Casco biztosítás télre

Télen több a baleset, érdemes CASCO-t kötni

Casco biztosítás télre

Télen több a baleset, érdemes CASCO-t kötni

Bank360 tartalom
2020-01-14 Frissítve: 2022-01-18
2020-01-14 Frissítve: 2022-01-18
6480196

A téli hónapokra sokan lerakják az autójukat. Hiába kisebb a forgalom, mégis, arányaiban több a baleset. Ez érthető: csúszósak az utak, gyakori a köd, korán sötétedik és sokszor hirtelen változik az időjárás.

 

A balesetek ellen mi is tehetünk, például felrakhatunk téli gumit. Ez ugyan Magyarországon nem kötelező, de például Ausztriában súlyos tízezrekbe fájhat, ha a téli időszakban nincs az autónkon.

 

Mi történik, ha megvan a baj?

 

Tegyük fel, hogy az első havas napon a szomszéd jó szokása szerint elindul téli gumit cserélni. Természetesen belénk csúszik. Ha a hibáját elismeri, akkor a gépjárművére kötött kötelező biztosítás fizeti a kárt. 

 

Ha nem tudjuk azonosítani a tettest, még mindig bejelenthetjük a balesetet a KGFB terhére, akár hagyományos úton, akár az e-kárbejelentő segítségével. A káreseményt a MABISZ  Gépjármű Kárrendezési Irodájának is jelenteni kell 30 napon belül. Ezek után, ha a káresemény a jogszabályban megállapított korlátozásokkal és káreseményekkel szemben támasztott feltételeknek megfelel, akkor a MABISZ-nak elvileg fizetnie kell, mert pont az ilyen esetekre jött létre a MABISZ Kártalanítási Számla. Ezt a pénzalapot a MABISZ működteti, és a magyar biztosítók finanszírozzák. Hasonlóképpen ebből az alapból történik az érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, vagy a forgalomból kivont gépjárművel okozott károk rendezése. Az eljárás viszont hosszadalmas, és mindenképpen bizonyítást kell nyernie, hogy nem mi vagyunk a hibásak a káreseményben.

 

A CASCO télen is nagyon jól jön

 

Mi történik, ha kicsúszunk az útról egy jeges kanyarban, és kár keletkezik az autónkban? Hiába tartottuk be a sebességkorlátozást, vezettünk az időjárási viszonyoknak megfelelően és a legnagyobb körültekintéssel: a kötelező biztosítás erre nem fog fizetni. 

 

Az ilyen esetben jöhet jól egy CASCO biztosítás, amely fizet akkor is, ha nem más okozott kárt nekünk, hanem egyértelműen mi vagyunk a hibásak a balesetben.

 

CASCO csak télre? Nem lehetséges!

 

Vonzó megoldás lehet csak a téli hónapokra CASCO-t kötni. Ez azonban nem lehetséges, még úgy sem, ha tél elején kötünk CASCO-t, az első negyedévet kifizetjük, majd nem fizetjük tovább. Miért van ez így? Mert a CASCO-t mindig egy évre kötjük, amelyet a biztosítási viszony megkezdésének első napjától számolnak. Ha nem fizetjük a következő részletet, a CASCO a díjnemfizetés miatt megszűnik ugyan - magyarul nem lesz érvényes CASCO biztosításunk, de a biztosító jogosult marad az elmaradt részletek behajtására akár peres úton is. Tehát nem érdemes ezzel trükközni. Olcsóbb lehet az éves CASCO díj, ha nem teljes körű, hanem csak baleseti CASCO-t kötünk, vagy nagyobb önrészt vállalunk.

 

Gyakori kérdések

 

A jégkár is téli káresemény?

 

Nem. Ugyan sok CASCO biztosítás tartalmaz külön jégkár elemet, ez azonban nem a jeges úton való megcsúszásra vonatkozik, hanem a tavaszi és nyári viharok alatt egyre gyakrabban előforduló jégverés okozta kárra. A CASCO ugyanakkor fizet akkor is, ha a jeges út miatt kerülünk balesetbe.

 

Ha megcsúszok egy jeges úton, rosszabb bonus-malus kategóriába kerülök?

 

Nem, a bonus-malus besorolás csak a kötelező biztosítással rendezett, általunk okozott káresemények miatt lehet rosszabb. 

 

Ha a CASCO díjnemfizetés miatt megszűnik, megszűnik vele a KGFB is?

 

Nem, a KGFB biztosítási szerződés független a Casco szerződéstől. Azonban ha együtt kötöttük a kettőt, akkor előfordulhat, hogy bizonyos kedvezményeket elveszítünk, így drágulhat a KGFB díja. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!