Kötelező biztosítás

Mennyibe kerül a magyarok kedvenc autóira a kötelező?

Kötelező biztosítás

Mennyibe kerül a magyarok kedvenc autóira a kötelező?

Varga Zsombor
2021-05-21 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-21 Frissítve: 2022-01-18
14377309

Ahogy a válság egyre inkább visszaszorul, ismét fellendülőben van az autópiac. Áprilisban már 10 521 személygépkocsit értékesítettek összesen a Datahouse adatai szerint. Ez néhány ezerrel még mindig kevesebb, mint amit a járvány előtti években rendszerint eladtak ebben a hónapban, de így is jelentősen több, mint a tavaly április lezárások melletti mindössze 6 183 darabos értékesítés.

 

A legnépszerűbb gépjárművek továbbra is a Suzuki modellei, de a Fiat egyik autója is az élmezőnybe került az év első négy hónapjában. A kocsivásárlás viszont csak az első lépés, az üzemeltetés költségeivel is számolni kell. Bár nem feltétlenül a legjelentősebb kiadás, az éves kötelező biztosítás költségével sem árt előre számolni. A Bank360 bemutatja, hogy milyen összeget emészt fel a kötelező felelősségbiztosítás a magyarok kedvenc autói esetében.

 

Ezek a legkeresettebb modellek

2021 első négy hónapjában megint a Suzuki modelleket vették meg a legnagyobb számban, a Vitarából és SX4 S-Crossból is egyenként kétezer feletti kocsi talált gazdára, de még Swiftből is majdnem ezret vásároltak január és április között. A második legtöbb esetben, 2222 alkalommal viszont Fiat 500-ból adtak el. A Suzuki SX4 S-Cross, majd a Dacia Duster azért így is szorosan követi, az ötödik Skoda Octavia már jelentősebb különbséggel, de így is közel 1500 értékesített autóval következik. A kedvenc modellek tízes listáján szerepel még a Ford, Kia, Toyota és Hyundai egy-egy modellje is.

Mennyibe kerül a kedvenc modellek kgfb-je?

A kötelező biztosítás éves díja függ az autó típusától, ami legjobban a gépjármű teljesítménye szempontjából számít. Befolyásolják még az autó tulajdonosának vagy üzemeltetőjének jellemzői és hogy történt-e már káresemény. A legnépszerűbb modelleknél mindegyik esetben egy 40 éves budapesti férfit feltételezett a Bank360, aki 20 éve rendelkezik jogosítvánnyal, soha nem okozott kárt, nem tud igénybe venni semmilyen kedvezményt, és nem tervez casco biztosítást kötni.

Ilyen jellemzők mellett mind az öt népszerű modellre, azaz a Suzuki Vitara, a Fiat500, a Suzuki SX4 S-Cross, a Dacia Duster és a Skoda Octavia esetében is találhatunk olyan biztosítót, ahol a kötelező biztosítás éves díja nem haladja meg a 40 ezer forintot. 

 

A Fiat500-as modell esetében volt a legalacsonyabb az éves díj, erre az autóra 30 ezer forintért találtak kötelező biztosítást a Bank360 elemzői. Az olasz autót mellett a Daciára és a Skodára is kedvező áron, 33 ezres legkisebb díjjal köthető kgfb. A Suzuki Vitara és az SX4 S-Cross csak néhány ezer forinttal drágább, 37 ezres éves költséggel köthető legalacsonyabb költséggel kötelező biztosítás.

 

Az új mutató is segíthet a döntésben

Az MNB 2021. februártól kötelező felelősségbiztosítási árindexet jelentet meg, ami szintén segíthet a kötelező biztosítások közötti választásban. A negyedévente megjelenő árindex szerint egy személygépjármű éves biztosítási díja átlagosan 44 523 forint volt a 2020-as évben. Ez 2016 első negyedévéhez képest, amihez a mutató viszonyít, 73 százalékos díjemelkedést jelentett az autók esetében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!