Bicikli

Megvédhetünk egy drága rollert vagy kerékpárt biztosítással?

Bicikli

Megvédhetünk egy drága rollert vagy kerékpárt biztosítással?

Veres Patrik
2020-11-04 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-04 Frissítve: 2022-01-18
10795559

A Bank360.hu szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány miatt is egyre népszerűbb biciklizéshez és rollerezéshez köthetünk-e baleset és felelősségbiztosítást.

 

Több ezren cserélték le a közösségi közlekedést biciklire, rollerre és azok elektromos formáira a járványhelyzet miatt országszerte. A Magyar Kerékpáros Klub felmérése szerint szeptemberben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 35 százalékkal többen bicikliztek. 

 

Ezek a közlekedési eszközök ugyanakkor nem olcsók. A középáras biciklik nagyjából 150 - 250 000 forint között mozognak, a jobb rollerek 130 000 forint környékéről indulnak, és akkor még nem beszéltünk az elektromos biciklikről, amelyeknél egy jobb modellért akár millió forint felett is fizethetünk.

 

Bár egyre több a fővárosban is a kerékpársáv és vidéken a kerékpárút, amelyek egy fokkal nagyobb védettséget jelentenek a közúti balesetekkel szemben, nem csoda, hogy ilyen árak mellett sokak fejében megfordulhat a lopás és rongálódás elleni védekezés, ezért a Bank360.hu 18 biztosító ajánlatai között vizsgálta meg, van-e olyan biztosítási termék, ami megtéríti a kárunkat egy baleset vagy lopás esetén.   

 

Milyen biztosítást köthetünk biciklire vagy rollerre?

A biztosítók kínálatában leginkább vagyonbiztosításokat találunk, amelyeket kifejezetten biciklikre és rollerekre szabnak át. Olyan ez, mint a casco az autóknál, azaz ha megsérül a járművünk vagy ellopják, fizet a biztosító, ezért cserébe mi is havonta fizetjük a biztosítási díjat. Találhatunk emellett még felelősségbiztosítást, ami a kötelező biztosításhoz hasonlóan helyettünk térít, ha kárt okozunk, illetve balesetbiztosítást is kifejezetten biciklis közlekedésre szabva.

 

Ebben a helyzetben is van olyan biztosító, ahol több csomag közül választhatunk: az olcsóbbtól a drágábbig egyre több kockázat ellen nyújt védelmet a csomag. Az alapcsomagokba jellemzően a lopás kerül be kockázati elemként, majd a következő szinten az elemi károkat, a legdrágább csomagban pedig már a közlekedési balesetekből adódó károkat is téríti. 

 

A vizsgálat során olyan biztosítóval is találkoztunk, ahol a balesetbiztosítás része a bicikliben történt kár térítése bizonyos összegig.

 

Lehetőségek tehát már vannak, nézzük a konkrét ajánlatokat.

 

Vagyonbiztosítás a közlekedési eszközeinkre

A hagyományos biztosítók közül az Aegon kínál kerékpárbiztosítást. A biztosítás egy évre köthető, a bicikli márkájától és vételárától függően legfeljebb 250 000 forintot térít, ha megfelel a bicikli a biztosító feltételeinek, például 10 évnél fiatalabb, alvázszámmal vagy gyártási számmal rendelkezik és megfelelő lakattal volt lezárva és rendelkezünk garancialevéllel vagy számlával. Töréskár, elemi kár és a lopáskár ellen nyújt védelmet, a kártérítés felső határát pedig a csomag ára szabja meg: 50, 150 vagy 250 000 forint a felső határ, amelyekhez 4 620, 9 240 és 11 220 forintos éves díjak tartoznak. A biztosítás kiegészíthető kerékpáros balesetbiztosítással, amelynek díja 2 640 forint évente és baleseti halál, 100 százalékos baleseti rokkantság és baleseti eredetű csonttörés és repedés ellen nyújt térítést. 

 

A Generali szintén kínál kerékpárbiztosítást lakásbiztosítás mellé, ám a kiegészítő biztosítás egyaránt védi a biciklit és a biciklist is. Négy lakásbiztosítási csomag mellé köthetjük, 50 000 és 250 000 forintig biztosíthatjuk a biciklit, emellett csonttörésre 50 000 forintig fizet a biztosító, a felelősségbiztosítás (azaz ha mi okozunk személyi sérülést vagy dologi kárt) pedig 10 millió és 40 millió forint közötti összegig terjedhet. A kiegészítő biztosítás díja 2 800 forint évente. 

 

Ha a saját biztonságunk is fontos, a Generali Milliós segítség biztosítása mellé köthetünk kiegészítő biztosítást: a “Milliós segítség - bringa csomag” halál vagy maradandó egészségkárosodás esetén térít további összegeket az alapbiztosításon felül: halál esetén további 2 millió forintot, egészségkárosodás esetén további 3 millió forintot.

 

A Groupama a Vesta Lakásbiztosítás mellé kínálja kiegészítő szolgáltatásként a kerékpárra vonatkozó biztosítást. A választott kártérítési limitig állja a biztosító a javítás vagy a pótlás költségeit, ha egy közlekedési balesetben megsérül a bicikli. 

 

Az Union is kiegészítő biztosításként kínálja minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítása mellé a kerékpáros csomagot: legfeljebb 50 ezer forintot térítenek biztosítási eseményenként, a kiegészítő egészségbiztosítási csomag pedig évi 250 ezer forintos szolgáltatási limittel köthető. 

 

A vizsgált biztosítók jelentős része tehát lakásbiztosítás melletti kiegészítő biztosításként kínál kerékpár-védelmet, de szerencsére az sem marad biztosítás nélkül, aki kizárólag a kétkerekűt szeretné védeni a károktól, akár nagyobb összegben is. 

 

Ugyanakkor a biztosítók ajánlatait megvizsgálva az is kiderül: rollerekre, nagyobb értékű e-bikeokra egyelőre még nem tudunk külön biztosítást kötni a Bank360.hu által megvizsgált biztosítóknál. Erre egyelőre a Posta Biztosító leányvállalatánál, a hello-nál van lehetőség. Ugyanakkor fontos tudni: a nagyobb sebességre, teljesítményre képes kétkerekűek már abba a kategóriába eshetnek, amikor kötelező biztosítással használhatjuk csak azokat, így érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, hogy a lehető legideálisabbat találjuk meg. 

 

Lakásbiztosítás segíthet

A lakásbiztosítások jelentős része kiterjed a szabadban tartott ingóságokra, így akár kerékpárra is, ha azt a kertben tudjuk tárolni. Ez - bár nem jelent teljeskörű védelmet -  fedezetet jelent a lopásból, vandalizmusból eredő károkra. Mindenképpen érdemes pontosan megvizsgálni a feltételeket. Több biztosítónál is kizárást jelent, ha az éjszakai órákban, például este 8 és reggel 8 között hagyjuk szabadon a kerékpárt. 

 

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy a szabadban hagyott vagyontárgyakra mekkora a kártérítési limit, hiszen lehetséges, hogy a biztosító csak a bicikli árának töredékét fizetné ki. 

 

Bár nem teljesértékű kerékpáros biztosítás, de arra is van mód, hogy albérlőként kössünk lakásbiztosítást, amelynek több előnye is van. Ezek egyike, hogy például a Posta Biztosító Posta ÉdesOtthon biztosítása mellé köthető Albérlő alapcsomag része a kerékpár-eltulajdonítás biztosítás. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!