Most kell befizetni a gépjárműadót

Befizetted már a gépjárműadót? Ha nem, akkor padlógáz!

Most kell befizetni a gépjárműadót

Befizetted már a gépjárműadót? Ha nem, akkor padlógáz!

Bank360 tartalom
2022-03-14 Frissítve: 2022-09-03
2022-03-14 Frissítve: 2022-09-03
19660789

Március 15-én jár le a helyi adók befizetésének határideje, és eddig kell a gépjárműadót is rendezni. Ezt már nem az önkormányzatnak, hanem az államnak fizetjük, ezért ne megszokásból csináljük. Megmutatjuk, mit kell tenni.

 

A hosszú hétvégén érdemes szétnéznünk a korábban kapott csekkjeink, mailjeink között, és az ügyfélkapus elektronikus tárhelyünkön. közöttük lapulhatnak ugyanis  a befizetési csekkek és üzenetek a helyi adókról és a gépjárműadóról. Ezeket két részletben kell fizetnünk, az  első részletének befizetési határideje március 15. A gépjárműadónál érdemes nem megszokásból intézni ezt, mert akár rossz számlaszámra is utalhatunk. 

 

Sok évig a gépjárműadóról szóló levelet és csekket a településünk önkormányzatától kaptuk meg, az ő számlájára kellett fizetnünk. 2021 óta azonban már a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok, és egy központi számlaszámra kell befizetni vagy utalni a pénzt. Összeszedtük, mire figyeljen az, aki a hosszú hétvégén intézi csak el a gépjárműadóját.

 

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a NAV-tól, ha az adózó ilyen módon elérhető. Aki még nem nyitotta meg az értesítést, mielőbb tegye meg, mert elmentés nélkül 30 nap után ez törlődik a fiókunkból. Ebből lehet megtudni, mennyit kell fizetnie március 15-éig, és majd ugyanezt az összeget szeptember 15-ig. Érdemes a megnyitás után a tartós tárba helyezni ezt a dokumentumot, mert akkor később is visszakereshető.

 

Határozatot azok kaptak a NAV-tól, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, például új gépkocsit vásároltak, és ez után már nekik kell fizetniük. Akiknek az adója nem változott, csak emlékeztető értesítést kaptak, de az mindkettőből kiderül mennyit kell fizetni. Ha valaki elmulasztja a határidőket, késedelmi pótlékra számíthat. Az adót kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni.

 

A legfontosabb a határidő mellett az, hogy a befizetést a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell teljesíteni. Aki a banki átutalást választja, a közleménybe az adószámát, illetve az adóazonosító jelét írja be, ne a rendszámát, mert a NAV így tudja azonosítani, kitől érkezett a pénz.

 

Fontos az is, hogy ha az internet- vagy mobilbankunkban a korábbi évekről el van mentve a gépjárműadós befizetés, akkor nézzük meg, abban kinek és hova utalunk, mert ha 2021 előtti, akkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy még az önkormányzati számlaszámra utalunk, így valójában nem teljesítjük az adóbefizetési kötelezettségünket.

 

A gépjárműadót főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Ha tehát valaki év közben használt gépjárművet vásárolt, akkor csak a következő évtől kell fizetnie utána az adót. A vásárlás évében ezt még az eladónak kell kifizetnie akkor is, ha például csak január elsején volt tulajdonos, 2-ától már a vevő szerepel a forgalmiban. Használt autó adásvételénél és átírásánál érdemes erre figyelni. Ahogyan arra is, hogy időben, lehetőleg rögtön megkössük a vásárolt kocsira a kötelező biztosítást, és ha akarunk rá, akkor a cascót is. Az adó szempontjából a forgalmiban szereplő dátum a perdöntő.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A gépjárműadó mellett március 15. a határideje a még mindig helyi adóként működő építményadó és telekadó első részletének, valamint az iparűzési adó adóelőlegének és katások tételes iparűzési adója első részletének a megfizetésére.

 

A Sberbank bezárása miatt érdemes ellenőrizni, nehogy olyan számlaszámra vagy sárga csekken fizessük helyi adót, amelyik 141-sel kezdődik. Sok önkormányzat ugyanis ennél a banknál vezette a számláját, és a csekkjein a bankcsőd előtt még az addig használt számlaszámát adta meg. A korábbi befizetések alapján az internet- vagy mobilbankunkban is ez a szám lehet elmentve. Ha még nem kaptunk értesítést az önkormányzattól az új számlaszámról, akkor mindenképpen érdemes megkeresni. 141-sel kezdődő számlaszáma ne fizessünk be csekket és ne utaljunk adót.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!