesetek - ahogyan azt az első hullám idején is tapasztalhattuk. A balesetek nem feltétlenül előzhetők meg, az anyagi vonzataira azonban fel lehet készülni.

 

A járvány megfékezésének az egyik leghatékonyabb eszköze, ha nem hagyjuk el az otthonunkat, csak ha szükséges - emiatt sokkal több időt töltünk a négy fal között, mint korábban. Az első hullám alatt a biztosítók tapasztalatai szerint minimálisan több háztartási baleset fordult elő, mint általában, erre számítani lehet a harmadik hullám idején is. 

Milyen biztosítást köthetünk háztartási balesetre?

 

Több lehetőség is van, ha kisebb háztartási balesetek esetére szeretnénk balesetbiztosítást. Köthetünk önállóan is, minél több kockázatra kiterjedő balesetbiztosítást, de akár egy másik biztosításhoz kapcsolva is, például életbiztosítással vagy lakásbiztosítással együtt. Nem egyszerű eldönteni, hogy melyik a legjobb választás, hiszen mindegyik más élethelyzetekben nyújthat segítséget, emellett más tényezők is eltérhetnek. 

 

A klasszikus kockázati balesetbiztosítás általában személyre szabott csomagok közül lehet választani - van, amelyik az életkorhoz illeszkedik, de olyan is van, ami egy foglalkozásra van szabva. Ez azért hasznos, mert olyan kockázati eseményekre is téríthetnek, amelyekre egy másik biztosításhoz kapcsolt balesetbiztosítás nem. Ilyen lehet például, ha betegség vagy sérülés miatt a gyerekek elmaradt tanulmányainak a pótlása jelent pluszköltséget.

 

A balesetbiztosítás az olcsóbb szolgáltatások között van, a havidíj a választott csomagtól függően párszáz forinttól több ezer forintig is terjedhet. Érdemes félévente, vagy havonta fizetni a díjat, hiszen így több biztosító is kedvezőbb díjat számol fel.

 

Kedvezőbb havidíj is elérhető

 

Kedvezőbb lehet a balesetbiztosítás díja, ha egy meglévő biztosítás mellé vesszük igénybe. Egy életbiztosítást, de akár egy lakásbiztosítást is kiegészíthetünk balesetbiztosítással. Utóbbinál az otthon gyakrabban előforduló baleseti kockázatokra nyújt fedezetet ez a típus, mint amilyen a csonttörés vagy csontrepedés, illetve a tűzhely mellett szerzett égési sérülések. Emellett természetesen a baleseti halál és balesetből eredő egészségkárosodás esetén is számíthatunk a térítésre. A kötésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy hányan élnek a biztosított lakásban. 

A lakásbiztosítás megkötése sok esetben nem választás kérdése: lakáshitel felvételénél, illetve az állami lakástámogatások, például a csok felvételénél is kötelező megkötni - a lakásbiztosítást kiegészítő balesetbiztosítás azonban választás kérdése. 

 

A lakásbiztosítás mellé megkötött balesetbiztosítás havonta néhány száz forintba kerül, ami az évente fizetendő díjjal számolva kis különbség csak a lakásbiztosítás díjához képest. A hátránya azonban ennek a megoldásnak az, hogy az alacsony díjnak megfelelően a térítési összegek is alacsonyak: egy baleseti halál vagy rokkantság esetén a biztosító csak a töredékét fizeti ki annak, mint amit egy önmagában megkötött balesetbiztosítás esetén fizetne.

 

A kérdés, hogy ez elég-e

 

A járványhelyzetet tekintve érdemes lehet kiegészíteni a lakásbiztosítást balesetbiztosítással is - hacsak nincs már ilyen szolgáltatásunk. A kérdés az, hogy ez elég lesz-e, egy jövedelemkieséssel járó baleset esetén ugyanis a kiegészítő biztosítás nem lesz elegendő a felmerülő költségek fedezésére.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!