Casco

Hogyan lehet olcsóbb a cascom?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.10.22.
Frissítve: 2020-10-21 Létrehozva: 2020-10-22
10578587

A casco biztosítás átlagos éves díja 2019-ben a jegybank adatai szerint valamivel 100 ezer forint alatt volt. A biztosítási díj összege viszont évről évre emelkedik, így pedig felmerül a kérdés: hogyan tudunk faragni a casco biztosításunk díján?

 

Bonus-malus

A kötelező biztosításhoz hasonlóan a cascónál is van bonus-malus rendszer, de fontos tisztában lenni azzal, ez a két rendszer nem ugyanaz. Míg a kötelező biztosításnál a rendszer egységes, vagyis azt minden biztosítónak azonos módon és elvek szerint kell érvényesítenie, addig a casco esetében nem. 

 

Jó hír ugyanakkor, hogy a kármentes időszakból adódó kedvezményeket akkor is vihetjük tovább, ha biztosítót váltunk, ugyanakkor váltás előtt érdemes áttanulmányozni az egyes társaságok feltételeit, mivel a különböző társaságok különböző rendszereket alkalmaznak.

 

Egyéb biztosítások

Csökkentheti a fizetendő díjat, ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg a kötelező és a casco biztosítást. Ez jellemzően 10, esetleg 15 százalék kedvezményt jelent, a K&H Biztosítónál viszont 20 százalékkal is csökkenthető a fizetendő díj.

 

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a kötelező biztosítás járulhat hozzá a casco díjának csökkentéséhez. A lakás és otthonbiztosítások ugyancsak faraghatnak a költségből, erre a Genertel és a Generali ad lehetőséget, előbbi ráadásul utasbiztosítás esetén is.

 

Rossz hír ugyanakkor, hogy a dupla casco nem jelent általánosan kedvezményt. Vagyis az után jellemzően nem számít fel a biztosító kedvezményt, ha két autónkra is ugyanott kötünk cascot, kivételt jelent a Genertel, ahol 10 százalék kedvezmény jár a második autó cascoja után is.

 

Adminisztratív kedvezmény

Kisebb lehet a biztosítás díja, ha havi vagy negyedéves ütemezés helyett évente fizetjük meg a díjat. Hasonlóképpen hozhat kedvezményt az is, ha a biztosító által preferált módozatot használjuk, tipikusan elektronikus ügyintézést, esetleg telefonos ügyintézést személyes helyett - utóbbiért öt százalék kedvezményt ad a KÖBE.

 

A casco biztosítás előtt a döntést alaposan meg kell fontolni, hiszen itt nem a másik, vétlen autós kárát téríti meg a biztosító, hanem a saját autónkban keletkezett kárt. A casco meglehetősen drága biztosítás, ezért érdemes áttekinteni a kedvezményeket és igénybe venni, amit lehet.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!