Casco lopás

Lopás CASCO

Casco lopás

Lopás CASCO

Sipos Ákos
2019-10-03 Frissítve: 2022-12-29
2019-10-03 Frissítve: 2022-12-29
5137521

Lopás ellen CASCO-t kétféleképpen köthetünk:

  • A CASCO biztosítás részeként

  • Kizárólag csak lopás ellen

 

1. Lopás CASCO mint kiegészítő biztosítási elem

 

A teljes körű CASCO-ban általában benne van a lopáskár elleni biztosítás. A CASCO kalkulátor megmutatja, pontosan milyen elemeket tartalmaz a biztosításunk, de minden esetben olvassuk el a részletes terméktájékoztatót. Győződjünk meg arról, hogy valóban biztosítva vagyunk-e a lopás ellen, és arról is, milyen önrész arányt vesz figyelembe a biztosítónk az autónk eltulajdonítása esetén.

 

Több részleges (például törés vagy totálkár) CASCO úgynevezett részlopás kár elleni biztosítást tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a biztosító az ellopott részekkel kapcsolatos káresemények után fizet, például ha ellopják a tükröket vagy a felnit, a teljes gépjármű ellopása esetén viszont nem.

 

Ha nem nyújt védelmet az alap CASCO a lopásra, választhatunk olyan kiegészítő biztosítási elemet, amely biztosít minket ez ellen is. Több úgynevezett mini CASCO biztosítás nyújt védelmet lopás ellen is.

 

2. Csak lopás CASCO

 

Választhatunk olyan CASCO biztosítást, amely kizárólag lopás esetén fizet. Más esetben nem, például ha kár keletkezik az autónkban baleset miatt, vagy megrongálódik például jégkár miatt. Az ilyen biztosítások az autó értékétől függően akár már évi pár ezer forintos díjtól elérhetők.

 

Mi a teendő, ha ellopják az autónkat?

 

Az első lépés minden esetben az, hogy a lopás felismerése után haladéktalanul értesítsük a rendőrséget. Általában maximum 2 munkanapunk van erre. Ahhoz a területileg illetékes rendőrkapitánysághoz kell fordulni, ahol ellopták az autónkat. Itt kiállítanak egy jegyzőkönyvet, melynek másolatát haladéktalanul el kell juttatni a biztosítóhoz. Ezzel együtt le kell adni a biztosítónál a forgalmi engedélyt és az eredeti autókulcsokat is.

 

Milyen arányban téríti meg a biztosító az ellopott autó értékét?

 

A biztosító a gépjármű úgynevezett káridőponti értékét veszi figyelembe lopáskár esetén is. Ezt az értéket a gépkocsi kora, állapota és a futott kilométerek alapján számolják ki. A számítás alapja az úgynevezett Eurotax táblázat, mely az adott típusra az országban átlagos hirdetési és eladási árakon alapul. A káridőponti értéket az avultatás is befolyásolja - ez mutatja, mennyit vesztett az autónk az értékéből a vétel óta. Tehát nem az alapján fogja kiszámolni a biztosító az ellopott autónk értékét, hogy mi mennyit fizettünk érte, és az alapján sem, hogy most egy hasonló autó mennyibe kerülne, hanem a saját belső szabályzata alapján.

 

Lopás esetén kell önrészt fizetni?

 

Igen, a CASCO szerződésben rögzített önrészt minden esetben ki kell fizetni - egész pontosan az önrésszel csökken majd a kifizetett összeg. Egy új autó esetén ez könnyen több százezer forint lehet. Az ilyen esetekben nyújt segítséget az önrész biztosítás. Lehetséges olyan önrész biztosítást is kötni, amely kizárólag lopás vagy rablás, töréses totálkár illetve elemi kár okozta totálkár esetén fizet. 

 

Lopáskor is érvényben van a minimum önrész összeg, tehát például hiába 10%-os önrésszel kötöttünk CASCO-t, ha benne van a szerződésben a 100 000 Ft önrész és ellopják az autót, le fogja vonni a 100 000 forintot a biztosító akkor is, ha a gépjármű értéke csak 800 000 forint. 

 

Gap biztosítás

 

Lehetséges GAP biztosítást is kötni, amely az autó vételára és a káridőponti értéke közötti különbséget fedezi. A CASCO és GAP biztosítások által együttesen kifizetett összegből tehát egy új autót vehetünk, ha a régit ellopják. A GAP biztosítás  nemcsak lopáskár ellen biztosít, hanem minden olyan esetben is, amikor totálkáros az autó.

 

Fedezetfeltöltés

 

Több biztosító a lopás után kifizetett összeget csökkenti az egy biztosítási éven belül kifizetett károk összegével. Például ha ellopnak egy 4 millió Ft káridőponti értékre becsült autót, de egy éven belül a biztosító már kifizetett egyéb károkra 1 millió forintot, csak 3 milliót fog kapni a biztosított a lopás után. Az ilyen esetekre megoldás a fedezetfeltöltés.

 

Mikor nem fizet a lopás CASCO?

 

Ha teljes körű vagy részleges CASCO-t kötöttünk, akkor a biztosítási elemeknek megfelelő káresemények esetén fizet a biztosító. Ahogy a neve is mutatja, a lopás CASCO csak akkor fizet, ha ellopják az autónkat, tehát más káreseményre nem. 

 

Kikötés lehet a két eredeti autókulcs bemutatása - nem árt tehát rájuk vigyázni. Szintén kikötheti a biztosító az eredeti forgalmi bemutatását is, szóval érdemes nem a kocsiban tartani.

 

Nem fizet a biztosító, ha olyan országban lopják el az autót, ahova nem érvényes a biztosítás - ezeket biztosítási feltételek tartalmazzák. Természetesen nem fizet a biztosító, ha nincs befizetve a CASCO, ideértve azt is, ha például egy negyedéves részlettel vagyunk elmaradva.

 

Megéri lopás CASCO-t kötni?

 

Mint minden biztosítással, a lopás CASCO-val is egy kockázatot biztosítunk. Egy új, nagyértékű autó árához képest a teljeskörű CASCO még GAP biztosítással sem magas. Ugyanakkor ha egy régebbi, sokat futott gépjárműre kötünk csak lopás CASCO-t önrész vagy GAP biztosítás nélkül, a magas alap önrész összeg miatt már az autó piaci értékének sokkal nagyobb százalékát költjük biztosításra. Egy biztos: a nyugalmat nem lehet megfizetni, tehát ha nem akarunk kockáztatni, érdemes magunkat lopás ellen is bebiztosítani.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!