Swift

Van-e élet a bankoknak a SWIFT-en túl? Minden, amit erről a kódról tudni kell

Swift

Van-e élet a bankoknak a SWIFT-en túl? Minden, amit erről a kódról tudni kell

Tóth Levente
2022-02-28 Frissítve: 2022-03-10
2022-02-28 Frissítve: 2022-03-10
19174825

Hirtelen a legnépszerűbb betűszóvá vált a SWIFT a hírekben, amely pedig Magyarországon eddig leginkább egy autótípusként volt ismert. Az Oroszország elleni embargó pénzügyi csúcsfegyverévé vált a SWIFT-letiltás. A Bank360.hu összeállítása megmagyarázza, mi is az a SWIFT és SWIFT-kód, és miért baj valakinek, ha ezt nem használhatja.

 

Mi az a SWIFT?

A SWIFT betűszó (angolul gyors) egy nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz szükséges adatforgalmat intéző informatikai szervezetet takar. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alakult Belgiumban, jelenleg is ott működik.

 

Mit csinál a SWIFT?

A szervezet a világ minden részéről hozzá csatlakozó bankok, pénzügyi társaságok közötti nemzetközi pénzforgalomhoz szükséges nagy biztonságú adatszolgáltatást végzi. A SWIFT-rendszer tagjai ezen keresztül juttatják el egymáshoz a nemzetközi utalások, elszámolások, tranzakciók adatait. Több mint 11 ezer cég használja ezt a hatalmas üzenettovábbító rendszert, amin naponta több tízmillió tranzakció adata megy át rajta. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor is kell a SWIFT-kódot használnia.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Hogyan működik a SWIFT?

A hálózaton belüli adatküldés alapja a SWIFT-kód, amellyel a rendszerben azonosítani tudják egymást a küldő és fogadó bankok és pénzintézetek egy nemzetközi tranzakciónál. Például egy Magyarországról németországi bankba indított átutalásnál be kell írni annak a pénzintézetnek a SWIFT-kódját, amelynél az utalás kedvezményezettje vezeti a számláját. A SWIFT-rendszeren keresztül így kapja meg gyorsan a fogadó bank a küldő banktól az értesítést az átutalásról. Ez lényegében egy nagy belső nemzetközi üzenetküldő rendszer, amelyben az egyik bank üzenhet egy másiknak egy tranzakció végrehajtásáról. A SWIFT-kód olyan, mint egy mailcím. Ez alapján azonosítható, hogy ki üzent kinek. A tranzakcióban szereplő ügyfeleket nem ez alapján azonosítják, hanem az üzenetben szereplő konkrét számlaszám alapján.

 

Miből áll a SWIFT-kód?

A rendszer által azonosításra használt SWIFT-kód több részből áll. Az első négy betű azonosítja a bankot, a második két betű az országot, a harmadik két betű a bank földrajzi elhelyezkedésének kódja. A rendszer használói számára további három kódhely is rendelkezésre áll egyéb információkra. Az OTP Bank SWIFT-kódja például OTPVHUHB, a K&H-é OKHBHUHB, az Erste Banké GIBAHUHB, a Sberbank Magyarországé MAVOHUHB. Amint a példák is mutatják, a kódokban a banki azonosítók négy betűje eltérhet a bank aktuális nevétől. Ennek az az oka, hogy a például a felvásárlásokkal megváltozhat egy pénzintézet neve, de ugyanaz a jogi személy marad, így a SWIFT-rendszerben tovább viszi az eredeti kódját. Ilyen kódja nem csak a bankoknak van, a magyar állampapírok forgalmát intéző Államadósság Kezelő Központé például AKKHHUHB.

Mit jelent egy SWIFT-embargó?

Egy ilyen embargó esetén a SWIFT-et kötelezhetik arra, hogy meghatározott SWIFT-kódú tagoknak és tagoktól nem továbbítson üzenetet a rendszerben. Az embargó országkód alapján kiterjedhet egy-egy állam minden SWIFT-tag szervezetére is. (Az oroszországi embargó konkrét pénzügyi intézményekre, bankokra szól.)

 

Milyen hatása lehet egy SWIFT-embargónak?

Embargó esetén a rendszerből kitiltott szervezetek, bankok nem tudnak a SWIFT-en keresztül üzenetet küldeni vagy kapni. Azaz nem tudják értesíteni a rendszert használó külföldi tagot valamilyen tranzakcióról, és nem kapnak ilyen üzenetet a többiektől. Ezáltal a rendszert használó szervezetekkel rendkívüli módon megnehezül a pénzügyi tranzakciókról való adatközlés.

Mit csinálhat az a bank, amely nem használhatja a SWIFT-et?

Nem a SWIFT az egyetlen informatikai rendszer, amelyen keresztül a nemzetközi pénzügyi adatforgalom zajlik, de ez a legelterjedtebb, mintegy kétszáz ország több mint 11 ezer intézménye használja. Van tehát világ a SWIFT-en kívül is, de a SWIFT-et használó pénzügyi cégek számára mindenképpen nehéz helyzetet teremt, ha ezen keresztül nem végezhetnek nemzetközi tranzakciókat. Az ügyfelek pedig nem határozhatják meg, hogy a bankjuk mit használjon.

 

A SWIFT-ből kizárt bank tehát más információs rendszereket is használhat a partnere értesítésére, de a gyors adatközléshez arra van szükség, hogy a másik fél is használja ezt a rendszert. Itt döntő fontosságú, hogy a használt rendszer gyors és biztonságos legyen, hiszen csak ezzel lehet garantálni az üzembiztos forgalmat.

 

A SWIFT-rendszer alternatívájaként például 2015 óta működik a kínai CIPS (Cross-Border Interbank Payments System), amellyel nemzetközi, jüan alapú pénzügyi tranzakciókat lehet lebonyolítani. De vannak ezen kívül is elfogadott nemzetközi banki adatközlő rendszerek hasonló célra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!