Biztosítás kezdete

Mikortól él egy biztosítás?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.08.12.
Frissítve: 2020-08-12 Létrehozva: 2020-08-12
9876503

Arra a kérdésre, hogy mikortól él, mikortól érvényes egy biztosítás, hajlamosak vagyunk kapásból rávágni: amikortól aláírtuk. De valóban így van ez? Alapvetően igen, de nem minden esetben, illetve nem minden egyes káreseményt illetően. Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes áttekinteni az alapvető fogalmakat. 

 

Fogalmak

 

  • Szerződéskötés ideje
  • Elbírálási idő
  • Kockázatviselés kezdete
  • Önrész
  • Várakozási idő

 

Szerződéskötés ideje: Ez az az időpont, amikor a nevünket ráírjuk a pontozott vonalra. Ha online kötöttük, akkor pedig az az időpont, amikor megnyomtuk az entert. 

 

Elbírálási idő: jellemzően egyéni biztosításoknál van elbírálási idő, az az időszak, ameddig a biztosító elbírálhatja a szerződést, ez legfeljebb 15 nap lehet. Ezen idő alatt a biztosító jelezheti, hogy elbírálta a szerződést, és azt is, ha nem. Utóbbi megtörténhet azért, mert olyan új információ kerül a birtokába, aminek tudatában túlzottan kockázatosnak ítéli meg az ügyletet. Ha nem jelez a biztosító, akkor 15 nappal a szerződéskötés után automatikusan és visszamenőleges hatállyal lesz érvényes. Elbírálási időt alkalmazhatnak például egyéni életbiztosításoknál, amennyiben orvosi vizsgálatra van szükség a biztosítás megkötéséhez.

 

Kockázatviselés kezdete: az az időpont, amely után a biztosító kockázatban áll, fizet az adott káresemény bekövetkezte révén, amennyiben nincs az adott biztosítás esetében önrész vagy várakozási idő. A kockázatviselés kezdetének dátuma lehet azonnali is, de kitolódhat akár a szerződéskötést követő hat hónapig is. Ennél hosszabb időt azonban nem határozhat meg a biztosító, mert az már ütközne a polgári törvénykönyv szabályaival.

 

Önrész: az az időtartam, amely alatt még a biztosítottnak kell vállalnia a káreseményből adódó költségeket. Ennek az időtartamnak a letelte után kezd téríteni a biztosító egy káresemény bekövetkezte után.

 

Várakozási idő: ezzel az időtartammal a biztosítás futamideje alatt kizárólag egyszer, a biztosítás megkötése után kell számolnunk. Például egy jövedelempótló biztosítás megkötésénél minden esetben van várakozási idő, azaz például ha ez az időtartam fél év, a biztosító nem fog téríteni, amennyiben a kockázatviselés kezdetétől számítva fél éven belül munkanélkülivé válunk.

 

Azonnal életbe lépő biztosítások

A biztosítottak szempontjából az a legfontosabb, hogy mikor kezdődik a kockázatviselés, azaz mikortól kell a biztosítónak fizetnie. Egyes szerződések esetében ez a szerződéskötést követő napon - lényegében azonnal bekövetkezik. Ilyen tipikusan az utasbiztosítás. Vagyis akár az utazás előtti estén is köthetünk teljeskörű biztosítást, a szerződés éjféltől életbe lép és a kockázatviselés is megkezdődik.

 

Szintén ebbe a kategóriába tartozik a casco és a lakásbiztosítás is - jellemzően és kiegészítő biztosítások nélkül. Bizonyos esetekben az életbiztosítások is. És ezek a “jellemző” és “bizonyos” esetek azok, amelyek miatt érdemes végigböngészni a szerződést. Vagy legalább külön rákérdezni, mely esetekben kell azzal számolni, hogy kockázatviselés kezdete nem esik egybe a szerződéskötéssel.

 

Várakozási idők és önrész

Az alábbi termékeket vizsgáltuk: 

 

  • Lakásbiztosítás
  • Casco
  • Életbiztosítás
  • Hitelfedezeti biztosítás
  • Jövedelembiztosítás

 

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítások esetében jellemzően a vagyonbiztosítási részre vonatkozhat várakozási idő. Ez 15-30 nap. A Genertelnél például kőomlásra csak 30 nap várakozási idő után fizet, az Aegon pedig minden káreseményre 15 napos várakozási időt ír elő.

 

Casco biztosítás

A casco biztosításoknál tipikusan a kiegészítő biztosításokra írnak elő várakozási időt. Ez többnyire 30 nap. Nagyon fontos, hogy ha nincs várakozási idő, a 15 nap elbírálási időn belül szerzett sérülések, lopás, töréskár esetében sem köteles fizetni a biztosító, hiszen ebben az esetben a szerződés még nem lépett életbe, a biztosító még nem áll kockázatban.

 

Életbiztosítás

Néhány életbiztosítás esetében hat hónap várakozási időt írnak elő a biztosítók - ugyanez érvényes az egészség- és nyugdíjbiztosításokra. A balesetbiztosítások esetében jellemzően nincs várakozási idő

 

A hat hónapos várakozási idő azonban rendszerint kiváltható azzal, ha a biztosított egészségügyi vizsgálaton esik át, amely révén kizárhatók a súlyos betegségek.. Ez azért szükséges, mert a biztosítás a váratlan események bekövetkeztére szolgál, azaz meglévő, súlyos betegség esetében nem érvényes. Az Aegonnál ugyanakkor a baleseti halálra például nem vonatkozik a hat hónapos várakozási idő. 

 

Hitelfedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosítás esetében a társaságok jellemzően 60-90 nap várakozási időt írnak elő. Vagyis a szerződéskötést követően legalább két vagy három hónapig nem folyamodhatunk ehhez a biztosításhoz. Sőt még ezt követően sem. A szerződésekben ugyanis önrészt is előírnak a biztosítók. Ez azt jelenti, hogy mielőtt a biztosító folyósítani kezdi a szerződésben meghatározott összeget, a biztosítottnak előre hozzá kell tennie, amije van.

 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a várakozási időt követően bekövetkezik a káresemény - elveszítjük a munkánkat -, akkor jellemzően az első 60 napra számolja a biztosító az önrészt. Azaz csak a káresemény bekövetkezte után két hónappal kezdi el fizetni az összeget. Ezzel nem árt tisztában lenni, hiszen kellő tartalékkal kell rendelkeznünk magunknak is, a biztosító csak az átmeneti időszak után kezd el szolgáltatni.

 

Jövedelembiztosítás 

Legyen szó akár munkanélküliségről, akár bármilyen okról, ami miatt bizonytalan ideig keresőképtelenné válunk, köthetünk úgynevezett jövedelem- vagy munkanélküliség-biztosítást. Ennek várakozási ideje a hitelfedezeti biztosításhoz hasonlóan 60-180 nap. Emellett itt is számolni kell az önrésszel, azaz az első két hónapban még nem szolgáltat a biztosító. Ez azt jelenti, hogy jól jön a jövedelembiztosítás, de fontos, hogy rendelkezzünk valamekkora tartalékkal. 

 

Fontosak a részletek

Bármilyen biztosítást is kössünk, fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos esetekben csak valamekkora várakozási időt követően kezdődik meg a kockázatviselés. Ez az időszak lehet 15 nap, de akár hat hónap is. Az ezen időszakon belül bekövetkezett káresemények után nem fizet a biztosító. A szerződés aláírása előtt ezeket a szempontokat is érdemes szem előtt tartani és ez alapján is listázhatjuk az egyes ajánlatokat. Lehetséges ugyanis, hogy a legjobb ajánlatoknál találkozunk a legszigorúbb várakozási időt érintő szabályozással.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!