Bankszámlaszám felépítése

Hogyan épül fel egy bankszámlaszám?

Bankszámlaszám felépítése

Hogyan épül fel egy bankszámlaszám?

Veres Patrik
2017-12-11 Frissítve: 2023-08-09
2017-12-11 Frissítve: 2023-08-09
608120

Szinte nap mint nap használjuk, mégis csak alig-alig ismerik néhányan, hogy hogyan is épül fel és mi mit jelent a bankszámlaszámot felépítő számok hosszú sorozata. Egyszerű, véletlenül generált számsornak tűnik, pedig rengeteg hasznos információt tartalmaz ez a kétszer vagy háromszor nyolc számjegy. Most lerántjuk a leplet a titokról és megmutatjuk, mit olvasható ki egy bankszámlaszámból! Abban is segítünk, hogy tisztán láss a nemzetközi utalásokkal kapcsolatban, bankszámla kalkulátorunkkal pedig bármikor kiválaszthatod a legjobb folyószámlát.
 

Évi 30 000 forint helyett fizethetnél akár 3 000 forintot is a bankszámládért. Ha meguntad, hogy pénzt dobsz ki az ablakon, válaszd ki a legjobb bankszámlákat a Bank360 kalkulátorával és bankolj szinte ingyen!

 

A legkedvezőbb bankszámla ajánlatok


 

Hogyan néz ki egy szabályos magyar bankszámlaszám?
 

Mielőtt belekezdünk a számsor boncolgatásába, érdemes egy rövid kitérőt tenni, mivel tapasztalataink alapján nem mindenki számára egyértelmű, hogy a bankszámlaszám és a bankkártyaszám nem egy és ugyanaz. A bankkártyaszám a plasztikkártyán feltüntetett számsor, míg a bankszámlaszám a folyószámlánkhoz tartozó azonosító. Bankkártyát a folyószámla mellé adnak. A kártya tehát az eszköz, amivel hozzáférsz a számlán tartott pénzhez, a kártyaszám pedig mindig egyedi. Míg a folyószámla száma nem változik, addig a kártya lejárata után az új száma más lesz.
 

De hogyan is nézhet ki a bankszámlaszámod Magyarországon? Egy idő után már kezelhetetlenné vált a saját név alapján megkülönböztetett, több fajta célra használt számlák adminisztrációja és fenntartása. Ezért a pénzintézetek egységes rendszer kidolgozása során állapodtak meg abban, hogy numerikus módon jelölik a pénzforgalmi számlákat.
 

Két fajta pénzforgalmi jelzőszám fordulhat elő: a kétszer nyolc vagy a háromszor nyolc számjegyű bankszámlaszám. Pénzintézettől függ, hogy melyiket használják a banki folyószámlák azonosítására (ahol a 2*8-as megoldást használják, ott a harmadik nyolc számjegy csupa nulla). A bankszámlaszámot megtalálhatod a bankkal kötött szerződésedben, a számlakivonaton vagy a netbankodban is, hogy csak néhány példát említsünk, de ezt az információt a bankfiókban is megkaphatod, ha máshogy nem jutsz hozzá.
 

Mit rejtenek a bankszámlaszám számjegyei?
 

A kétszer vagy háromszor nyolc számjegynek megvan a pontos jelentése, amely alapján a bankok azonosíthatják a bankszámlánkat. Ez a számsor az úgynevezett GIRO-kód, amelyet a bankok előre meghatározott szabályok szerint állítanak össze. Az utaláshoz két fajta rendszert használhatsz: az azonnali, de drága VIBER-t és a megszokott GIRO-t, avagy a Bankközi Klíring Rendszert. A kisösszegű, nagy mennyiségű átutalások és bankon belüli átvezetésekre a GIRO-t használják a bankok napi tízszer. Ehhez a folyamathoz szükséges a bankszámlaszám GIRO-kódja, amelyekről az alábbi információk derülnek ki:
 

Az első 3 számjegy: a számlavezető bankod hivatalos azonosító száma, bankkódja, amelyet a Magyar Nemzeti Bank határoz meg. Ez alapján tehát a bankot lehet beazonosítani. Az OTP számlaszám például 117-tel kezdődik, a K&H 104, az Erste pedig 116-os azonosítóval kezdődik. A Sberbank bankkódja 141.
 

A következő 4 számjegy: ez az úgynevezett fiókazonosító. Ez jelöli a számlavezető bank központi fiókját vagy azt a fiókot, ahol a számlát létrehozták.
 

A nyolcadik számjegy: az ellenőrző szám. Ha utalásnál elrontottuk volna a bankszámla számát, az ebből a számból és egy ellenőrző algoritmusból kiderül.
 

A következő 9-től 16-ig, vagy 24-ig tartó számjegyek: ezek szolgálnak az ügyfélazonosításra, a bankszámla tulajdonosához tartoznak. Ennek generálása bankonként változó eljárással történik. Ezek a számok is árulkodnak, mivel a bank ebből megtudhatja, hogy milyen típusú számláról van szó, lakossági, esetleg vállalati számla, de kiderül az is, hogy milyen pénznemben vezetik az adott számlát. A 16. vagy 24. számjegyek szintén ellenőrző számok.
 

Mire való az ellenőrző szám? Az ellenőrző számok az előttük lévő számjegyek ellenőrzésére szolgálnak. Külön az 1-7., majd a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyérték szerint csökkenő sorrendben kell megszoroznod a 9, 7, 3 ,1 számokkal. Tehát például 9*1, 7*1, 3*7 1*3 és így tovább. A szorzatokat add össze, az így kapott szám egyes helyiérték lévő számát pedig vond ki 10-ből. A különbség az ellenőrző szám lesz. Nekünk szerencsére már nem kell ilyesmit számolgatnunk, a banki rendszerek automatikusan jelzik, ha rossz számra akarunk pénzt küldeni.
 

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy egy bankszámlához melyik bank tartozik, érdemes használni egy bankfiók keresőt, ami jól jöhet például akkor, amikor befizetnél valakinek a számlájára, de nem tudod, melyik hitelintézetnél bankol.
 

Hogyan épül fel egy nemzetközi számlaszám?
 

A magyarhoz képest jelentős eltérések vannak az egyes országok számlaszámai között. Azért, hogy kényelmesen megoldható legyen az országokon átívelő utalás is, az Európai Unió tagállamainak kezdeményezésére létrejött egy nemzetközi bankszámlaszám-szabvány, az IBAN (International Bank Account Number).
 

Az IBAN számlaszám tehát nemzetközi utaláshoz használható és az alábbi módon épül fel:
 

HU42 1177 3058 0568 9984 0000 0000
 

Országkód: az első kettő karakter az úgynevezett ISO-kód, ami a Magyarországon kezelt számlák esetében egy „H” és egy „U” betű, tehát a nemzetközi szabvány szerint elfogadott országkód.
 

Ellenőrző szám: két számjegy. Az ellenőrző algoritmusról bővebben itt olvashatunk, de egyszerűbb egy online IBAN-ellenőrzővel megnézni, hogy jó helyre küldjük-e a pénzt.
 

Alap bankszámlaszám: a már megszokott, magyar szabvány szerinti bankszámlaszámunk. Digitális utalásnál nem kell elválasztani a számcsoportokat, míg papír alapon négyesével, szóközzel választjuk el a számsort.  
 

Ahhoz, hogy gond nélküli legyen a nemzetközi pénzforgalom, a SWIFT-kód, vagy más néven BIC (Bank Identifier Code) is bevezetésre került, amely a bankok azonosítására szolgál. Ez a kód tehát a banké és nem a számládé, azonban mind a kettőre szükséged van egy nemzetközi utalásnál. A SWIFT-kód funkciója, hogy pontosan be lehessen azonosítani a kedvezményezett pénzintézetét, így gyorsabb és pontosabb ügyintézést garantál, de ami még fontosabb, hogy kitöltésével olcsón tarthatjuk az átutalás díját, mivel a küldő bank számára nem jelent extra erőfeszítést a fogadó bank megállapítása, így ezért sem számíthat fel díjat. Így néz ki egy SWIFT-kód:
 

OTPEHUH1XXX
 

Az első négy karakter: ezek határozzák meg a bankot
 

A következő két karakter: ez az országkód
 

A hetedik és nyolcadik karakter: innen olvasható le székhely
 

Az utolsó három karakter: opcionálisan szűkítheti a találatot ügyosztályra vagy fiókra például.
 

A sikeres utaláshoz elég a SWIFT-kódot az IBAN-kód elé helyezni, hogy megfelelő helyre utalhass. Minden tranzakció előtt bizonyosodj meg arról, hogy jó számokat használsz!
 

Melyik bankhoz tartozik az adott bankszámlaszám?
 

Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összeszedtük a hazai bankok GIRO- és SWIFT-kódjait, így ez a táblázat mindig a segítségedre lehet, ha éppen nem vagy benne biztos, hogy melyik bankkal is van dolgod, vagy mit kell kitölteni egy nemzetközi utaláshoz.

 

Most, hogy jobban ismered a saját bankszámlaszámod rejtelmeit, érdemes megnézni azt is, vajon érdemes lenne-e lecserélned egy olcsóbbra. Kedvező számlavezetési díjakkal és számlanyitási akciókkal most akár 0 forintért is bankolhatsz. Hasonlítsd össze az ajánlatokat a Bank360 bankszámla kalkulátorával és válaszd ki a számodra legtesthezállóbb bankszámlát!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!