KGFB változás

Segítséget kapnak az autósok: kötelező biztosítás árindexet készített a jegybank

KGFB változás

Segítséget kapnak az autósok: kötelező biztosítás árindexet készített a jegybank

Veres Patrik
2021-02-08 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-08 Frissítve: 2022-01-18
12400568

Új kötelező felelősségbiztosítási árindexet vezet be a Magyar Nemzeti Bank: tavaly 44 523 forint volt a biztosítások átlagdíja. A negyedévente frissülő mutató alapján könnyebben cserélhetjük olcsóbbra a drága biztosítást.

 

Új árindexet indít el hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank. A mutató célja, hogy régóta várt átláthatóságot hozzon a kötelező biztosítások árazásával kapcsolatban - jelentette be az indexet bemutató sajtótájékoztatón Dr. Kandrács Csaba pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök.

 

Az árindex 2016 első negyedévéhez képest vizsgálja a biztosítási díjak alakulását. A negyedévente frissülő mutató nemcsak a piac 69 százalékát adó személyautók, hanem más járművekre vonatkozóan is megmutatja majd, hogyan változtak a biztosítások árai. 

 

Nagy Koppány, biztosítás-, pénztár és közvetítők felügyeleti igazgató ismertette a főbb számokat: a kötelező felelősségbiztosítások átlagdíjai személyautók esetében országosan 9 százalékkal drágultak 2020-ban, az átlagdíj így 44 523 forintra emelkedett. Budapesten ez az emelkedés 15 százalék volt, ami 63 000 forintos átlagdíjat eredményezett. Az igazgató megjegyezte: statisztikailag is kimutatható, hogy nagyobb a kárkockázat a fővárosban. 

 


Autóvásárláshoz keresel külső finanszírozást? A Bank360.hu autóhitel kalkulátorával megtalálhatod az ideális kölcsönt akár új vagy használt autó vásárlásához.


 

2016 első negyedévétől számítva az a drágulás 73 százalék volt az autós díjaknál, adóktól, tartalékoktól és károktól megtisztítva 40 százalékos volt a díjemelkedés. A jegybank vizsgálata szerint a díjak 2019-ig összhangban voltak a károk és az adók alakulásával, de a járvány okozta kevés autózás miatt szétnyílt az olló a díjak javára. Az MNB ezt egyszeri hatásként értékeli. 

 

 

Sokan vezetnek kármentesen, de kevesen hasonlítják össze a biztosítások árait

Bónusz alapján az állomány-összetétel jelentős részét adják a kármentesen vezetők bónusz 10-es besorolással. Nekik akár 20-25 ezer forintra is csökkenthető a biztosítás díja. 

 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az autósok kevesebb mint 10 százaléka vizsgálja meg a forduló előtt, hogy van-e kedvezőbb lehetőség számára a piacon. 

 

Több millió autósnak lehet tehát hasznos segítség az új árindex. Segítségével könnyedén megismerhetjük, hogy biztosításunk túlárazott-e, és ha igen, könnyedén kereshetünk kedvezőbb ajánlatot egy kötelező felelősségbiztosítás kalkulátorral.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!