Kötelező biztosítás

Végre valami alulmúlja az inflációt: csak 5 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Kötelező biztosítás

Végre valami alulmúlja az inflációt: csak 5 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Bank360 tartalom
2022-12-09 Frissítve: 2023-05-31
2022-12-09 Frissítve: 2023-05-31
30586943

Közzétette az MNB a harmadik negyedéves KGFB-indexet, ez alapján a biztosítási díjak az előző év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek, a kárkifizetések pedig 12 százalékkal nőttek. A személyautóknál az átlagos állománydíj 46,7 ezer forint volt szeptember végén, de a fővárosiak ennél jelentősen többet fizetnek.

 

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a friss KGFB-indexében. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek, melynek okai a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás voltak elsősorban.

 

Jóval magasabb biztosítási díjat fizetnek a budapesti autósok

A személyautók kötelező biztosításánál az átlagos állománydíj 46,7 ezer forint volt 2022. szeptember végén, ami 5 százalékkal magasabb az előző év harmadik negyedévi adatával összehasonlítva. Ezen belül a budapesti autósok biztosítási díja 6 százalékkal, míg a vidéken élőké 5 százalékkal nőtt egy éve alatt. A vidéki autósok átlagos állománydíja jelentősen elmarad attól, amit a fővárosi üzembentartóknak kell fizetniük. Míg vidéken az átlagos állománydíj 43,4 ezer forint körül van, a budapestieknek közel 65,6 ezer forintot kell fizetniük. 

 

Kétszámjegyű volt az emelkedés a kárkifizetéseknél

A biztosítói kárkifizetések a díjaknál nagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ebben részben a devizaárfolyam-változás játszott szerepet (külföldi alkatrészek beszerzésénél), illetve a szerviz- és alkatrészdíjak drágulása is hatással volt a kifizetésekre. Emellett az elmúlt évben már a koronavírus miatti lezárások hatása sem érvényesült, így a járvány előtti szintre visszatérő járműforgalom is részben oka volt az emelkedésnek. 

 

Az enyhén növekedő díjak és a magasabb ütemben bővülő kárkifizetések eredményeként az MNB személyautókra számított korrigált KGFB-indexe csak enyhén változott. A korrigált index 2021 első negyedévében állt a csúcson, azóta jobbára csökkenés tapasztalható.

 

Sok autósnak most jött el a váltás ideje

Fontos tudni, hogy ha egy ügyfél akár a díjat, akár a folyamatokat tekintve nincs megelégedve a kötelező biztosításával, a szerződéskötési évfordulóján lehetősége van új szerződést kötni. Közel egymillió üzembentartónak év végén jött el ez az időszak, nekik november végéig kellett felmondani az előző szolgáltatóval a szerződést, ha nem voltak megelégedve a feltételekkel. Következő lépésként december végéig tudnak dönteni arról, hogy melyik biztosítóval szerződnek le a következő évre. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!