Érdemes fizetniük a Sberbank adósainak a hiteleiket

Mi lesz a Sberbank adósaival, fizessék-e a hiteleiket?

Érdemes fizetniük a Sberbank adósainak a hiteleiket

Mi lesz a Sberbank adósaival, fizessék-e a hiteleiket?

Bank360 tartalom
2022-03-01 Frissítve: 2022-10-17
2022-03-01 Frissítve: 2022-10-17
19175401

A sberbankos betétesek azt már tudják, hogy szerdától 30 napig maximum hétmillió forintot vehetnek fel a számlájukról, de vajon mit csináljanak azok, akiknek hitele van a magyar Sberbanknál? A Bank360.hu megvizsgálta, érdemes-e addig is törleszteniük, amíg a bank sorsa nem tisztázódik.

 

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél a hétfőre és keddre bankszünnapot rendelt el az MNB, hogy tisztázódhasson, milyen hatása lehet a magyar érdekeltségre az anyacég, a bécsi székhelyű Sberbank Europe csődközeli helyzete. A bankszünnapok alatt a Sberbank hazai ügyfelei csak a kártyájukat tudják használni, ezen felül a számlájukon lévő pénzhez nem férnek hozzá, átutalásokat, más tranzakciókat nem indíthatnak. Szerdától ugyan kinyit a bank, de az MNB 30 napig hétmillió forintban limitálta a számlákról kivehető pénzt, és felügyeleti biztost nevezett ki a Sberbank élére.

 

Ebben a helyzetben az elkövetkező napok alighanem eldöntik a Sberbank sorsát. Szerdától kiderül, hogy a betétesek elvesztették-e a bizalmukat a pénzintézetben, és tömegesen elkezdik-e kivenni a pénzüket, vagy sikerül megállítani a betétkiáramlást a bankból. Kérdés, hogy azoknak, akiknek hitele van a Sberbanknál, érdemes-e ebben a bizonytalan, naponta változó helyzetben is törleszteniük, vagy csak kútba öntenek vizet?

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A Sberbanknál kölcsönt törlesztők számára a legfontosabb az, hogy bármi lesz is a pénzintézet sorsa, a hitelüket ugyanúgy fizetni kell, mint eddig. Nem érdemes tehát leállni a törlesztéssel pusztán azért, mert a bizonytalan helyzet miatt a jegybank bankszünnapokat, majd betétkivételi korlátozást rendelt el a Sberbanknál.

 

A törlesztésre befizetett pénz ugyanis nem vész el az adós számára még akkor sem, ha végül a magyar Sberbank majd nem tudja folytatja a működését. Az adósság ugyanis ebben az esetben sem tűnne el.

 

Így azok a lakossági ügyfelek, akik a Sberbanktól vettek fel személyi kölcsönt, lakáshitelt vagy éppen babaváró kölcsönt, akkor járnak el maguk számára a legjobban, ha az eddig rendben fizetik a tartozásukat. Ennek elmaradása esetén ugyanúgy számítani kell a késedelmi kamat felszámítására, mint eddig, bármi is lesz a Sberbank sorsa. Tartós nemfizetés esetén pedig ugyanúgy módja van a hitelezőnek a kölcsönszerződésünk felmondására, annak össze jogkövetkezményével együtt. Ugyanez igaz a vállalati ügyfelek hiteleire is. A törlesztésre a bankszünnapok alatt is mód van, hiszen a Sberbank rendszere fogadja az egyedi vagy automatikusan beállított átutalásokat, és így lesz szerdától is.

 

Ha a magyar Sberbank tartósan tudja folytatni a működését, akkor a bank és ügyfél hitelkapcsolata visszazökken a hétfő előtti helyzetbe. A kölcsön viszont abban az esetben is tovább él, ha a Sberbank nem tudja majd folytatni a működését. Az adósok számára az a jó hír, hogy egy esetleg bankcsődnél sem kell attól tartaniuk, hogy rendben törlesztés esetén jön a végrehajtó, és egy összegben követeli a tartozást, amely például egy lakáshitelnél sok millió forint is lehet.

 

Ilyen esetben egy megszűnő banktól a hitelek átkerülnek egy másik szervezethez, amelynek az adósok az eredeti hitelfeltételek szerint törleszthetnek, a kondíciókat az új hitelkezelő nem változtathatja meg egyoldalúan, ahogyan például a jelzálogot sem érvényesítheti, amíg az adós rendben fizet.

 

A Sberbank hitelügyfelei tehát most éppen azzal tehetik maguk számára a legrosszabbat, ha a bizonytalan helyzetre tekintettel nem törlesztik a tartozásukat. Természetesen a hitelügyfelek közül sokan egyben betétesek, folyószámlások is a banknál, tehát a pénzintézettel szemben követelésük is van.

 

Ha végül a Sberbank nem tudja folytatni a tevékenységét, akkor ezekre érvényes az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, amely 100 ezer euróig forintban rövid időn belül megtéríti az ügyfeleknek a betétben, folyószámlán ragadt pénz és annak kamatait. Ha az OBA által térített összegen felüli betéttel és kamattal maradt adós a bank, akkor az ügyfelek automatikusan a bank hitelezőivé válnak. A 100 ezer eurós limit arra az összegre vonatkozik, amikortól az OBA-nak kifizetési kötelezettsége keletkezik. Ez az a nap, amikor egy bank működési engedélyét visszavonják, vagy felszámolásáról döntenek. 

 

A nagy összegű, 100 euró értékűnél több pénzt betétben, folyószámlán tartó ügyfeleknél, különösen cégeknél előállhat az, amikor valaki egyszerre lesz adósa és hitelezője a banknak. A Sberbank számára most éppen azért kritikus a helyzet, mert ha az ügyfelek megijednek, akkor elkezdhetik menteni a pénzüket a bankból, az OBA által garantált 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig mindenképpen.

 

A kialakult helyzetben a Sberbanknál számlát vezető ügyfeleknek érdemes szétnézni más bankoknál a lakossági bankszámla és vállalati számlavezetési ajánlatok között, hogyha lépniük kell, akkor a számukra legmegfelelőbbet tudják választani.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!