Gyorskár rendezés

Kötelező biztosítás számla nélküli gyorskár rendezés - előnyök és hátrányok

Bank360-logo Bank360 tartalom
2019.11.23.
Frissítve: 2020-07-24 Létrehozva: 2019-11-23
5890314

Sokszor hónapokat kell várni, amíg a biztosító kifizeti a balesetben elszenvedett károkat. Gyors kárrendezés igénybevételével lehet gyorsítani a folyamatot, de a biztosító által fizetett összeg a lehet jóval kevesebb is a tényleges kárnál. Hogyan zajlik a gyors kárrendezés, és mikor érheti meg?

 

Ha megtörtént a káresemény, két fontos határidőt kell betartani: 

 

  • A károkozónak 5 munkanapon belül,

  • A kárt elszenvedő félnek 30 naptári napon

kell bejelenteni a káreseményt a saját biztosítójának, ahol a kötelező biztosítást kötötte.

 

Ha minden szükséges irat beérkezett, a biztosító 15 napon belül adhat egy kártérítési javaslatot az ügyfélnek. Ennek feltétele, hogy a felelősség nem vitás - magyarul a kárt okozó elismerje a felelősségét. Ez a gyorskár rendezés, vagy más néven a megállapodásos kárrendezés.

 

Gyors kárrendezés számla nélkül

 

Az egyik előnye a megállapodásos egyezségi kárrendezésnek, hogy nem kell számlával igazolni a javítási munkákat, nem kell elszámolni a kapott kártérítéssel. A jogalapi döntés után a biztosító felajánl egy összeget, ha ezt elfogadjuk, akkor gyorsan pénzhez jutunk - nem kell megvárni a gépjármű javítását. A kártérítés akár már aznap a számlánkra kerülhet, a törvényben megszabott maximális határidő is csak 15 nap. Ezzel szemben a normális kárrendezési folyamat hónapokig is elhúzódhat, mert a biztosítók sokszor nem fogadják el a kárigény összegét vagy hiányos dokumentációra hivatkozva elhúzódik a kifizetés.

 

A számla nélküli kárrendezés nagy hátránya, hogy legtöbbször nem fedezi a felkínált összeg a javíttatás költségeit. A kártérítés összegének megállapításához a biztosító által kirendelt kárszakértő felbecsüli a kár mértékét a biztosító által használt rendszer, például az Audatex alapján. 

 

Az előzetes kárbecslés sokszor nem találja meg az olyan sérüléseket, amelyek csak a gépjármű javításakor derülnek ki - ezeket már nem fedezi a gyors kárrendezés. Fontos tudni, hogy megállapodásos kárrendezésnél a biztosító nem fizet Áfát, tehát a felajánlott összeg nettó összeg. Ezért ha a javítást során Áfát is kell fizetnünk, az minket fog terhelni. A kötelező és CASCO biztosításokat érintő kifizetések esetében is alkalmazott avultatással a gyorskár rendezésnél is számolni kell.  


 

Ha elfogadjuk, nincs lehetőség egyéb kárrendezésre 

 

Nagyon fontos tudni, hogy a gyors kárrendezésre vonatkozó megállapodással a biztosított lemond minden későbbi kárrendezés lehetőségéről. Azaz ha elfogadja a felajánlott összeget, később nem lesz lehetősége több kárigényt benyújtani a biztosítóhoz, akármennyi is lesz a javíttatás költsége. 

 

Megéri?

 

A ‘normál” kárrendezés során is számol a biztosító avulással, illetve önrészt kell fizetni, ha a CASCO terhére történik a kárbejelentés. De ugyanez történik a gyorsított kárrendezési folyamatnál is. Az azonnali pénzhez jutás is vonzó lehet, mert sok esetben a gépjármű tulajdonosnak kell előre finanszíroznia a javítási munkálat és húzódik a kifizetés. Nem árt átnézni a biztosítási szerződést, ugyanis az kiköthet elévülési időt a kárigényre.

 

Ugyanakkor gyors kárrendezésnél a biztosító által megállapított összeg sokszor nem fedezi a javíttatás költségeit, és az ajánlat csak az első kárszemle alatt megállapított károkra vonatkozik, a később kiderülőkre nem. Mivel a gyors kárrendezés nem fizet Áfát, azt az ügyfélnek kell fizetnie, vagy vállalnia kell, hogy bontott alkatrészből, nem szakszervizben hozatja rendbe a gépjárművét. Tehát nagy értékű vagy új gépjárműveknél, illetve nagyobb károknál valószínűleg nem érdemes a gyorskárt választani.

 

Gyakori kérdések

 

Ha egy balesetnél elfogadtam a felajánlott gyors kárrendezés összeget, a következőnél is el kell fogadnom?

 

Természetesen nem. A kárrendezés csak egy adott káreseményre vonatkozik a KGFB és a CASCO esetében is. Tehát gyorskár rendezés után egy újabb káreseménynél ismét szabadon dönthetünk, hogy elfogadjuk-e a megegyezéses kárrendezést. 

 

Kötelező elfogadnom a gyors kárrendezést?

Nem. Viszont ha az ügyfél elfogadta, azzal lemond minden utólagos kárigényéről, akármennyi is lesz a javíttatás. Szintén nem lehet ‘meggondolni magunkat’, és azután mégis kérni a számla nélküli gyors kárrendezést, miután elutasítottuk az ajánlatot.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!