Évforduló kötelező biztosítás

Miért kell figyelni a kötelező biztosítások évfordulójára?

Évforduló kötelező biztosítás

Miért kell figyelni a kötelező biztosítások évfordulójára?

Bank360 tartalom
2020-11-27 Frissítve: 2022-12-08
2020-11-27 Frissítve: 2022-12-08
11140721

A kötelező biztosítást évente újra kell kötni. A biztosító, amellyel leszerződtünk minden évben értesíti az autó üzemeltetőjét a lejáratról, vagyis nem kell fejben tartani a határidőt. Ha nem teszünk semmit, a szerződés automatikusan meghosszabbodik, vagyis nem fordulhat elő, hogy az autónk kötelező biztosítás nélkül marad. De akkor mi a jelentősége az évfordulónak? Ezt járja körbe a Bank360.hu.

 

Lehet váltani, de nem mindig

A kötelező biztosítás esetében is igaz, hogy az ügyfélnek joga van váltani. Vagyis ha bármi problémája van, ha sokallja a biztosítási díjat, vagy más biztosító csomagajánlatot is tud nyújtani (casco és egyéb biztosítások esetében a társaságok adnak kedvezményt, ha több szerződést is velük köt meg az ügyfél), vagy csak egyszerűen váltani akar, akkor erre van is lehetősége.

 

A biztosítást fel lehet mondani, nem kell indokolni és nem kerül pénzbe, nem jár érte büntetés. A bónusz-málusz besorolást is magával viszi az autós, ráadásul a bónuszkedvezmények és besorolások minden társaságnál azonosak, ezt a jogszabály írja elő. Vagyis az ügyfél nem fut semmilyen kockázatot a felmondással.

 

Fontos azonban, hogy a kötelező biztosítást alapesetben csak az évfordulóra lehet felmondani. Ez azt jelenti, hogy évente egyszer dönthetünk úgy, hogy otthagyjuk a régi biztosítónkat és új társasággal szerződünk. Természetesen az sincs kizárva, hogy felmondjuk a szerződést és ugyanazzal a céggel szerződünk újra jobb feltételekkel, ezt nem tiltja semmi. 

 

Teljesen mindegy, hogy milyen biztosítót választunk, annak el kell fogadnia a döntésünket, vagyis nem lehet az ügyfelet visszautasítani, köztük bármilyen indokkal különbséget tenni.

 

Évközbeni váltás

Az alapesettől kivételes esetben lehet eltérni. Például akkor, ha eladjuk az autót vagy az nem balesetből adódóan használhatatlanná válik, például kivonják a forgalomból vagy ellopják. Ez esetben az adott esemény bekövetkezte utáni időszakra lehet felmondani a biztosítást. Fontos, hogy ezt a tényt minden esetben dokumentummal kell igazolni - például adásvételi szerződéssel.

 

Minden esetben az írásos dokumentáció dátuma lesz a mérvadó, és csak ezt fogja elfogadni a biztosító. Tehát hiába kötöttünk szóban megállapodást az eladásról, ez nem számít és nem is fogja elfogadni a biztosító, ha ehhez kötjük a szerződés felmondását. Bármi is történjen az autóval - ellopják, kivonják a forgalomból - azt mindig írásos szerződéssel, határozattal kell igazolni.

 

Felmondási idő

Ha fel akarjuk mondani a biztosítást, arra nagyjából 30 napunk van. A biztosító az évfordulót megelőzően nagyjából 60 nappal küldi meg az értesítőt és tájékoztatót a fordulóról. Ekkor nyílik meg a lehetőség, hogy felmondjuk a szerződést. Előtte ez nem lehetséges. Ennél is fontosabb, hogy a fordulónap előtti 30 nappal a felmondásnak meg kell érkeznie a biztosítóhoz. Ez azt jelenti, hogy a forduló előtti napokban már semmit sem tehetünk, akkor a biztosításunk már biztosan nem fog változni.



 

Az első feladat a biztosítás felmondása. Ezt tehát azt követően tudjuk megtenni, hogy a biztosító kiküldi az értesítőt a közeledő fordulónapról, de a forduló előtt 30 nappal már mindenképpen fel kell mondani a szerződést. Ezt követően egészen a fordulónapig van lehetőségünk az új biztosítást megkötni. Vagyis nagyjából 30 napunk van a felmondásra, majd ezt követően 30 napunk van arra, hogy megkössük az új szerződést. 

 

Új ajánlat kiválasztása

Ehhez érdemes összehasonlítani az egyes ajánlatokat például a Bank360.hu kötelező biztosítás kalkulátorán keresztül. Ha ezt magunk végeznénk, akkor valószínűleg nem lenne elég a rendelkezésre álló egy hónap. Azért is érdemes kalkulátorra támaszkodni, mert a biztosítással kapcsolatos mindenfajta ügyintézést elvégez helyettünk a rendszer. Ha egy körben intézzük el a kötelező felmondását és új szerződés kötését online, akkor nekünk semmilyen papírmunkával nem kell törődnünk.

 

Ha csak abban vagyunk biztosak, hogy váltani szeretnénk, akkor gyorsan magunk is elvégezhetjük a felmondással járó feladatokat. Ehhez nem kell speciális szövegezés vagy nyomtatvány, a biztosító bármilyen formában elfogadja azt, ha a szükséges adatok fel vannak tüntetve. Fontos, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem a feladás dátuma a mérvadó, hanem a kézhez vétel. Vagyis a határidő lejárata előtt több nappal érdemes feladni a felmondásról szóló iratot lehetőség szerint ajánlva és tértivevénnyel. Ezzel tudjuk később igazolni, hogy feladtuk a levelet. 

 

Ezt követően egészen a szerződés lejártáig van időnk eldönteni, melyik biztosítónál szeretnénk szerződést kötni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!