Kötelező biztosítás váltás

Kötelező biztosítás váltás: egyszerűbb, mint gondolnád!

Kötelező biztosítás váltás

Kötelező biztosítás váltás: egyszerűbb, mint gondolnád!

Vrazsovits Rita
2019-09-28 Frissítve: 2022-08-27
2019-09-28 Frissítve: 2022-08-27
5024880

 

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást a nevéből fakadóan kötelező megkötni, így mindenképpen ki kell választanunk egy biztosítót, akivel leszerződünk. A kötelező biztosítás szerződést egy évre tudjuk megkötni, ezért váltani is csak egy alkalommal tudunk. Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy melyik biztosítót választjuk. 

 

Összefoglaltuk, hogyan lehet kötelező biztosítást váltani, és mit tehetünk, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot találjuk meg.

 

Mikor lehet kötelező biztosítást váltani?

 

A kötelező biztosítás váltásra egy évben egyszer van lehetőségünk, a váltás pedig két módon is történhet, attól függően, hogy 2010 előtt vagy után vásároltuk a járművet. A két típus megkülönböztetésére egy törvénymódosítás miatt van szükség: 2010. január 1-jétől változott a kötelező biztosítások évfordulójára vonatkozó törvény, ami azt jelenti, hogy 2010-től a forduló a szerződéskötéstől számítva egy év múlva esedékes - tehát nem kell megvárni az év végét, hanem évközben is válthatunk, ha úgy jön ki a biztosítási forduló. Természetesen akkor is felmondhatjuk a szerződést, ha eladjuk a járművet, és már nincs szükségünk a biztosításra.

 

  1. Év végi biztosítási forduló

Év végi fordulónál az évforduló január 1., így minden évben novemberben van lehetőség arra, hogy lemondjuk a kötelező biztosításunkat. A forduló előtt legalább 30 nappal el kell küldeni a felmondásról szóló nyomtatványt a biztosítónak. A váltás lehetőségére a biztosító emlékeztetni fog, ugyanis kötelezően közzé kell tennie a díjaikat, minden évben legkésőbb október 30-ig. Ha azt látjuk, hogy a tavalyi évhez képest jóval drágább lett a kötelező biztosítás, akkor érdemes az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével összehasonlítani az ajánlatokat.

 

  1. Év közbeni forduló

Év közbeni váltásnál bármikor véget érhet az egy éves biztosítási időtartam, de ebben az esetben is ki fogja küldeni a biztosító a felmondási időszak előtt a következő évre kalkulált éves díjat. Ebben az esetben is fontos, hogy legalább 30 nappal (de 60 napnál nem korábban) a biztosítási forduló előtt mondjuk fel a szerződést írásban, különben később nem lesz rá lehetőséged, és be kell fizetned a biztosító által kalkulált éves díjat. Ez az ajánlat sokszor nem a legkedvezőbb a piacon.

 

  1. A harmadik lehetőség: ha eladjuk a járművet

A kötelező biztosítás felmondásának a harmadik lehetősége, ha eladjuk az autót, és már nincs szükségünk a szolgáltatásra. Ebben az esetben a biztosítás megszűnik, és a már befizetett éves díj egy részét időarányosan visszakapjuk. 

 

Honnan tudom, hogy melyik forduló vonatkozik rám?

 

Év végi fordulónál a biztosítási kötvényén szereplő évforduló december 31. vagy január 1., a kockázatviselési kezdet pedig január 1. Ebben az esetben a járművet 2010. január 1. előtt vásároltuk, vagy azelőtt kötöttünk rá először kötelező biztosítást. Ebben az esetben a biztosítási fedezet azóta folyamatosan fennáll. 

 

Évközi fordulónál a biztosítási kötvényen december 31. vagy január 1. kivételével bármelyik másik dátum szerepel. Abban az esetben vonatkozik ránk az évközi forduló, ha a járművet 2010. január 1. után, év közben vásároltuk vagy kötöttünk rá KGFB-t.

 

Mire van szükség a KGFB felmondásához?

 

Attól függetlenül, hogy év végi vagy évközi forduló során mondjuk fel a biztosítási szerződést, a következő adatokat és dokumentumokat kell benyújtanunk a biztosítónak:

 

  • ki kell tölteni a felmondólevelet,

  • meg kell adni a személyes adatainkat,

  • ki kell tölteni a járműre vonatkozó adatokat,

  • meg kell adni a felmondani kívánt szerződés számát, valamint a

  • kötvényszámot.

  

Mivel a nyomtatványt postán adjuk fel, érdemes előtte egyeztetni a biztosítóval, nehogy valamelyik fontos adat vagy dokumentum kimaradjon a borítékból - és emiatt csússzunk le a biztosítási fordulóról.  

 

A sikeres felmondás után meg kell őrizni a kapcsolódó dokumentumokat: 

 

  • a feladott ajánlott levélről az igazolást,

  • a visszaérkezett tértivevényt,

  • vagy az ügyfélszolgálaton kapott átvétel igazolólapját.
     

Ezt is kérned kell: a bonus-malus besorolás

 

Váltás előtt, még a felmondással egy időben érdemes kikérni a biztosítótól a bonus-malus besorolással kapcsolatos információkat, hiszen az új biztosítónak erre szüksége lesz a díjszámításhoz. Ezt a régi biztosító nem küldi el automatikusan, hanem kérni kell - célszerű a kérést ugyanazzal a levéllel elküldeni, amelyben a felmondásra vonatkozó nyomtatványt is feladjuk.

 

Ha megkaptuk a besorolásra vonatkozó információt, akkor az online kalkulációnál is pontosabb információt kapunk. Szükség esetén a biztosító le tudja kérni az adatot egy központi nyilvántartásból, de az a biztos, ha mi is tudjuk, hogy milyen a besorolásunk, hiszen részben ettől is függ, hogy milyen áron köthetjük meg az új biztosítást.

 

Mi történik, ha nem váltok időben?

 

A kötelező biztosítás évforduló előtti 30 napos határidő a felmondásra vonatkozik, az új szerződés megkötésére nem, tehát ha váltani szeretnénk, az új szerződést akár később is megköthetjük. A felmondással azonban nem érdemes kicsúszni a határidőből, mert a kötelező biztosítás automatikusan meghosszabbodik, a gépjármű marad a biztosítónál, és nekünk kötelezően be kell fizetni a biztosítási díjat, hiába találtunk közben egy kedvezőbb ajánlatot. 

 

Ha elmulasztottuk a felmondást, a legjobb, amit tehetünk, hogy kifizetjük a biztosító által meghatározott összeget, és bevéssük a naptárunkba, hogy a következő évben mikor tudjuk felmondani a szerződést. Így lehet, hogy kicsit többet fizetünk a kötelezőnkért, mintha váltottunk volna, de legalább biztosítva van a járművünk és nem kell fedezetlenségi díjat fizetni.

 

Ha nem fizetjük be a biztosítási díjat, akkor fedezetlenségi díjat is kell fizetni, ami akár az éves díj többszöröse is lehet. 

 

Mikor érdemes kötelező biztosítást váltani?

 

A biztosítónak minden évben, a biztosítási forduló előtt legalább 60 nappal el kell küldenie a következő évre kalkulált díjat. Előfordulhat, hogy az előző évhez képest megemelkedik ez az összeg - ebben az esetben érdemes összehasonlítani a díjat más biztosítók ajánlataival is. A kalkulációt online mindössze néhány perc alatt elvégezhetjük, akár a Bank360 oldalán keresztül. Az online kalkulátorral nemcsak pénzt, de időt is spórolhatunk, hiszen enélkül sokkal tovább tartana egyesével végignézni a kötelező biztosítás ajánlatokat.

 

Mennyit lehet spórolni egy jó ajánlattal?

 

A kötelező biztosítás díja több tényezőtől is függ, természetesen a legfontosabbak a gépjármű jellemzői és az üzembentartó vezetési tapasztalata. Megnéztük egy M1-es kategóriájú személyautónál (7 éves Honda Civic), hogy milyen biztosítási díjakra számíthatunk 10 éves jogosítvánnyal, károkozás nélkül.

 

Különböző kedvezmények nélkül akár már 35 000 forintért is megköthetjük a kötelező biztosítást, de több pénzintézet is 70 000 - 80 000 forintért kínálja ugyanezt a szolgáltatást. Mivel kötelező biztosításnál nem mi döntjük el, hogy mire nyújtson fedezetet, nem nyerünk vele semmit, ha drágábban kötjük meg a szerződést.

 

Érdemes a kalkulátorban a kedvezményeket is megnézni, mert több biztosítónál is olcsóbban köthetjük meg a kötelezőt, ha a következők közül egy vagy akár több feltételnek megfelelünk:

 

  • ugyanannál a biztosítónál van a CASCO biztosításunk, ahol a kötelezőt is szeretnénk megkötni,

  • ugyanannál a biztosítónál van a lakásbiztosításunk,

  • van kiskorú gyermekünk,

  • közalkalmazottak vagy köztisztviselők vagyunk,

  • nyugdíjasok vagyunk.
     

Megtaláltad az ideális ajánlatot? Válts egyszerűen!

 

Kötelező biztosításnál nem feltétlenül kell egyszerre elintéznünk az előző szerződés felmondását, és az új szerződés megkötését, de kétségkívül egyszerűbb. Ha egy online brókernél intézzük a biztosító cserét, megspórolhatjuk az ügyintézést, mert így nemcsak az új szerződés megkötésében kapunk segítséget, de a korábbi biztosítás lemondásában is.

 

Ha egyénileg intézzük a váltást, akkor két dologra érdemes figyelni:

  • a felmondás mindenképp érkezzen be a biztosítóhoz a 30 napos határidő előtt,

  • az új szerződés megkötése előtt hasonlítsuk össze a biztosítók ajánlatait, akár több forgatókönyvvel is, így biztosan a legkedvezőbb ajánlatot fogjuk megtalálni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!