Kötelező biztosítás autó

A vészhelyzet alatt lejárt műszaki nem lehet ok a biztosító részéről a nemfizetésre

Kötelező biztosítás autó

A vészhelyzet alatt lejárt műszaki nem lehet ok a biztosító részéről a nemfizetésre

Bagyinszki Dániel
2021-12-16 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-16 Frissítve: 2022-01-18
17740276

Az autó vészhelyzet alatt lejáró műszakijára hivatkozva a biztosító nem utasíthatja el a kárkifizetést. Ha azonban egy baleseti kár az autó súlyosan elhanyagolt állapota miatt következett be, akkor a biztosító követelheti ennek a megtérítését érvényes kötelező és műszaki esetén is.

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerdai közleménye szerint több megkeresést kaptak az elmúlt időben arról, hogy a kötelező biztosítást kezelő biztosító a lejárt műszakira hivatkozva utasította el a kártérítések teljesítését. Ahogy a nyilatkozatukból azonban kiderül, ez nem lehet ok az elutasításra, ha az igazolás a vészhelyzet ideje alatt járt le. 

Baleset esetén az okozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítása téríti a vétlen fél kárát. A MABISZ közleménye felhívja az autósok figyelmét, hogy a vészhelyzet ideje alatt lejáró hivatalos okmányok, mint amilyen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség igazolása, azaz röviden csak műszaki, érvényesek a vészhelyzet alatt és annak lejárta után még 60 napig. 

 

A biztosítóknak ebből fakadóan el kell fogadniuk a kárrendezéshez az ebben az időszakban lejárt igazolásokat, az 500/2020. (XI.13.) kormányrendelet előírásainak megfelelően. 

Ez nem jelent felhatalmazást az autósoknak minden műszaki helyzetre. A biztosító a kártérítés kifizetése után, annak visszafizetésére vonatkozó, úgynevezett regressz eljárást indíthat meg a baleset okozójával szemben, ha annak oka a jármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota volt. Ez a vizsgálat független attól, hogy a baleset időpontjában érvényes műszakival rendelkezett-e az okozó gépjármű. 

 

Ha arra helyzetre is szeretnénk biztonságban tudni az autónkat, ha balesetet mi okoztuk, vagy a kár forrása nem ismert, de a mi autónkat érte, arra a nem kötelező, azonban hasznos casco-biztosítás térít.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!