reagáltak a magyar bankok a háborúra

Így reagáltak a hazai bankok az orosz-ukrán háborúra

reagáltak a magyar bankok a háborúra

Így reagáltak a hazai bankok az orosz-ukrán háborúra

Bank360 tartalom
2022-03-02 Frissítve: 2022-03-04
2022-03-02 Frissítve: 2022-03-04
19325089

Több hazai pénzintézet is reagált az orosz-ukrán háborús konfliktusra. A K&H Bank átmenetileg felfüggesztette az orosz rubelben kezdeményezett tranzakciókat, a Raiffeisen Bank pedig több részvényalap forgalmazását. Az OTP Bank az ukrán és orosz érintettségű tranzakciók bizonytalanságára hívta fel az ügyfelek figyelmét.

 

A múlt csütörtökön kirobbanó háborús konfliktus egyre több oldalról érint bennünket is attól függetlenül, hogy a harcokban nem veszünk részt. A magyar Sberbank helyzetéről már több ízben beszámoltunk a napokban: a SWIFT-embargó lehetséges hatásairól, az MNB által elrendelt bankszünnapról, illetve a betétkifizetési korlátról a blogon lehet olvasni, de arról is írtunk, hogy mire számíthatnak azok, akik a Sberbanknál törlesztenek valamilyen kölcsönt.

 

Mindeközben az Ukrajnában és Oroszországban is leánybankot működtető OTP árfolyama beszakadt a Budapesti Értéktőzsdén, kedden több mint 20 százalékot csökkent a részvény ára. Más magyarországi bankot nem érint ennyire közvetlenül a háborús helyzet, közvetett hatásokkal azonban mindenkinek számolnia kell. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A K&H Bank a rubeles tranzakciókat függesztette fel

 

A K&H Csoport weboldalán lévő információk alapján a bank az orosz rubelben kezdeményezett megbízásokat, kiemelten devizaügyleteket átmenetileg felfüggeszti. Az orosz bankoknál vezetett kedvezményezett számlára indított tetszőleges devizanemű utalásokat a bank ugyanakkor befogadja, azonban ezek teljesítése a közreműködő bankok által alkalmazott gyakorlattól függ. A K&H Bank orosz rubel keresztárfolyamot nem jegyez, átváltásra jelenleg nincs lehetőség.

 

Az OTP Bank esetleges fennakadásokra figyelmeztet

 

Az OTP Bank arra hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy időszakosan fontolják meg az érintett országokba indított átutalási megbízások benyújtását, legfőképp az orosz érdekeltségű bankok bevonásával végzett bármilyen tranzakciót.

 

A bank az Ukrajnába irányuló, határon átnyúló átutalási megbízásokat az OTP Bank továbbra is végrehajtja, a kedvezményezett bankja számára a megbízás összegét átutalja. Fontos azonban, hogy “az átutalt összeg jóváírását és a kedvezményezett számára való hozzáférhetőségét a fogadó bankban nagymértékben befolyásolhatják az aktuális körülmények” - áll az OTP honlapján. 

 

Fontos továbbá, hogy a szankciók által érintett orosz tulajdonú bankoknál vezetett számlákra, valamint a szankciókkal érintett személyek részére történő átutalások végrehajtása, illetve megtagadása az aktuális szankciós szabályok szerint történik. Az OTP Bank a benyújtott megbízások végrehajtását szankciós ellenőrzés alá vonja, szankciós tilalom esetén a megbízás teljesítésére nincs lehetőség. Ebben az esetben a bank a megbízás befogadása során zárolt fedezetet feloldja.

 

A Raiffeisen Bank befektetési alapok forgalmazását függesztette fel

 

A Raiffeisen Bank 2022. március 1-jétől visszavonásig felfüggeszti a 

  • Raiffeisen-Kelet-Európa-Részvény Alap,
  • Raiffeisen-Oroszország-Részvény Alap folyamatos forgalmazását. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!