OBA védelem

Sberbank-ügyfél vagy? Megmutatjuk, hogyan kaphatod vissza a beragadt pénzed

OBA védelem

Sberbank-ügyfél vagy? Megmutatjuk, hogyan kaphatod vissza a beragadt pénzed

Tóth Levente
2022-03-02 Frissítve: 2022-09-14
2022-03-02 Frissítve: 2022-09-14
19331818

Nem tudja folytatni a tevékenységét a magyar Sberbank. Az MNB visszavonta az engedélyét, a bankot végelszámolják, az ügyfelek a benn ragadt pénzét 100 ezer euróig kifizetik 10 napon belül. Megmutatjuk, hogy jutnak a pénzhez a betétesek, mit tegyenek a hitelesek.

 

Néhány napos szenvedés után végleg lakat kerül a magyar Sberbankra. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. Ezt megelőzően az MNB először kétnapos bankszünnapot rendelt el hétfőre és keddre a magyar Sberbanknál, majd kedden azt, hogy szerdától 30 napig 7 millió forintos betétkifizetési korlátozást vezet be a banknál. Mire azonban ez életbe lépett volna, jött a mostani bejelentés, ami a bank működésének végét jelenti. Mivel a bank működési engedélyét az MNB még március 1-én, a bankszünnapon vonta vissza, így a pénzkivételi lehetőség már meg sem nyílt az ügyfelek számára.

 

A bank ügyfeleinek betétjeit 100 ezer eurós összegig védi az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája. Ezért ők 100 ezer eurós összegig 10 napon belül hozzájuthatnak a pénzükhöz forintban. Ezt a kártalanítás kezdete előtti nap hivatalos MNB árfolyama alapján számítják. Ez azt jelenti, hogy maximum 37 millió forint körüli összeghez juthatnak a betétesek. (Az MNB hivatalos euróárfolyama február 28-án 369,80 forint volt.) A szabályok szerint az OBA egy-két napon belül nyilvánosságra hozza a kártalanítás részleteit, ebben azt is meghatározza, hogy az ügyfelek miként kaphatják meg a pénzüket. Magáról az érintettségről nem kell bejelentést tenniük a károsultaknak, hiszen a Sberbank ügyféladatai az OBA rendelkezésére állnak. Azt majd az OBA által megjelölt módon meg kell határozni, hogy az OBA a betétes ügyfél részére hová, milyen új számlaszámra teljesítse a kártalanítást 100 ezer euróig.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az MNB tájékoztatása szerint ha az ügyfeleknek van máshol számlájuk, oda kérhetik a pénzt. Ha nincs, lesznek kifizető bankok, ahol számlát kell majd nyitni. Kis összegű kifizetések esetében lesz lehetőség postai kifizetésre is. Az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján automatikusan végzi a kifizetéseket, és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére. 

 

Arról, hogy ebben helyzetben mit érdemes tenniük azoknak, akiknek hitele van a Sberbanknak, itt lehet olvasni. Az ügyfelek az új bankszámlanyitáshoz itt tudnak szétnézni a lakossági bankszámla és vállalati számlavezetési ajánlatok között.

 

Az OBA-val szerencsére csak akkor kerül kapcsolatba az ember, ha balsorsa úgy hozza, hogy belekeveredik egy bankcsődben. Az érintett ügyfeleknek ezért most leírjuk, mi is az az OBA, hogyan működik, miként és mikor lesz a garanciájából pénz is a károsult betétesek számára.

Az Országos Betétbiztosítási Alap egy alap, amely a Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére jött létre. Az OBA abban az esetben kártalanítja a betéteseket meghatározott összegig, ha a betétet kezelő hitelintézet fizetésképtelenné válik, és nem tudja a betéteket visszafizetni.

 

Az OBA betétbiztosítás garanciaként szolgál a betétek visszafizetésére. Az OBA működésének célja a betétesek kártalanításán túl a bizalom megőrzése a banki, lakástakarékpénztár, takarékszövetkezeti befizetések iránt. Az OBA így közvetetten Magyarország pénzügyi stabilitását is védi.

 

Mikor fizet az OBA?

Az Országos Betétbiztosítási Alap abban az esetben kártalanítja a betéteseket, ha 

  • a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonja egy hitelintézet tevékenységi engedélyét, vagy ha
  • a bíróság elrendelte egy hitelintézet felszámolását.

 

Mennyit fizet az OBA?

Az általános OBA kártalanítási összeg maximum 100 000 eurónak megfelelő forint. Egyes elkülönített számlán elhelyezett betétekre további, legfeljebb 50 000 euró összegben fizethető kártalanítás, ha a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek.

 

Az 100 000 eurót meghaladó kifizetést igénybe lehet venni olyan természetes személyeknek, akiknek elkülönített számlán elhelyezett betétje az alábbiakból áll:

 

1. lakáseladás vételára,

2. lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételár

3. munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatás

4. biztosítási összeg

5. bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítés.

 

A kifizetés forintban történik a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon.

 

Az OBA kártalanítás kiterjed a tőkére és a kamatra is. Tehát biztosítva van a számlán található tőkeösszeg, ideértve a lekötött betétet és az egyéb megtakarításokat is, valamint ezek után a kártalanítás kezdő napját megelőző napig járó kamatok is.

A 100 ezer eurós maximális összeg a tőke- és kamatkövetelésre együttesen értendő.

 

Hitelintézetenként és betétesenként kell számolni a maximális OBA-keretet

A maximum 100 000 euró értékű OBA kártalanítás összege hitelintézetenként és betétesenként értendő. A maximális érték minden egyes hitelintézetre külön-külön vonatkozik, akkor is, ha betétesnek egyszerre több hitelintézetben van betétje. Tehát az OBA annyi esetben véd minket a maximális értékig, ahány a védelme alá tartozó hitelintézetnél van betétünk. Ha a betétesnek több betétje van ugyanabban hitelintézetben, akkor az OBA ezekre összesen fizet maximum 100 ezer eurót, nem betétenként. Közös betét esetében a 100 ezer euró eurós kártalanítás minden betétest külön-külön megillet.

 

Kell önrészt fizetni az OBA kártalanítás esetében?

Az OBA kártalanítás esetén nem kell önrészt fizetni. Az önrész fizetési kötelezettség 2008. óta megszűnt.

 

A kártalanítás menete

A törvény szerint az OBA a kártalanítási helyzet létrejötte után köteles 10 munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátani a kártalanítás összegét. Ezt követően a betéteseknek 5 év áll rendelkezésükre, hogy a kártalanítási összeget átvételére. Az átvételre csak azután kerülhet sor, ha a betétes a mindenkor hatályos a pénzmosás elleni törvény alapján azonosítja magát. 

 

A kártalanítás menete a következő:

1. Az OBA a kártalanítást megalapozó határozatot ad ki. 

2. 1-2 munkanapon belül az OBA nyilvánosságra hozza a kártalanítás részleteit.

3. Eközben az OBA elkezdi feldolgozni a lementett ügyféladatokat.

4. 5-10 munkanapon belül az OBA elindítja a kifizetéseket.

 

OBA egyéni vállalkozóknak

Az egyéni vállalkozók esetében külön betéteknek minősülnek a magán bankszámla és a egyéni vállalkozói bankszámla, ezért külön-külön érvényes rájuk az OBA kártalanítás a maximális összeghatárig.

 

Milyen hitelintézetekre terjed ki az OBA garancia?

Az OBA tagintézeteinek aktuális listája itt található.

 

Külön kell kérelmezni az OBA garanciát, illetve az alapján a kifizetést?

Nem, az OBA védelem automatikusan jár a tagintézeteknél elhelyezett betétekre.

 

Van külön díja az ügyfelek számára az OBA betétbiztosításnak?

Nincs, az OBA betétbiztosítás az ügyfeleknek számára díjment.

 

Milyen megtakarítást nem véd az OBA?

Az OBA csak banki betétek, lakástakarék, valamint takarékszövetkezeti és hitelszövetkezet befizetésekre védelmet. Tehát vannak olyan megtakarítási formák, amelyek nem esnek OBA-védelem alá. Ilyenek például:

 

Bizonyos befektetési formákra szintén nem jár az OBA garancia, ilyenek például:

  • kamatozó részvény,
  • szövetkezeti részjegy, és
  • befektetői részjegy.

 

Mi szabályozza az OBA-t?

Először is fontos tisztázni, hogy az OBA nem hatósági szerv, de rendelkezik ellenőrzési jogosultságokkal. Az Európai Unió betétbiztosítási irányelve határozza meh a működését. Az OBA-t Magyarországon jelenleg a hatályos 2013. évi CCXXXVII. hitelintézeti törvény és a 214/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet szabályozza.

 

Ki felügyeli az OBA-t?

Az Országos Betétbiztosítási Alapot egy független, pénzügyi szakemberekből álló hétfős Igazgatótanács irányítja. A pénzügyi-számviteli ellenőrzés az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik.

 

Miből fizet az OBA?

Az OBA a kártalanítást a tagintézetek rendszeres befizetéseiből és azokból származó hozamból fedezi.

 

Lehetséges, hogy elfogy az OBA pénze mielőtt kártalanítanak?

Nem. Az OBA felvehet hitel, és kibocsáthat kötvényeket, amelyek visszafizetését rendkívüli díjfizetéssel rendelheti el a tagintézeteknek. A hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás magyar állami garanciával történik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!