Díjnemfizetés kötelező biztosítás

Mikor szűnik meg a kötelező biztosítás díjnemfizetés esetén?

Díjnemfizetés kötelező biztosítás

Mikor szűnik meg a kötelező biztosítás díjnemfizetés esetén?

Sipos Ákos
2019-11-26 Frissítve: 2022-01-18
2019-11-26 Frissítve: 2022-01-18
5914362

 

A kötelező biztosítás díját a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetnie a gépjármű üzembentartójának / tulajdonosának - ez a törvény által biztosított türelmi időszak. Ha nem éves díjfizetést választott, akkor az éves díj első részletét kell befizetnie. Ha az ügyfél nem fizeti be az első díjat, a biztosító automatikusan felmondja a KGFB szerződést, ezzel a gépjármű kötelező biztosítás nélkül marad.

 

Mi történik pontosan?

 

A kötelező biztosítási díj nem fizetése esetén megszűnik a KGFB szerződés díjnemfizetés miatti szerződésbontással. A gépjárműnek nem lesz kötelező biztosítása. Ezért ha a gépjármű kárt okoz, a biztosító nem vállalja a kockázatot, az okozott kárt az üzembentartónak kell kifizetnie. Ezenkívül több más szankcióval is jár, ha nem fizeti be az autós a kötelezőt.

 

  1. Fedezetlenségi díj

 

A díjnemfizetéssel megszűnt KGFB és az új érvényes kötelező biztosítás megkötése közötti időszakra a gépjármű üzembentartója köteles úgynevezett fedezetlenségi díjat fizetni. A fedezetlenségi díjat a MABISZ határozza meg, 2020-ban akár napi 1140 Ft is lehet egy nagyobb autóra, de minimum 510 Ft - mindkét összegben benne van már a baleseti adó is. A fedezetlenségi díjat minden esetben ki kell fizetni, akkor is, ha nem járt senki sem az autóval.

 

  1. KGFB újrakötés

 

Az új kötelező biztosítást csak annál a biztosítónál lehet megkötni, ahol a régi díjnemfizetés miatt megszűnt. Az ügyfél a szerződéskötéstől számított biztosítási év alatt nem mehet át másik biztosítóhoz. Egyszerre, egy összegben ki kell fizetni:

 

  • a teljes fedezetlenségi díjat,

  • a 60 napos türelmi időszakra számított KGFB díjat,

  • újrakötött kötelező díját a teljes biztosítási évre,

  • a baleseti adót mindkét kötelezőre (a fedezetlenségi díj már tartalmazza).

     

  1. Rendőrségi intézkedések

 

Aki érvényes kötelező biztosítás nélküli gépjárművet vezet, szabálysértést követ el, az erre  vonatkozó bírságot a gépjármű vezetője köteles kifizetni. A helyszíni bírság összege 5 és 50 000 Ft között mozog. Ha szabálysértési eljárás indul, akár 300 000 Ft is lehet a bírság. Ezen felül a rendőrség a gépjárművet akár ki is vonhatja a forgalomból addig, amíg nem kötünk új kötelező biztosítást.

 

Üzembentartó váltás

 

Lehetséges, hogy a KGFB megkötése után a kötelező kalkulátor egy jóval kedvezőbb feltételekkel járó biztosítást talál, melyet akár negyedéves részletekben is fizethetünk. Ebben az esetben át lehet íratni az autó üzembentartóját. Viszont az átírásnál illetéket kell fizetni, kivéve, ha az új üzembentartó házastárs vagy egyenes ági leszármazott illetve szülő, ezekben az esetekben csak az új forgalmi engedély kiállításának díját kell kifizetni, amely jelenleg 6 000 Ft. Ha átíratjuk az autót, az érdekmúlás miatti megszűnés időpontjáig - azaz az átírásig - minket terhel minden költség, így a KGFB és az esetleges fedezetlenségi díj is.

 

Bonus-malus kategóriák és a díjnemfizetés 

 

Ha a kötelező díjnemfizetés miatt szűnik meg, a bonus-malus besorolás másik gépjárműre kötött szerződésre nem vihető át, viszont újrakötésnél a bonus-malus osztályok megmaradnak. Ha a gépjárműnek új üzembentartója lesz, természetesen az ő vonatkozó bonus-malus besorolásával számolják ki az új KGFB-t.

 

Gyakori kérdések

 

Mit jelent a halasztott díjfizetés?

 

Egy személyesen vagy online kötött kötelező biztosítás esetén a biztosító díjfizetés nélkül is vállalja a kockázatot a vonatkozó törvényben meghatározott szerződéskötéstől számított 60 napig. Ez a halasztott díjfizetés.

 

Mi történik, ha a 60 nap alatt kárt okozok?

 

A  törvény értelmében a biztosító vállalja a kockázatot, és kifizeti az okozott kárt. A KGFB első időszakra eső díját természetesen ebben az esetben is a 60 napos határidőn belül kell rendezni!

 

Melyik dátumtól számolják a 60 napot?

 

A szerződéskötés dátumától - tehát vigyázat, nem a szerződés érvénybe lépésének első napjától! Például ha valaki november 15-én köt egy szerződés január 1-i érvénybe lépéssel, legkésőbb február 14-én (ekkor jár le 60 nap) ki kell fizetnie a kötelező biztosítási díjat, illetve ennek első részletét.

 

60 naptári nap vagy 60 munkanap a határidő?

 

60 naptári nap. Ami nem biztos, hogy 2 hónap múlva lesz, hiszen több hónap 31 napos, ezért csúszhatnak a dátumok.

 

Mi történik, ha olyan okoz nekem kárt, akinek nincs érvényes KGFB-je?

 

A kárt okozó gépjármű üzembentartójának meg kell téríteni az okozott kárt. A kártérítésre vonatkozólag polgári peres eljárás is indítható, részletek itt.

 

CASCO is megszűnhet díjnemfizetés miatt?

 

Igen. Viszont a CASCO biztosítás nem kötelező, így nem kell fedezetlenségi díjat fizetni illetve nem követünk el szabálysértést. A CASCO első részletének befizetésére 30 napunk van, ugyanennyi a türelmi idő az esedékes következő részletre az esedékesség után. Fontos tudni, hogy CASCO-t mindig egy évre kötünk, ezért a biztosítónak jogában áll behajtani az elmaradt részleteket kivéve, ha érdekmúlás miatt megszűnik a biztosítás.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!