Sberbank szünnap

Bankszünnap a magyar Sberbanknál, csődközelben az osztrák anyacég

Sberbank szünnap

Bankszünnap a magyar Sberbanknál, csődközelben az osztrák anyacég

Bank360 tartalom
2022-02-28 Frissítve: 2022-09-14
2022-02-28 Frissítve: 2022-09-14
19161925

Csődközelbe került a Sberbank Magyarország Zrt. osztrák anyacége és több leánybankja a nagyarányú betétkiáramlások miatt. A Magyar Nemzeti Bank kétnapos bankszünnapot rendelt el a 27 fiókot működtető, lakossági és vállalati ügyfeleket kiszolgáló Sberbank Magyarországnál. A hazai bank ügyfelei ebben a két napban csak kártyás tranzakciókat hajthatnak végre.

 

Az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió pénzügyi szanálási szervezete bejelentette, hogy az osztrák Sberbank Europe AG-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki. Ezért a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja fizetni a tartozásait, teljesíteni egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így (valószínű) fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála.

 

A Sberbank Europe AG és leányvállalatai jelentős betétkiáramlást tapasztaltak a geopolitikai feszültségek reputációs hatásai miatt, ami a likviditási helyzetének romlásához vezetett – állítja közleményében az Európai Központi Bank, amely szerint nincsenek olyan intézkedések, amelyek reális eséllyel javítanák a bankcsoport és annak bankunión belüli leányvállalatainak helyzetét. Az EKB konkrétan a Sberbank Europe-ot és annak horvát és szlovén leánybankját nevesítette csődveszélyben lévőként.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbank Magyarország Zrt. kérésére 2022. február 28-tól március 1-ig két bankszünnapot rendelt el. Ebben a két napban „a jegybank áttekinti a kialakult helyzetben a magyarországi leánybank működését, állapotát és mihamarabb a pénzügyi piacok stabilitása, illetve az ügyfélérdekek szempontjából leginkább megfelelő döntést hozza meg.”

 

A bankszünnapok alatt az ügyfelek változatlanul tudnak tranzakciókat kezdeményezni bankkártyájukkal, illetve számlájuk is fogad beérkező tételeket. Számlaműveleteket azonban nem tudnak kezdeményezni a vállalati ügyfelek és magánszemélyek.

 

A jegybank honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre a Sberbank Magyarország Zrt. mellett az MNB budapesti ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ. 

 

„Az MNB – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét. Ez alapján megállapítható, hogy a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

A Sberbank Magyarország tájékoztatása szerint 2022. február 28. 0 órától 2022. március 1. 24 óráig új deviza vagy forint átutalási megbízás beadására nincs mód, továbbá pénztári műveletekre sincs lehetőség a bankfiókokban. A megjelölt időpontot megelőzően a bankszünnap időszakára eső értéknappal benyújtott, még nem könyvelt átutalási megbízások teljesítése a bankszünnap időszaka alatt nem történik meg. Az érintett szolgáltatások és csatornák: Sberbank Online Banking, Sberbank Business Online, Sberbank Telebank, és bankfióki papír alapú megbízások.

 

A fentiek nem érintik a fenti időpontot megelőzően benyújtott rendszeres átutalási megbízások és csoportos beszedési megbízások, valamint a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek teljesítését. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a Sberbank kártyájával a korábban beállított napi limitig lehet kivenni készpénzt az automatákból, és fizetni is lehet vele vásárláskor szintén a korábban beállított limitig. (Ehhez azonban az is kell, hogy például egy sberbankos automatában legyen elegendő készpénz, illetve a fokozott igénybevételtől informatikai zavarok is előállhatnak)

 

A magyar bank az oroszországi SWIFT-embargóról is tájékoztatást adott korábban, amiben azt állította: a rendelkezés az oroszországi szervezetekre és a hozzájuk rendelt orosz SWIFT kódokon keresztül csatlakozókra korlátozódik. A Sberbank Magyarország Zrt. magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT kóddal rendelkezik, és hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez a javasolt szankciós rendelkezések egyértelműen nem érintik.

 

A Sberbank Magyarország pénzügyi helyzete, működése az ukrán háború kitörése előtt stabil volt, az MNB a bankszünnap elrendeléséig nem jelzett semmiféle zavart. Ha azonban az esemény hatására a betétesek megrendült bizalma miatt nagyarányú betétkiáramlás történt vagy történne, azt nyilvánvalóan a hazai leánybank sem tudja kezelni a forrásaiból, és a fentiek alapján pénzügyi segítségre az anyacégétől sem számíthat.

 

A Sberbank Magyarország betéteseinek és folyószámla-tulajdonosainak a megtakarításaira is érvényes az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, ami 100 ezer eurós összeghatárig forintban állja a betétek kifizetését. Ez aktuálisan 37 millió forint, amit az OBA az érintett bank engedélyének visszavonása vagy a felszámolása elrendelése után tíz napon belül kifizet az ügyfeleknek.

 

A Sberbank Magyarország tulajdonosi hátteréről és a SWIFT-embargóban való lehetséges érintettségéről itt írtunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!