Casco kedvezmény

Sokan nem használják ki: több tízezret spórolhatsz, ha így kötsz cascot

Casco kedvezmény

Sokan nem használják ki: több tízezret spórolhatsz, ha így kötsz cascot

Vrazsovits Rita
2020-09-25 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-25 Frissítve: 2022-01-18
10256543

Életünk során számos kockázatra köthetünk biztosítást, emellett megtakarítást is felhalmozhatunk vele. Biztosíthatjuk az életünket, az egészségünket, a hiteleinket, a jövedelmünket, valamint a számunkra fontos vagyontárgyakat is - az autókra például egyszerre több biztosítást is köthetünk, mivel a kötelező biztosítás kiegészíthető casco biztosítással. Több biztosítás fizetése esetén akár különböző kedvezményeket is kiaknázhatunk, amelyekkel évente akár több ezer forintot is megtakaríthatunk - ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze a cikkben.

 

A biztosítási piac számos lehetőséget nyújt, ha valamire biztosítást szeretnénk kötni, az egyes termékek díjai között azonban számottevő eltérés lehet. Emiatt érdemes szerződéskötés előtt összehasonlítani az elérhető ajánlatokat, és számításba venni az egyedi kedvezményeket is. Egy autó biztosításánál különösen fontos a megfelelő ajánlat kiválasztása, hiszen tízezrek múlthatnak rajta. A kötelező biztosítás éves díja például az olcsóbb biztosítások közé tartozik, míg egy emellé kötött casco biztosítás akár a kétszeresébe is kerülhet évente - nem mindegy tehát, hogy melyik választjuk. 

 

A kötelező biztosítást nem lehet megkerülni, hiszen az minden esetben kötelező, cascot azonban nem muszáj kötni - kivéve, ha az autót hitelből vásároljuk meg, vagy lízingeljük. Ennek ellenére érdemes számolni a lehetőséggel, hiszen számos olyan szituációban nyújthat anyagi védelmet, amikor a kötelező biztosítás nem. Ilyen eset lehet többek között, ha ellopják az autót, ezenkívül akkor sem kell aggódnunk a finanszírozás miatt, ha mi voltunk a bekövetkezett kár okozói. Emellett a casco biztosítások számos kiegészítő biztosítást is kínálnak, amelyeket a kötelező mellé nem vehetünk igénybe.

 

Így teheted olcsóbbá a casco biztosítást

Ahogy fentebb is írtuk, a casco a kötelező biztosításhoz képest nem olcsó mulatság. Az éves díj elsősorban az autó jellemzőitől, illetve a választott önrész arányától függ, kisebb részben pedig az is befolyásolja, hogy milyen gyakran és hogyan fizetünk.

 

Egy hatéves, 2,7 millió forintért megvásárolt használt autó casco biztosítása 10 százalékos önrésszel számolva körülbelül 100 ezer forintnál kezdődik, de elérheti akár a 200 ezer forintot is. Nem mindegy tehát, hogy milyen kedvezményeket tudunk kihasználni a kötésnél. Összegyűjtöttek néhány lehetőséget, amellyel olcsóbbá tehetjük a casco biztosítás díját: 

 

Ha meglévő kötelező biztosítás mellé kötünk cascot is, akkor az Allianz Biztosító tíz százalék kedvezményt kínál. 

 

Szintén tíz százalék kedvezményt ad a Genertel Biztosító, ha a casco mellett az ügyfélnek már van korábban megkötött kötelező biztosítása, lakásbiztosítása, balesetbiztosítása vagy egy másik gépjárműre kötött cascoja.

 

A K&H Biztosítónál a K&H Banknál vezetett bankszámla 5 százalék, a K&H Biztosítónál lévő kgfb pedig 20 százalékos kedvezményt jelent, ha a cascot is itt kötjük meg.  

 

A Közép-Európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KÖBE) több kedvezményt is kínál, ha náluk kötünk cascot: 

 

  • közalkalmazottak és köztisztviselők számára 15 százalék, 
  • ipartestületi tagok számára 5 százalék, 
  • egyesületi tagok számára 5 százalék,
  • legalább öt éve szerződéses ügyfelek számára szintén 5 százalék, 
  • a KÖBE balesetmegelőzési programban résztvevők számára pedig 10 százalék kedvezmény vehető igénybe. 

 

További kedvezményre tehetünk szert, ha igénybe vesszük az e-mail (15%) vagy a telefonos kedvezményt (5%), a családi kedvezményt (10%), illetve a mozgáskorlátozott vagy nyugdíjas kedvezményt (10%).

 

Az Uniqa Biztosító 10 százalék kedvezményt kínál azok számára, akik a már meglévő kötelező biztosítás mellé kötnek cascot, vagy más, legalább évi 15 ezer forintos összeget meghaladó szerződéssel rendelkeznek a biztosítónál. 

 

Szintén 10 százalék kedvezményt ad a Groupama Biztosító, abban az esetben, ha már meglévő lakásbiztosítás vagy kötelező biztosítás mellé köti meg az autótulajdonos a cascot. 

 

Kötelező mellé cascot vagy casco mellé kötelezőt? Nem mindegy. 

A casco biztosítás megkötésénél igénybe vehető kedvezmények általában fordítva is működnek, tehát egy meglévő casco mellé kötött kötelező biztosítással is számíthatunk kedvezményre - a kötelező biztosítás díjából akár 25 százalékot is elengedhetnek a biztosítók. Érdemes azonban kiszámolni, hogy melyik esetben marad több a zsebünkben, hiszen nem mindig a látványosabb kedvezmény éri meg legjobban. 

 

A fenti példában szereplő hatéves használt autó kötelező biztosításának az éves díja kezdő sofőrnek körülbelül 44 ezer forint, míg a cascot 100 ezer forint körüli áron tudjuk megkötni. A kötelező biztosításból elengedett 25 százalék 11 ezer forint körül van, a cascoból elengedett 15 százalék viszont nagyságrendileg 15 ezer forint, tehát összességében jobban járunk a 15 százalékos casco kedvezménnyel, mint a 25 százalékos kedvezménnyel a kötelező biztosításnál.

 

Jobban járunk, ha teljes cascot kötünk? 

A casco biztosítás mellé különböző kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, például balesetbiztosítást vagy poggyászbiztosítást. Ez felveti a kérdést, hogy kiválthatunk-e ezekkel egyéb biztosításokat, így olcsóbbá téve a biztosítási díjakat. A balesetbiztosítást tekintve a válasz egyértelműen nem, mivel a casco kiegészítéseként megköthető balesetbiztosítása több szempontból eltér a hagyományos balesetbiztosításoktól - elsősorban abban, hogy csak akkor nyújt anyagi segítséget, amikor a cascos autóban ülve sérülnek meg az utasok, más esetben nem. További jelentős különbség, hogy a casco mellé megkötött balesetbiztosításnál jóval alacsonyabb biztosítási összegre számíthatunk, mint egy hagyományos balesetbiztosítás esetén. 

 

Érdemes lehet viszont elgondolkodni a casco mellé köthető kiegészítő poggyászbiztosításon, valamint az egyéb, kocsiban lévő értékek biztosításán, amelyek egyébként egy utasbiztosítás kiegészítői is lehetnek. Ha a casco mellé kötjük meg a kiegészítőt, akkor nemcsak egy rövid időtartamra, hanem minden belföldi és külföldi utazásnál biztosítva lesznek az értékeink. Összességében azt érdemes végiggondolni, hogy mely értékekre vonatkozik a casco mellé kötött kiegészítő biztosítás, valamint a külföldi utazás miatt megkötött utasbiztosítás.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!