Férfi autót vezet

Ne hagyd, hogy elgázoljon a gépjárműadó! Erre figyelj a befizetésnél!

Férfi autót vezet

Ne hagyd, hogy elgázoljon a gépjárműadó! Erre figyelj a befizetésnél!

Tóth Levente
2022-02-17 Frissítve: 2022-09-03
2022-02-17 Frissítve: 2022-09-03
18888751

Rövidesen be kell fizetni a gépjárműadó első részletét. Ne megszokásból csináljuk, mert már nem az önkormányzatok intézik, hanem a NAV. Jó tudni, mi a teendő év közben vett vagy eladott autó esetében. Megmutatjuk, hogy nem hibázhatja el.

 

Hosszú évekig megszokhattuk, hogy a gépjárműadós levelet és csekket a településünk önkormányzatától kaptuk meg, neki fizettünk, vele álltunk kapcsolatban. Ez a helyzet azonban megváltozott, ezért ne rutinból cselekedjünk. 2021 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Számba vettük a legfontosabb dolgokat, amire figyelni kell.

Ki fizeti az autó után a gépjárműadót?

A gépjárműadót főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Ha tehát valaki év közben használt gépjárművet vásárolt, akkor csak a következő évtől kell fizetnie utána az adót. A vásárlás évében ezt még az eladónak kell kifizetnie akkor is, ha például csak január elsején volt tulajdonos, 2-ától már a vevő szerepel a forgalmiban. Használt autó adásvételénél és átírásánál érdemes erre figyelni. Ahogyan arra is, hogy időben, lehetőleg rögtön megkössük a vásárolt kocsira a kötelező biztosítást, és ha akarunk rá, akkor a cascót is. Az adó szempontjából a forgalmiban szereplő dátum a perdöntő.

 

Más a helyzet, ha valaki olyan autót vesz, amelyik ki van vonva a forgalomból. Ha ezt már az ő nevén helyezik újra forgalomba, akkor a gépjárműadót az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

 

Hogyan értesülünk az adófizetési kötelezettségünkről?

A NAV-tól határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest megváltozott a gépjárműadójuk. Akik viszont változatlan összegű adót fizetnek, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre. Idén az adót már kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni. Ha csak ez a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld. Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

 

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek postán kapják meg a papírokat. A tárhelyre érkező iratot érdemes a Tartóstárba áthelyezni, mert különben az irat csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik.

 

Meddig kell befizetni az adót?

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni. Ha késünk vele, máris késedelmi pótlék rónak ki ránk. Az is okvetlenül vegye figyelembe a fizetési határidőket, aki esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést vagy határozatot.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Hová és hogyan kell befizetni az adót?

A gépjárműadót a NAV 10032000-01079160-as számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára kell befizetni. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

 

Akik kötelesek pénzforgalmi számla nyitására (például vállalkozások), azok csak átutalással rendezhetik a befizetést. Magánszemélyek fizethetnek banki átutalással és a levélben küldött irathoz mellékelt csekken is. Csekk online a NAV honlapján és SMS-ben a 06/30 344-4304-es telefonszámon is igényelhető. Az SMS-ben a „CSEKK” szót, utána egy szóközt, majd az adóazonosító jelet kell beírni. A benyújtott igényre a NAV két gépjárműadócsekket postáz a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhely címére érkezik a csekk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!