Casco váltás

CASCO váltás: egyszerűen, olcsóbbra!

Casco váltás

CASCO váltás: egyszerűen, olcsóbbra!

Vrazsovits Rita
2019-09-30 Frissítve: 2022-02-23
2019-09-30 Frissítve: 2022-02-23
5028108

 

CASCO biztosítást nem kötelező kötni, de vannak helyzetek, amikor kifejezetten ajánlott - például ha új autót vagy nagy értékű használt autót veszünk. Mivel a CASCO több esetben fizet, mint a kötelező biztosítás, nagyobb a kockázat a biztosító részéről: ez magasabb biztosítási díjat jelent, így nem mindegy, hogy melyik biztosítóval kötjük meg a szerződést. Ha szeretnénk faragni a költségeinkből, érdemes a biztosítási forduló előtt megnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak, hiszen évente akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy jó váltással. Összefoglaltuk, milyen teendők várnak rád, ha szeretnéd felmondani, lecserélni a Casco biztosítást.

 

Mikor válthatok CASCO-t?

 

A Casco biztosítás váltás hasonlóképpen működik, mint a kötelező váltás. “Szabályos” felmondásra két esetben van lehetőség:

 

  1. Biztosítási évforduló

 

A CASCO biztosítást egy évre tudjuk megkötni. A CASCO díjának a befizetését többféleképpen is ütemezhetjük:

 

  • negyedévente,

  • félévente,

  • évente.
     

Az éves fizetés a legtöbb biztosítónál olcsóbb, mintha több részletben fizetnénk. A CASCO egy évre szól, függetlenül attól, hogy milyen részletekben fizetjük.

 

A rendes felmondásra csak a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal van lehetőség. Ha kevesebb, mint 30 nap van hátra az évfordulóig, akkor nincs mit tenni, lemaradtunk a lehetőségről, és be kell fizetnünk a biztosító által megállapított éves díjat. Az sem jelent megoldást, ha nem fizetünk, és díjnemfizetés miatt bontanak velünk szerződést, mert attól függetlenül a biztosítónak joga van behajtani a pénzt.

 

A CASCO-t úgy tudjuk lemondani, ha az évforduló előtt legalább 30, de maximum 60 nappal juttatjuk el a nyilatkozatot a biztosítóhoz. A 30 napos határidő nem a postára adás határidejét jelzi, hanem eddig a napig kell megkapnia a biztosítónak a dokumentumot - tehát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a nyomtatvány feladását.

 

A felmondással egyidőben meg is köthetjük a másik biztosítóval a szerződést, de ez nem kötelező. Mivel a CASCO-t egész évre kifizettük, az új biztosítást elég megkötni a forduló napjával. Egyszerűbb azonban, ha a felmondást és az új kötést is egy alkuszra bízzuk, hiszen ebben az esetben egy füst alatt elintézhetünk mindent.

 

A CASCO váltás időpontja csak a biztosítási szerződés évfordulója lehet.

 


Szeretnél többet tudni a CASCO biztosításról? Ezen az oldalon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.


 

  1. Érdekvesztés: év közbeni felmondás

 

Ha eladtuk a gépjárművet, vagy mi vettünk újat, tehát üzembentartó váltás történt, akkor évközben is van lehetőség a CASCO biztosítás felmondására. Ezekben az esetekben jelezni kell a biztosító felé, hogy változás történt. A biztosítónak be kell mutatnunk az adásvételi szerződést, és a CASCO díját időarányosan visszakapjuk arra az időszakra, amikor már nincs biztosítva a jármű. 

 

Ha a jármű eladásával egyidőben vásárolunk egy másik járművet, akkor először a kötelező biztosítást kell rá megkötnünk, illetve, ha szeretnénk, CASCO szerződést is köthetünk rá. Ebben az esetben a kalkulációnál természetesen már az új autó paramétereit kell megadni, a biztosító pedig azok alapján fogja kiszámolni az éves díjat. 

 

CASCO biztosítás szüneteltetése

 

A CASCO-t nemcsak felmondani, hanem szüneteltetni is tudjuk, ha szeretnénk. Ez akkor reális lehetőség, ha az autót például ideiglenesen vagy végleg kivonták a forgalomból. Az ideiglenes szüneteltetésre nem minden biztosítónál van lehetőség, de ahol igen, ott a forgalmi engedély másolata lesz szükséges az ügyintézéshez.

 

Ha végleg kivonták a járművet a forgalomból, akkor a kivonásról szóló határozatot kell eljuttatni a biztosítóhoz.

 

Mennyit spórolhatok egy jó váltással?

 

A CASCO biztosítás díját sok tényező befolyásolja, így az éves költségek között is nagy eltérések lehetnek. A kalkulációnál meg kell adni a gépjárművel kapcsolatos információkat - ezek közül a legfontosabb tényezők az autó kora és a teljesítménye. A vezetési tapasztalatokra vonatkozó információkat szintén kötelező megadni, hiszen a bonus-malus rendszer szerinti besorolásunk és az esetleges korábbi károkozásaink is befolyásolják a CASCO díját.

 

Sokat spórolhatunk, ha a kalkuláció során beállítjuk a különböző igénybe vehető kedvezményeket. Akár 25 százalékkal olcsóbban is köthetünk biztosítást, ha kiskorú gyermekeink vannak, illetve további kedvezményekre számíthatunk, ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg a kötelező biztosítást és a CASCO-t. Azzal is faraghatunk néhány ezer forintot a költségekből, ha az éves díjfizetést választjuk, illetve ha átutalással rendezzük a befizetést. Érdemes több forgatókönyv alapján kalkulálni, mert bizonyos kedvezmények nem vonhatók össze egymással, így nem biztos, hogy elsőre megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot.

 

A CASCO önrész és a biztosítási díjak

 

Szintén befolyásolja a díjszabást, hogy mekkora önrészt vállalunk, vagyis, hogy mennyit fizetünk ki a javítási költségekből, ha kártérítésre kerül sor. Ezt az adatot meg kell adnunk százalékos arányban (10-20-30%) és konkrét összegben is (pl. 100 000 Ft). 

 

Példakalkulációnkban egy három éves Skoda Octaviával számoltunk, egy kiskorú gyermekkel és 20 százalékos önrészt vállaltunk. Ezekkel a feltételekkel találtunk biztosítást már évi 43 000 forintért és 200 000 forint körüli összegért is, vagyis a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább biztosítás között százezres nagyságrendű is lehet. Mielőtt kiválasztanánk a szimpatikus ajánlatot, érdemes megnézni a termék összefoglaló leírását, melyből megtudhatjuk, hogy mire biztosít fedezetet a választott csomag. 

 


A Bank360 oldalán keresztül is elérhető online CASCO biztosítás kalkulátor segít, hogy ezeket az információkat egy helyen lásd, így az összehasonlítás is egyszerűbb. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!