Betétkifizetési korlát

Betétkifizetési korlát a Sberbanknál: hétmillió forintnál húzta meg a határt az MNB

Betétkifizetési korlát

Betétkifizetési korlát a Sberbanknál: hétmillió forintnál húzta meg a határt az MNB

Bank360 tartalom
2022-03-01 Frissítve: 2022-03-02
2022-03-01 Frissítve: 2022-03-02
19203346

A Magyar Nemzeti Bank a biztonságos működés fenntartása érdekében március 2-tól 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét - tette közzé az MNB közleményében. Február 28-ától a jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez. A helyzet nincs hatással a hazai pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában 2022. március 2-tól 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét - áll a jegybank kedd reggeli közleményében. Ezen összeghatáron belül nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

 

Az MNB intézkedés előzményei közé tartozik, hogy az ukrajnai háború miatt az EU oroszországi pénzintézetek elleni SWIFT-embargóról döntött. Ezután az Európai Központi Bank közölte, hogy a Sberbank Europe és több leánybankja becsődölhet a nagyarányú betétkiáramlások és bizalomvesztés miatt. Ezzel lényegében egyidőben a Magyar Nemzeti Bank február 28-ára és március 1-jére bankszünnapot hirdetett a Sberbank Magyarszágnál. Ez alatt az idő alatt az ügyfelek bankkártyájukkal tudnak tranzakciókat végezni, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Számlaműveleteket azonban kedd éjfélig még nem tudnak kezdeményezni. Arról, hogy a kialakult helyzet hogyan érinti a sberbankos ügyfelek hiteleit, ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

A korlátozás a már befogadott megbízásokat is érinti

A jegybanki korlátozás azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám annak teljesítésére még nem került sor. Az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni.

 

A jegybanki intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

 

A jegybank emellett 2022. február 28-ától felügyeleti biztost rendelt ki a magyar Sberbankhoz, aki átveszi a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. A hitelintézet fiókjai, számlaműveleti lehetőségei március 2-tól (szerdától) a korábban megszokott módon érhetők el.

 

Valamennyi hazai betétest (így a magyar Sberbank ügyfeleit is) az Országos Betétbiztosítási Alap ügyfelenként és betétenként 100 ezer eurós betétgaranciája is védi.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!