Kötelező biztosítás váltás

Az év végén is érdemes összevetni a biztosítók ajánlatait

Kötelező biztosítás váltás

Az év végén is érdemes összevetni a biztosítók ajánlatait

Bank360 tartalom
2019-11-28 Frissítve: 2022-01-18
2019-11-28 Frissítve: 2022-01-18
6043803

 

Néhány napjuk van az autósoknak arra, hogy az év végén lejáró kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat (KGFB) felmondják. Bár 2010-ben megszűnt a kötelező jellegű év végi biztosítási forduló, még mindig nagyon sok autós kötelezője jár le 2019. december 31-vel. Ha ők új biztosítót választanának, akkor december 1-ig kell az első lépést megtenniük: ez a kötelező biztosítás felmondásának végső határideje.

 

A régi autóknál lehet év végi KGFB

 

Kilenc éve szűnt meg az általános év végi kötelező biztosítás váltás. Azóta azon a napon fordul minden autó kötelező biztosítása, amikor a jármű az új tulajdonosához került. Vagyis amelyek még mindig a régi szabályok szerint fordulnak, legalább kilencéves autók. Az újabbakra már mindenképpen az új szabály vonatkozik. 

 

A statisztikák szerint még mindig a forgalomban lévő járművek ötöde, nagyjából 1,1 millió autó kötelezője fordul december 31-én. Ezek között nagyjából 700 ezer személyautó van. Ezeknek jellemzően a kötelezője sokkal alacsonyabb díjú, mint a többi, évközbeni fordulójú biztosítás díja. Míg az átlagos kötelező gépjármű biztosítás díja 50 ezer forint felett alakult az idén, addig az év végi fordulójú szerződések átlagos díja a felmérések szerint 30 ezer forint alatt van.

 

Sokkal alacsonyabbak a díjak

 

Ennek oka az, hogy ezeknek a régi autóknak a szerződése nagyon magas bónusz fokozatú, ami lejjebb tolja a kötelező díját. A kötelező biztosítás bónusz-malusz besorolása a sofőr vezetési szokásainak függvényében alakul, azaz minél régebben okozott balesetet, annál jobb besorolást és így annál nagyobb kedvezményt kap. 

 

A teljes piacot nézve a KGFB díjai átlagosan 10, más számítások szerint akár 15 százalékkal drágulhatnak 2020-ban de ugyanez az arány érvényes az év végével lejáró szerződésekre is. A biztositas.hu számításai szerint az első ajánlatok alapján jövőre először lesz magasabb a kötelező díja az év végi váltók esetében, mint a 2009-es évi díj. A válság alatt visszaestek az árak, 2012-13-ban érték el a mélypontot. Ezt követően lassú emelkedés indult a piacon, és a tavalyi számok voltak nagyjából a 2009-es szinten.

 

Érdemes átnézni az ajánlatokat

 

Hiába elégedett egy autós a biztosításával, akkor is érdemes összehasonlítania az egyes KGFB-ajánlatokat a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a jelenlegi biztosítója nem, más társaság azonban beszáll a versenybe, és akciót hirdet. Ez esetben éves szinten akár tízezer forint nagyságrendű összeget is meg lehet spórolni a váltással a díjtáblázat alapján.

 

A legtöbb biztosító kedvezményt ad a KGFB díjból, ha azzal együtt CASCO biztosítást is köt az ügyfél. Szintén előnyös lehet, ha egy cégcsoporton belül van a bankszámlánk és a kötelezőnk, (például K&H Bank illetve K&H Biztosító).

 

De sok egyéb esetben is kaphatunk kedvezményeket. Az Allianz például arra ad, hogy hány fő vezeti az autót - minél kevesebb, annál nagyobb a biztonság. A legtöbb biztosító az éves díjfizetésre ad kedvezményt, ilyen az Aegon és az Uniqa is, éves fordulóra pedig az Union ad kedvezményt. A KÖBE a lakásbiztosítást díjazza, a K&H pedig az idős autókat tolerálja kedvezménnyel. A Posta a benzines hajtásra ad némi kedvezményt. Az elektromos autókra a legtöbb biztosítónál jellemzőn jelentősen kedvezőbb az éves kötelező biztosítási díj.


 

Időben kell díjat fizetni

 

A szabályozás szerint december elsején éjfélig kell felmondani a régi szerződést. Az újat azonban nem kell azonnal kiválasztani, ráérünk egészen december 31-ig összehasonlítani az árakat. Ha ez megvan, már csak a nyomtatvány kitöltése van hátra, akár online, és természetesen a díjat kell még befizetni. Az összegnek az esedékességet követő 60 napon belül, azaz év végi szerződéskötés esetén legkésőbb március elsejéig kell megérkeznie a biztosítóhoz.

 

Fontos, hogy nem az utalás vagy a befizetés ideje számít, hanem az, amikor a díj megérkezik a biztosító számlájára. Ez azt jelenti, hogy ha postai csekken fizetnénk be a díjat, akkor azt jobb, ha több nappal az esedékes határidő előtt megtesszük, ennek az ügyletnek ugyanis meglehetősen hosszú az átfutási ideje. Jobb a helyzet az átutalással, ez esetben ugyanis csak a napon belüli, néhány órás intervallummal kell számolni.

 

Azért fontos időben letudni a díjfizetést, mert ha nem érkezik meg a pénz, a biztosítást azonnal felmondják. Ez azt jelenti, hogy biztosan új szerződést kell kötni. Emellett a fedezetlenség időszakára külön díjat is fizetni kell, ennek díja akár napi 1 000 forint felett is lehet az autó típusától függően.

 

A legrosszabb ugyanakkor nyilván az, ha ebben az időszakban balesetet okoz az autós. Ez esetben ugyanis nem áll biztosító a kár mögött, az autósnak magának kell fizetnie az okozott kárt. Nemcsak a karcolást a kocsin, hanem akár a személyi sérülés miatt fizetendő kártérítést is. Ez rendkívüli terhet jelenthet a balesetet okozó autós számára. Nem érdemes azzal számolni, hogy nem veszik észre, hogy nincs biztosítás, mert az ellenőrzés rendszám alapján automatikusan történik, gyorsan kiderül a mulasztás.

 

Összegezve

 

Összességében minden autósnak megéri összevetnie az egyes biztosítók ajánlatait, hátha talál jobb ajánlatot az aktuálisnál. Emellett nagyon fontos, hogy az új szerződés megkötését követően határidőben fizesse is be a biztosítás negyedéves díját. A kötelező biztosítás esetében a biztosításunk az általunk okozott kár megtérítésére terjed ki, vagyis ez nem fedezi azt a kárt, ha véletlenül nekimegyünk egy virágládának. Erre a CASCO biztosítások valók.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!