A forint fekete napja

A forint fekete napja: ilyen gyenge még sosem volt

A forint fekete napja

A forint fekete napja: ilyen gyenge még sosem volt

Bank360 tartalom
2022-03-01 Frissítve: 2022-10-25
2022-03-01 Frissítve: 2022-10-25
19324306

Újabb mélyütést kapott az ukrajnai háború miatt a forint, amelynek az árfolyama kedden rekord magasságba szökött fel. Napközben már csaknem 380 forintot kellett adni egy euróért, és az MNB nyilatkozata után is csak 375-re tudott visszakapaszkodni. Nála csak az OTP részvénye járt rosszabbul: egy nap alatt elvesztette értékének 21 százalékát.

 

Néhány nap alatt vágyott emlékké vált a 355 forintba kerülő euró, miután az ukrajnai háború kitörése óta több hullámban, jelentősen gyengült a magyar fizetőeszköz árfolyama. Az első nap sokkja 370 fölé tolta fel az euro árfolyamot, de ezt még sikerült korrigálnia. Ezen a héten azonban már tartósan áttörte a 370-es euróárat a forint, ami kedden 380-ig meg sem állt.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A történelmi, 379,7-es árfolyam további emelkedését a Magyar Nemzeti Bank nyilatkozata volt csak képes megállítani. A jegybank azt közölte, hogy minden eszközzel kész beavatkozni a forint védelmében. Figyelemmel kíséri a helyzetet, de értékelése szerint az euro árfolyam mozgását nem a magyar gazdaság valós helyzete okozza. A nyilatkozat hatására az árfolyam meredeken visszafordult, és a forint késő délutánra már 375 alá erősödött, majd e körül stabilizálódott. De ez még így is gyengébb, mint bármikor korábban a keddi nap előtt. Egy dollárért pedig 338 forintot kellett már adni.

 

Mivel a forint vesszőfutását a szomszédban dúló háború okozza alapvetően, azt sem lehet megjósolni, hogy meddig tart, és hol lehet a vége. Ez ugyanis erősen függ a háború alakulásától. Durvuló, egész Ukrajnára kiterjedő és elhúzódó harcok esetén akár a négyessel kezdődő árfolyam sem elképzelhetetlen. Ehhez elég csak abba belegondolni, hogy néhány nap alatt romlott 20 forintot az árfolyam. Pozitív hírek hatására azonban 370 alá is visszatérhet az árfolyam.

 

Reálisan nézve a szomszédban zajló háború fejleményeit, alighanem már azzal is elégedettek lehetünk rövid távon, ha nem romlik tovább a forint. Az árfolyam ilyen mértékű emelkedése nemcsak elméletben csökkenti a forintban tartott vagyonunkat euróban számolva, hanem az inflációt is tovább tüzelheti. A januári 7,9 százalékról a várakozások szerint 8 százalék fölé is nőhet a pénzromlás mértéke, amit csak részben tudnak fékezni a kormány árstop intézkedései az élelmiszereknél és üzemanyagoknál, valamint a rezsinél.

 

A forint romlásának hatására minden import termékért többet kell fizetni forintban, így például a kőolajért és gázért is. Kérdés, hogy ezt meddig tudja és akarja féken tartani az állam a lakossági árakban. Az infláció miatti folyamatos kamatemelések megjelennek a banki hiteleknél is, folyamatosan drágulnak a személyi kölcsönök és a lakáshitelek. Utóbbiaknál a már korábban felvett jelzálogkölcsönök kamatainak további emelkedését egyelőre június végéig gátolja a kamatstop.

 

A forint mellett a nap másik nap vesztese az OTP részvénye volt, ami már eddig is a legrosszabbul viselte az ukrajnai háború kitörését. Mivel a legnagyobb magyar banknak vannak az érintett országokban érdekeltségei, a háború mellett az Oroszországgal szembeni pénzügyi szankciók híreire is érzékenyen reagált a részvény árfolyama.

 

Kedden kifejezetten nagy ütés kapott az OTP papírja a Budapesti Értéktőzsdén, ahol egy nap alatt a részvény értékének 21,53 százaléka égett el. Az OTP végül 10 005 forintos áron landolt a nap végén úgy, hogy volt ennél már valamivel gyengébb is napközben. Főként ennek hatására a tőzsde részvényindexe, a BUX is 11 százalékot gyengült.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!