Felismerhetők a sberbankos sárga csekkek

Itt az újabb Sberbank csapda: 141-es a sárga csekkje? Nehogy befizesse!

Felismerhetők a sberbankos sárga csekkek

Itt az újabb Sberbank csapda: 141-es a sárga csekkje? Nehogy befizesse!

Bank360 tartalom
2022-03-04 Frissítve: 2022-03-14
2022-03-05 Frissítve: 2022-03-14
19461364

Olyanok is befizethetnek most gyanútlanul a Sberbanknál befagyott számlaszámra sárga csekkel, akiknek erről fogalmuk sincs. A csekken nincs rajta a bank neve, de szerencsére a kód alapján azonosítani lehet.

 

Egy speciális helyzet miatt most bárki befizethet egy olyan számlára, ami már nem is működik. A Sberbank bezárásával az eddig ott vezetett számlákra már nem fogadnak befizetéseket, átutalásokat, ahogyan azokról sem lehet utalni vagy kivenni pénzt. Azok a szervezetek azonban, amelyek eddig ott vezették a számlájukat, a sárga csekkes befizetéseknél még ezt, a most már nem működő bankszámlaszámot adták meg. Tehát egy olyan sberbankos számlaszám szerepel a sárga csekken, amelyre már nem írnak jóvá semmilyen befizetést.

 

A bökkenő csak az, hogy a csekken nem szerepel a bank neve, csupán a számlaszám van rajta és az a szervezet, amelynek a nevére szól a számla. A gyanútlan befizetőnek fogalma sincs arról, hogy éppen egy már nem működő számlaszámra fizet be.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Mivel a Sberbank éppen a helyi adók március 15-i befizetési határideje előtt nem sokkal zárt be, most nagyon sokaknál vannak olyan sárga csekkek, amelyeket a számlájukat eddig a Sberbanknál vezető önkormányzatok küldtek ki nekik a helyi adó befizetésére.

 

A Bank360.hu megkérdezte a Magyar Postától, mi lesz ezekkel a csekk befizetésekkel. A kapott válaszból kiderült, hogy Magyar Posta a Sberbank tevékenységi engedélyének visszavonása miatt azokat a sárga csekkel kezdeményezett befizetéseket nem tudja teljesíteni, amelyek a Sberbanknál vezetett számlaszámra irányulnak.

 

A posta arra kéri az ügyfeleket, hogy a Sberbanknál vezetett bankszámlákra irányuló megbízások befizetését ne kezdeményezzék, és a befizetések teljesítése érdekében vegyék fel a kapcsolatot a csekket kibocsátó számlatulajdonossal. A postákon erről tájékoztatást helyeznek ki. Ha mégis megtörténik a befizetés, akkor az összeget a Magyar Posta visszaküldi a csekken található befizető nevére és címére. A visszafizetésről a befizetőt levél útján is tájékoztatja a posta.

 

Honnan tudhatja azonban az ügyfél, hogy éppen egy Sberbank számlára fizet be, ha a bank neve nincs is rajta a csekken? Szerencsére van egy trükk, amivel ez ellenőrizhető – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ez pedig a bankkód, amely a számlaszámok első három számjegye. Ez alapján megtudhatjuk, hogy melyik banknál vezetik azt a számlát, amire éppen be akarunk fizetni.

 

A Sberbank esetében ez a bankkód 141. Ha tehát a sárgacsekk „A számlatulajdonos számlaszáma, neve” mezőjében szereplő számlaszám első három száma 141, akkor tudhatjuk, hogy sberbankos. Ezt vélhetően már a postákon is ellenőrzik, de ez nem kötelességük, és akár még véletlenül is átcsúszhat egy ilyen befizetés.

 

Amennyiben ilyen csekken kellene befizetni a helyi adót, akkor vagy kérjünk az önkormányzattól újat. Vagy kérdezzük meg, hogy mi az az új számlaszám, amire például átutalhatjuk az összeget, hogy ne essünk késedelembe a befizetéssel.

 

Ha már befizettük, és csak utólag tudjuk meg, hogy sberbankos volt a számla, akkor két eset lehet. Vagy még olyankor fizettük be, amikor a posta le tudta könyveltetni azt a sberbankos számlán, mert az még működött, vagy már a postánál ragadt a pénz. Utóbbi esetben a fentiek alapján a postától kapunk majd értesítést, és visszakapjuk a pénzt, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy más módon befizessük az adót.

 

Ha a posta még a bankzárlat előtt elküldte a pénzt a Sberbanknak, és ott azt még lekönyvelték a számlára, akkor befizető teljesítette az adózási vagy más kötelezettségét (ezt a befizetéskor kapott csekk-szelvénnyel lehet bizonyítani). Az már más kérdés, hogy a számlatulajdonos ezt megkapja-e, vagy elbukja. Ez attól függ, hogy vonatkozik-e rá az Országos Betétbiztosítási Alap védelme, és a számláján mennyi pénz fagyott be a Sberbankba. Kétszer azonban semmiképpen sem kell fizetni a sárga csekkes ügyfélnek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!