Idős bácsi aláír

Csökken az életbiztosítások technikai kamatlába - Mit jelent ez valójában?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.09.07.
Frissítve: 2020-11-05 Létrehozva: 2020-09-07
10131689

A Magyar Nemzeti Bank nemrég kiadott rendelete szerint a 2021. januárjától kötött életbiztosítások technikai kamatlába a jelenlegi 2,3 százalékról 1,8 százalékra csökken. A döntés hátterében a 15-20 éves magyar állampapírhozamok és az eurózóna tagállamai által kibocsátott kötvények hozamainak változása áll - derül ki az MNB közleményéből. Legutóbb 2016 júliusában csökkent a technikai kamatláb 2,9 százalékról.

 

De mit is jelent ez?

 

A biztosítók a befektetési egységhez kötött biztosítások mellett (úgynevezett unit linked biztosítások) vegyes életbiztosításokat is kínálnak. Ezeknél a biztosítók megállapítanak egy úgynevezett technikai kamatlábat, amit mindenképpen ki fognak fizetni az ügyfélnek. Ez egyfajta garantált hozam. Ennél magasabb hozamot is elérhetnek elvileg, ez a többlethozam. 

 

A technikai kamatlábat jellemzően az állampapírhozamok, kötvényhozamok alapján határozzák meg a biztosítók a biztosítás időtartamának függvényében - ez lehet akár 20 év is. A technikai kamatláb értéke biztosítónként és akár biztosításfajtánként is eltérő lehet, ám annak van egy kötelező maximuma.

 

Ezt a Magyar Nemzeti Bank - korábban a Pénzügyminisztérium - határozza meg egy sor makrogazdasági adat, a hosszú lejáratú állampapírok és az euró alapú kötvények kamatainak alapján. A technikai kamatláb kötelező maximumáról rendeletet alkot a jegybank, az ebben foglaltakat pedig minden érintett biztosítónak teljesítenie kell. 

 

Így a technikai kamatláb maximumát minden biztosítónak tartania kell, azaz az általa meghatározott technikai kamatláb nem lehet magasabb a jegybank által előírtnál. Ennél alacsonyabb értéket természetesen meghatározhat. A szerződésben meghatározott technikai kamatlábat utólag módosítani nem lehet.

 

Miért kell maximalizálni a technikai kamatot?

 

A unit linked és a vegyes életbiztosítások a laikusok, azaz az átlagos ügyfelek számára rendkívül bonyolultak és összetettek. Az egyes biztosításfajták közül nem könnyű választani, mert a hozamígéretek és a költségek nem vagy csak nehezen vethetők össze egymással. 

 

A technikai kamatláb önmagában nem ad elegendő információt. Egyrészt ez bruttó érték, azaz a biztosító még ebből vonja le a költségét, amit az ügyfél csak nehezen tud nyomon követni. Másrészt egy magasabb technikai kamat mellett a többlethozam kisebb lesz. Mivel a többlethozam 80-100 százalékát vissza kell juttatni az ügyfélnek, a biztosítónak nagyobb mozgásteret ad, ha a technikai kamatláb magasabb, amelyből lényegében korlátlanul vonhat le költséget.

 

Szigorítások

 

A jegybank annak érdekében, hogy ezek a termékek valamilyen módon összevethetők legyenek, illetve hogy ne egyfajta hozamhajszává alakuljon a piac, jelentős szigorításokat vezetett be. A technikai kamatláb maximumát már 1996 óta meghatározza a Pénzügyminisztérium, majd a jegybank, ám emellett lényeges változások következtek be a szabályozásban a 2010-es években. 

 

Ez volt a TKM, azaz a teljes költségmutató bevezetése. Az életbiztosításoknál egységes szempontrendszer szerint kell a termékek hozamát és költségeit megállapítani, így az egyes ajánlatok összehasonlíthatóvá válnak. A TKM megmutatja, hogy az adott biztosításnak (eszközalapnak) mekkora éves hozamot kell produkálnia átlagosan ahhoz, hogy a felszámolt költségeket ki tudja termelni. Bevezetésekor a TKM-et csak a nyugdíjcélú unit linked biztosításokra vezették be, később, lépésenként vonták be a többit, azaz a nem nyugdíjcélú és a vegyes biztosításokat.

 

A unit linked biztosítások tehát a TKM alapján valamelyest összehasonlíthatók, a vegyes biztosítások esetében pedig a TKM mellett a technikai kamatláb is szabályozza a piacot. 

 

Akkor most rosszul járok?

 

A biztosítások technikai kamata csökkenni fog a 2021-ben kötött szerződésekben. De nagyjából ez a helyzet 1996 óta. Vagyis önmagában ez nem jelenti azt, hogy a befektetés végén kevesebb marad a zsebünkben. Ezek a befektetések nem a technikai kamat mértékétől lesznek jók vagy rosszak, hiszen ebből a kamatból a biztosító még költséget is von.

 

A biztosítók az alacsonyabb kamat mellé ugyanis valószínűleg kénytelenek lesznek alacsonyabb költséget is tenni. Emellett a jegybank célja, hogy a biztosítók ne hozamversenyt hirdessenek egy-egy biztosítás tervezésekor és értékesítésekor, hanem olyan biztosítást kínáljanak, amelyet összességében tart megfelelőnek az ügyfél. 

 

Hogy pontosan hogyan változik majd jövőre egy-egy biztosítás technikai kamata és költségszerkezte, azt minden társaság egyedileg fogja megállapítani. Annyi azért valószínűsíthető, hogy csak a technikai kamatok változása miatt nem kell azonnal biztosítást kötni. Ez a lépés mindenképpen maradjon megfontolt döntés eredménye.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!