Casco váltás

CASCO váltás: egyszerűen, olcsóbbra!

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.09.30
Frissítve: 2020-02-13 Létrehozva: 2019-09-30
5028108

 

CASCO biztosítást nem kötelező kötni, de vannak helyzetek, amikor kifejezetten ajánlott - például ha új autót vagy nagy értékű használt autót veszünk. Mivel a CASCO több esetben fizet, mint a kötelező biztosítás, nagyobb a kockázat a biztosító részéről: ez magasabb biztosítási díjat jelent, így nem mindegy, hogy melyik biztosítóval kötjük meg a szerződést. Ha szeretnénk faragni a költségeinkből, érdemes a biztosítási forduló előtt megnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak, hiszen évente akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy jó váltással. Összefoglaltuk, milyen teendők várnak rád, ha szeretnéd felmondani, lecserélni a Casco biztosítást.

 

Mikor válthatok CASCO-t?

 

A Casco biztosítás váltás hasonlóképpen működik, mint a kötelező váltás. “Szabályos” felmondásra két esetben van lehetőség:

 

  1. Biztosítási évforduló

 

A CASCO biztosítást egy évre tudjuk megkötni. A CASCO díjának a befizetését többféleképpen is ütemezhetjük:

 

  • negyedévente,

  • félévente,

  • évente.
     

Az éves fizetés a legtöbb biztosítónál olcsóbb, mintha több részletben fizetnénk. A CASCO egy évre szól, függetlenül attól, hogy milyen részletekben fizetjük.

 

A rendes felmondásra csak a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal van lehetőség. Ha kevesebb, mint 30 nap van hátra az évfordulóig, akkor nincs mit tenni, lemaradtunk a lehetőségről, és be kell fizetnünk a biztosító által megállapított éves díjat. Az sem jelent megoldást, ha nem fizetünk, és díjnemfizetés miatt bontanak velünk szerződést, mert attól függetlenül a biztosítónak joga van behajtani a pénzt.

 

A CASCO-t úgy tudjuk lemondani, ha az évforduló előtt legalább 30, de maximum 60 nappal juttatjuk el a nyilatkozatot a biztosítóhoz. A 30 napos határidő nem a postára adás határidejét jelzi, hanem eddig a napig kell megkapnia a biztosítónak a dokumentumot - tehát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a nyomtatvány feladását.

 

A felmondással egyidőben meg is köthetjük a másik biztosítóval a szerződést, de ez nem kötelező. Mivel a CASCO-t egész évre kifizettük, az új biztosítást elég megkötni a forduló napjával. Egyszerűbb azonban, ha a felmondást és az új kötést is egy alkuszra bízzuk, hiszen ebben az esetben egy füst alatt elintézhetünk mindent.

 

A CASCO váltás időpontja csak a biztosítási szerződés évfordulója lehet.

 


Szeretnél többet tudni a CASCO biztosításról? Ezen az oldalon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.


 

  1. Érdekvesztés: év közbeni felmondás

 

Ha eladtuk a gépjárművet, vagy mi vettünk újat, tehát üzembentartó váltás történt, akkor évközben is van lehetőség a CASCO biztosítás felmondására. Ezekben az esetekben jelezni kell a biztosító felé, hogy változás történt. A biztosítónak be kell mutatnunk az adásvételi szerződést, és a CASCO díját időarányosan visszakapjuk arra az időszakra, amikor már nincs biztosítva a jármű. 

 

Ha a jármű eladásával egyidőben vásárolunk egy másik járművet, akkor először a kötelező biztosítást kell rá megkötnünk, illetve, ha szeretnénk, CASCO szerződést is köthetünk rá. Ebben az esetben a kalkulációnál természetesen már az új autó paramétereit kell megadni, a biztosító pedig azok alapján fogja kiszámolni az éves díjat. 

 

CASCO biztosítás szüneteltetése

 

A CASCO-t nemcsak felmondani, hanem szüneteltetni is tudjuk, ha szeretnénk. Ez akkor reális lehetőség, ha az autót például ideiglenesen vagy végleg kivonták a forgalomból. Az ideiglenes szüneteltetésre nem minden biztosítónál van lehetőség, de ahol igen, ott a forgalmi engedély másolata lesz szükséges az ügyintézéshez.

 

Ha végleg kivonták a járművet a forgalomból, akkor a kivonásról szóló határozatot kell eljuttatni a biztosítóhoz.

 

Mennyit spórolhatok egy jó váltással?

 

A CASCO biztosítás díját sok tényező befolyásolja, így az éves költségek között is nagy eltérések lehetnek. A kalkulációnál meg kell adni a gépjárművel kapcsolatos információkat - ezek közül a legfontosabb tényezők az autó kora és a teljesítménye. A vezetési tapasztalatokra vonatkozó információkat szintén kötelező megadni, hiszen a bonus-malus rendszer szerinti besorolásunk és az esetleges korábbi károkozásaink is befolyásolják a CASCO díját.

 

Sokat spórolhatunk, ha a kalkuláció során beállítjuk a különböző igénybe vehető kedvezményeket. Akár 25 százalékkal olcsóbban is köthetünk biztosítást, ha kiskorú gyermekeink vannak, illetve további kedvezményekre számíthatunk, ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg a kötelező biztosítást és a CASCO-t. Azzal is faraghatunk néhány ezer forintot a költségekből, ha az éves díjfizetést választjuk, illetve ha átutalással rendezzük a befizetést. Érdemes több forgatókönyv alapján kalkulálni, mert bizonyos kedvezmények nem vonhatók össze egymással, így nem biztos, hogy elsőre megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot.

 

A CASCO önrész és a biztosítási díjak

 

Szintén befolyásolja a díjszabást, hogy mekkora önrészt vállalunk, vagyis, hogy mennyit fizetünk ki a javítási költségekből, ha kártérítésre kerül sor. Ezt az adatot meg kell adnunk százalékos arányban (10-20-30%) és konkrét összegben is (pl. 100 000 Ft). 

 

Példakalkulációnkban egy három éves Skoda Octaviával számoltunk, egy kiskorú gyermekkel és 20 százalékos önrészt vállaltunk. Ezekkel a feltételekkel találtunk biztosítást már évi 43 000 forintért és 200 000 forint körüli összegért is, vagyis a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább biztosítás között százezres nagyságrendű is lehet. Mielőtt kiválasztanánk a szimpatikus ajánlatot, érdemes megnézni a termék összefoglaló leírását, melyből megtudhatjuk, hogy mire biztosít fedezetet a választott csomag. 

 


A Bank360 oldalán keresztül is elérhető online CASCO biztosítás kalkulátor segít, hogy ezeket az információkat egy helyen lásd, így az összehasonlítás is egyszerűbb. 


 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve