Mit jelent a SWIFT embargó a Sberbank ügyfeleknek

Kell-e aggódniuk a SWIFT-embargó miatt a magyar Sberbank ügyfeleinek?

Mit jelent a SWIFT embargó a Sberbank ügyfeleknek

Kell-e aggódniuk a SWIFT-embargó miatt a magyar Sberbank ügyfeleinek?

Bank360 tartalom
2022-02-27 Frissítve: 2023-08-09
2022-02-27 Frissítve: 2023-08-09
19138618

Magyarországon egy orosz kézben lévő kereskedelmi bank működik, amelynek az ügyfelei aligha most élik a legnyugodtabb pillanataikat. A Bank360.hu megnézte, van-e miért aggódniuk, és mit jelenthet számukra az Oroszország elleni szankciók pénzügyi csúcsfegyvere, a tervezett SWIFT-embargó.

 

Hogyan orosz a Sberbank Magyarország Zrt.?

 

A jelenleg 27 fiókot működtető Sberbank Magyarország Zrt.-t nem Oroszország legnagyobb bankcsoportja, a Sberbank alapította eredetileg. A cég egy nemzetközi felvásárlás keretében került a tulajdonába. A magyar Sberbank ügyfeleinek jelentős része még volksbankos, csak megörökölte a Sberbankot. A Magyarországi Volksbank Zrt. osztrák tulajdonosát, a Volksbank International AG-t 2012-ben vásárolta meg a Sberbank Russia, amely így közvetve a több országban működő leánybankoknak is a tulajdonosává vált. Az új szerzeményt Sberbank Europe AG-re keresztelte, és azóta is ez a cég a magyar érdekeltség tulajdonosa. A tranzakciót követően vette fel a Magyarországi Volksbank a Sberbank Magyarország nevet. Az itteni érdekeltség tehát jelenleg közvetett orosz tulajdonban van.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A Sberbank-e még egyáltalában a magyar Sberbank tulajdonosa?

 

A kérdés azért vethető fel, mert a bécsi központú Sberbank Europe néhány hónapja, 2021 novemberében bejelentette, hogy egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal (AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d., Kranj, Agri Europe Cyprus Ltd.) megállapodást írt alá a magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. (A Sberbank Europe-nak a térségben még Ausztriában, Csehországban és Németországban van érdekeltsége.)

 

A bejelentés óta azonban nem jött hír a tranzakció befejeződéséről. Jelenleg tehát még orosz érdekeltségű cégnek kell tekinteni a Sberbank Magyarországot. Ezt erősíti meg az is, hogy a társaság honlapján még a Sberbank Europe szerepel tulajdonosként. Arról nincs hír, hogy a novemberben bejelentett eladási tranzakció hol tart, mikor zárulhat le.

 

Az orosz cégek és magánszemélyek elleni eddig szankciók érintették-e a magyar Sberbankot?

 

A Sberbank Magyarország által adott tájékoztatás szerint az orosz Sberbank, a Sberbank Europe AG és annak leányvállalatai eddig nem szerepeltek név szerint a közzétett szankciós dokumentumokban. Ez alapján egyelőre egyikükre sem vonatkoznak új vagy további elsődleges vagy ágazati szankciók. A magyar Sberbank fontosnak tartotta azt is közölni, hogy “a Sberbank Magyarország Zrt. a szokásos üzletmenet szerint működik, valamennyi termékét és szolgáltatását biztosítja valamennyi ügyfele számára. A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe Csoport része, amely egy európai uniós banki működési engedéllyel rendelkező európai hitelintézet. A társaság a magyar piacon tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank működési engedélyével végzi, szolgáltatásait zömében magyar állampolgárok ügyfelek számára nyújtja. Nyereséges tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak” - áll a magyar bank közlésében.

 

Az Oroszország elleni SWIFT-embargó érintheti-e a magyar Sberbankot és annak ügyfeleit?

 

A SWIFT a nemzetközi pénzügyi forgalmat évtizedek óta intéző informatikai szervezet. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alakult. A szervezet azóta végzi a hozzá csatlakozó bankok, pénzügyi társaságok közötti adatszolgáltatást, amellyel ezek a társaságok egymás közötti nemzetközi utalásokat, elszámolásokat, tranzakciókat hajthatnak végre. Több mint 11 ezer cég használja ezt a hatalmas üzenettovábbító rendszert, amin naponta több mint 40 millió tranzakció megy keresztül. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

 

A szisztéma lényege a SWIFT-kód, amellyel a rendszerben azonosítani tudják egymást a küldő és fogadó cégek. A kód több részből áll, az első négy betű azonosítja a bankot, a második két betű az országot, a harmadik két betű a várost, és felhasználható még további három kódhely. A Sberbank Magyarország SWIFT-kódja a MAVOHUHB, azaz megtartotta a még volksbankos kódot a rendszerben. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

 

Az Oroszország elleni SWIFT-embargóról szombat éjjel megszületett döntés alapján egyelőre nem az összes oroszországi pénzintézetet kapcsolják le a rendszerről, hanem csak konkrétan meghatározott társaságokat. Elvileg egy teljes embargóra is lenne lehetőség, hiszen a RU országkód alapján ezt meg lehetne oldani. (Az oroszországi Sberbank SWIFT-kódja például SABRRU).

 

Az eddigi információk alapján a magyar Sberbank lakossági és vállalati ügyfeleit Oroszország SWIFT-embargója annyira érinti közvetlenül és elsődlegesen, mint bármely más magyar bankot és banki ügyfelet: nem tudnak a SWIFT-en keresztül tranzakciókat végrehajtani az érintett oroszországi cégekkel. A magyar Sberbank napi banküzemi működését elvileg még annak sem kellene gátolnia, ha az orosz Sberbank felkerül a SWIFT tiltólistára.

 

Fontos azt is tudni, hogy nem a SWIFT az egyetlen informatikai rendszer, amelyen keresztül a nemzetközi pénzügyi adatforgalom zajlik, de ez a legelterjedtebb. Van tehát világ a SWIFT-en kívül is, de a SWIFT-et használó pénzügyi cégek számára mindenképpen nehéz helyzetet teremt, ha ezen keresztül nem végezhetnek nemzetközi tranzakciókat. Az ügyfelek pedig nem határozhatják meg, hogy a bankjuk mit használjon.

 

Elképzelhetőek-e olyan további szankciók Oroszország ellen, amelyek már a magyar Sberbank működését, ügyfeleik kiszolgálását is érintik?

 

Természetesen lehetnek még további szankciók, amelyek kiterjedhetnek valamilyen módon az európai orosz gazdasági érdekeltségekre is. Az azonban nem tűnik valószínűnek, hogy olyan szankciót léptetnének életbe, amivel több európai országban sok magánszemélyt és vállalkozást kiszolgáló bankcsoport mindennapi működését, likviditását veszélyeztetnék. Ez ugyanis sokkal inkább és közvetlenül sújtaná az érintett országokat és ügyfeleket, mint Oroszországot.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!