Az ukrajnai háborútól drágul az energia

A forintnak és a pesti tőzsdének egy nap alatt betett a háború

Az ukrajnai háborútól drágul az energia

A forintnak és a pesti tőzsdének egy nap alatt betett a háború

Bank360 tartalom
2022-02-25 Frissítve: 2022-10-25
2022-02-25 Frissítve: 2022-10-25
19122220

Jókora pénzt húzott ki a zsebünkből az Oroszország által indított ukrajnai háború már az első napján. Egy euróért több mint tíz forinttal kell többet fizetnünk, az árfolyam 370 fölé ugrott, a pesti tőzsde részvényindexe pedig csaknem tíz százalékot esett.

 

A forint a háború kitörésének hírére rögtön gyengülni kezdett. Napközben kicsit visszakapaszkodott, de estére már 371 forint felett is járt az euro árfolyam. Ez több mint 10 forintos, csaknem 3 százalékos emelekedés egy nap alatt. A dollárért 333 forintot kellett már adni estére.

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Ezzel ugyan senkinek nem lett kevesebb forintja, de a háború kitörése miatt a megtakarítása mégis kevesebbet ér reálértéken. Az elkövetkező napokban derülhet ki, hogy megússzuk-e ennyivel, vagy még tovább romlik a forint.

 

Nagyobb ütést kapott a Budapesti Értéktőzsde, és mindazok, akiknek hazai részvényekbe fektettek. A BUX csaknem tíz százalékot gyengülve 43102 ponton fejezte be a napot. Ennek az volt a fő oka, hogy a két legfontosabb tőzsdei céget, az OTP-t és a Molt is érinti az orosz-ukrán háború.

 

Az OTP-nek mindkét országban van leánybankja, a Mol pedig Oroszországból kapja a nyersanyagának nagy részét. A befektetők ezért aggódhatnak, ami megjelenik a részvényárfolyamokban is. Az OTP papírja 14,69 százalékos eséssel 13010 forinton állt meg, a Mol pedig 7,22 százalékos mínusz nyomán 2340 forinton zárta a napot.

 

Ennél persze sokkal durvább gazdasági hatásai is lehetnek még a háborúnak. Az orosz energiaszállításokban egyelőre nem jeleztek fennakadást, de már a háború hírére is 100 dollár fölé ugrott az olaj hordónkénti ára, a nemzetközi gáztőzsdén pedig szárnyalt az árfolyam.

 

Ennek ugyan még nincs automatikus hatása a magyar üzemanyag- és lakossági gázárakra, hiszen egyiket a benzinárstop, a másikat pedig a rezsicsökkentés tartja vissza. Hosszabb távon azonban az inflációban vagy a költségvetési kiadásokban mindenki megérzi majd a drágább energiát akkor is, ha megmaradnak az árkorlátozások.

 

A háború lehetséges gazdasági hatásairól itt írtunk részletesebben, az utazásokat érintő biztonsági kérdésekről pedig ebben a cikkünkben.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!