Casco önrész

Mit jelent a CASCO önrész? Megéri a kisebbet választani?

Casco önrész

Mit jelent a CASCO önrész? Megéri a kisebbet választani?

Sipos Ákos
2019-10-29 Frissítve: 2022-03-25
2019-10-29 Frissítve: 2022-03-25
5409693

A CASCO önrész jelentése: a keletkezett kár azon része, amely megfizetését a biztosított vállalja magára. Magyarul ennyivel fog kevesebbet fizetni a biztosító, ha kár történik a gépjárművünkben.

 

Az önrész kötelező elem a CASCO-ban

 

A CASCO biztosítás megkötésekor az önrészt is ki kell választanunk. A szerződések mindegyike meghatározza az önrészesedést egy százalékos értékben, amely jellemzően 10-20-30%. Az önrész minimumát egy konkrét összegben is meghatározzák - pl. 100 000 Ft. Ez a két érték határozza meg, mennyivel kevesebb kártérítést fizet a biztosító a káresemény után. Fontos tudni, hogy a biztosítási időszak alatt az önrészt minden egyes kárigény alkalmával külön-külön veszi figyelembe a biztosító, tehát minden káresemény után levonásra kerül.

 

A százalékos önrész érték a keletkezett kár összegének a szerződésben meghatározott százaléka. A minimum összeg pedig egy konkrét összeg. A kettő közül mindig a nagyobbat vonja le a biztosító a kártérítés összegéből. 

 

Például egy 10%-os és minimum 100 000 Ft-os önrésszel megkötött CASCO esetén a biztosító az 1 millió forint feletti kárigényekből 10%-ot von le, az 1 millió alatti károkból pedig a kár összegétől függetlenül 100 000 Ft-ot. A 100 000 Ft alatti kárt egyáltalán nem téríti meg, mert az nem éri el az önrész kötelező minimum összegét.

 

Ugyanígy egy 20%-os és minimum 300 000 Ft önrészes CASCO biztosítás egyáltalán nem fizet a 300 000 forint alatti károkra. 1,5 millió forint alatti károknál 300 000 Ft-ot vonnak le a kifizetésből, 1,5 millió felett pedig a kárösszeg 20%-át. 

 

A magas CASCO önrész előnyei

 

Leegyszerűsítve: a magasabb önrész alacsonyabb biztosítási díjat jelent. Viszont többet is kockáztatunk, mert kár esetén kevesebbet fizet a biztosító. Tudni kell, hogy biztosítónként minden adott gépjármű típusra és évjáratra meghatározzák, milyen önrésszel lehet CASCO-t kötni. Lehetséges, hogy az általunk választott önrész hányaddal egyáltalán nem tudunk CASCO-t kötni egy biztosítónál. A CASCO kalkulátorban lehet önrész alapján is válogatni. A díjszámítás mindig naprakész a biztosítók feltételeivel, ezért csak olyan biztosítást ajánl nekünk a rendszer, amelyet valóban meg tudunk kötni. 

 

Az alacsony CASCO önrész előnyei

 

Kár esetén minél alacsonyabb az önrész mértéke, illetve minimális összege, annál többet fizet a biztosító. Egy 800 000 Ft-os káreseménynél a 10%-os, min. 100 000 Ft-os önrész levonása után 700 000 forintot kapunk. 20%-os de min. 400 000 forintos önrészesedéssel csak 400 000 Ft-ot kapunk. A második esetben 400 000 Ft alatti kárt egyáltalán nem térít a biztosító. Léteznek olyan biztosítók, ahol - természetesen magasabb biztosítási díj fejében - 30 000 Ft-os minimum önrésszel is lehet CASCO-t kötni.

 

Üvegkár önrész 

 

Bizonyos CASCO biztosítások nem vonnak le minimum önrész összeget üvegkár esetén. Szintén lehetséges olyan CASCO-t kötni, amely százalékos önrészt sem von le tisztán üvegkár esetén ha a javítás folyamata és összege megfelel bizonyos feltételeknek. Az üvegkárra vonatkozó önrész minden esetben külön biztosítási feltétel, érdemes erre külön odafigyelni és e szempont szerint is összehasonlítani a CASCO biztosításokat.

 

Avultatás 

 

A legtöbb értéktárgy, így a gépjárművek is veszítenek az értékükből. Ez az avulás. Egy káreseménykor a gépjármű káridőponti értékét veszi figyelembe a biztosító, például ennyit térít CASCO, ha az autót ellopják. Egyes CASCO biztosítások figyelembe veszik az avulást, amikor a balesetben megsérült alkatrészek árát térítik, például csak 80%-ban fizetnek ki egy megsérült elemet, mert az autó már 20%-ot vesztett az értékéből. Az avulás mértékét egy kárszakértő állapítja meg. CASCO esetében nem mindegyik biztosító avultat, de a legtöbb kötelező biztosítás esetében ez az elterjedt gyakorlat.

 

A gépjármű  káridőponti értéke és vételára közötti összegre lehet úgynevezett GAP biztosítást kötni, mellyel totálkár vagy lopás esetén a teljes vételárat téríti a biztosító.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!