Gyorskár rendezés

Kötelező biztosítás számla nélküli gyorskár rendezés - előnyök és hátrányok

Gyorskár rendezés

Kötelező biztosítás számla nélküli gyorskár rendezés - előnyök és hátrányok

Bank360 tartalom
2019-11-23 Frissítve: 2022-03-11
2019-11-23 Frissítve: 2022-03-11
5890314

Sokszor hónapokat kell várni, amíg a biztosító kifizeti a balesetben elszenvedett károkat. Gyors kárrendezés igénybevételével lehet gyorsítani a folyamatot, de a biztosító által fizetett összeg a lehet jóval kevesebb is a tényleges kárnál. Hogyan zajlik a gyors kárrendezés, és mikor érheti meg?

 

Ha megtörtént a káresemény, két fontos határidőt kell betartani: 

 

  • A károkozónak 5 munkanapon belül,

  • A kárt elszenvedő félnek 30 naptári napon

kell bejelenteni a káreseményt a saját biztosítójának, ahol a kötelező biztosítást kötötte.

 

Ha minden szükséges irat beérkezett, a biztosító 15 napon belül adhat egy kártérítési javaslatot az ügyfélnek. Ennek feltétele, hogy a felelősség nem vitás - magyarul a kárt okozó elismerje a felelősségét. Ez a gyorskár rendezés, vagy más néven a megállapodásos kárrendezés.

 

Gyors kárrendezés számla nélkül

 

Az egyik előnye a megállapodásos egyezségi kárrendezésnek, hogy nem kell számlával igazolni a javítási munkákat, nem kell elszámolni a kapott kártérítéssel. A jogalapi döntés után a biztosító felajánl egy összeget, ha ezt elfogadjuk, akkor gyorsan pénzhez jutunk - nem kell megvárni a gépjármű javítását. A kártérítés akár már aznap a számlánkra kerülhet, a törvényben megszabott maximális határidő is csak 15 nap. Ezzel szemben a normális kárrendezési folyamat hónapokig is elhúzódhat, mert a biztosítók sokszor nem fogadják el a kárigény összegét vagy hiányos dokumentációra hivatkozva elhúzódik a kifizetés.

 

A számla nélküli kárrendezés nagy hátránya, hogy legtöbbször nem fedezi a felkínált összeg a javíttatás költségeit. A kártérítés összegének megállapításához a biztosító által kirendelt kárszakértő felbecsüli a kár mértékét a biztosító által használt rendszer, például az Audatex alapján. 

 

Az előzetes kárbecslés sokszor nem találja meg az olyan sérüléseket, amelyek csak a gépjármű javításakor derülnek ki - ezeket már nem fedezi a gyors kárrendezés. Fontos tudni, hogy megállapodásos kárrendezésnél a biztosító nem fizet Áfát, tehát a felajánlott összeg nettó összeg. Ezért ha a javítást során Áfát is kell fizetnünk, az minket fog terhelni. A kötelező és CASCO biztosításokat érintő kifizetések esetében is alkalmazott avultatással a gyorskár rendezésnél is számolni kell.  


 

Ha elfogadjuk, nincs lehetőség egyéb kárrendezésre 

 

Nagyon fontos tudni, hogy a gyors kárrendezésre vonatkozó megállapodással a biztosított lemond minden későbbi kárrendezés lehetőségéről. Azaz ha elfogadja a felajánlott összeget, később nem lesz lehetősége több kárigényt benyújtani a biztosítóhoz, akármennyi is lesz a javíttatás költsége. 

 

Megéri?

 

A ‘normál” kárrendezés során is számol a biztosító avulással, illetve önrészt kell fizetni, ha a CASCO terhére történik a kárbejelentés. De ugyanez történik a gyorsított kárrendezési folyamatnál is. Az azonnali pénzhez jutás is vonzó lehet, mert sok esetben a gépjármű tulajdonosnak kell előre finanszíroznia a javítási munkálat és húzódik a kifizetés. Nem árt átnézni a biztosítási szerződést, ugyanis az kiköthet elévülési időt a kárigényre.

 

Ugyanakkor gyors kárrendezésnél a biztosító által megállapított összeg sokszor nem fedezi a javíttatás költségeit, és az ajánlat csak az első kárszemle alatt megállapított károkra vonatkozik, a később kiderülőkre nem. Mivel a gyors kárrendezés nem fizet Áfát, azt az ügyfélnek kell fizetnie, vagy vállalnia kell, hogy bontott alkatrészből, nem szakszervizben hozatja rendbe a gépjárművét. Tehát nagy értékű vagy új gépjárműveknél, illetve nagyobb károknál valószínűleg nem érdemes a gyorskárt választani.

 

Gyakori kérdések

 

Ha egy balesetnél elfogadtam a felajánlott gyors kárrendezés összeget, a következőnél is el kell fogadnom?

 

Természetesen nem. A kárrendezés csak egy adott káreseményre vonatkozik a KGFB és a CASCO esetében is. Tehát gyorskár rendezés után egy újabb káreseménynél ismét szabadon dönthetünk, hogy elfogadjuk-e a megegyezéses kárrendezést. 

 

Kötelező elfogadnom a gyors kárrendezést?

Nem. Viszont ha az ügyfél elfogadta, azzal lemond minden utólagos kárigényéről, akármennyi is lesz a javíttatás. Szintén nem lehet ‘meggondolni magunkat’, és azután mégis kérni a számla nélküli gyors kárrendezést, miután elutasítottuk az ajánlatot.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!