Tavaly az utolsó negyedévben hajszálnyival mérséklődtek a lakásárak Magyarországon, éves szinten azonban az előző negyedévi 4,4 százalékról 5,8 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme - közölte az MNB. Az inflációt is figyelembe véve az utolsó negyedévben már “csak” 1,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások, mint egy évvel korábban.
38591407
A bankoknak a honlapjaikon is be kell mutatni, hogy az ügyfelek hogyan védekezhetnek a kibercsalások ellen, május 15-ig pedig azokat is külön figyelmeztetniük kell, akik meghatalmazást adtak a bankszámláikhoz.
38291689
A piaci várakozások közül a nagyobbik kamatvágás mellett döntött az MNB monetáris tanácsa, és 0,75 százalékkal csökkentette az alapkamatot, amely így szerdától 8,25 százalékos. Az elemzők további csökkentésre számítanak az elkövetkző hónapokban.
38087077
A piaci várakozásoknál kisebb mértékben, 0,75 százalékkal 10,0 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján is jöhetnek azonban az újabb kamatvágások a hiteleknél.
37028497
A KSH után az MNB is árcsökkenést mért a magyarországi ingatlanpiacon 2023 harmadik negyedévében. Ennek hatására Budapesten és a községekben is lassult az éves drágulás.
36994903
A bankok és brókercégek közül már több is közzétette 2024-re. Csökkenő inflációval, gyorsan mérséklődő alapkamattal és stabil forintárfolyammal számol a piac. Ha a jóslataik bejönnek, akkor többet érhetnek az év eleji fizetésemelések és olcsóbbá válhatnak a hitelek.
36921361
Az infláció lendületes csökkenése ellenére a Magyar Nemzeti Bank csak annyit vágott az alapkamatából, mint az elmúlt két hónapban. A 0,75 százalékos csökkentés alapján az alapkamat várhatóan a 10,75 százalékos szinten zárja az évet, és már csak jövőre válik egyszámjegyűvé. A lakáshitelek kamatplafonjának a múlt héten bejelentett 1,2 százalékos januári csökkentésében megelőlegezték a jegybanki lépést.
36367033
Sosem volt még ennyi bankszámla Magyarországon, mint az idén szeptemberben, a devizaszámlák, a bankkártyák száma is történelmi csúcson van, és egyre többen fizetnek a telefonjukkal a kártyjuk helyett helyett. 
36358063
A jegybanki alapkamat holnaptól 11,5 százalékos lesz. Az infláció az év végére 7-8 százalék közé csökkenhet, de az MNB várhatóan ennél magasabban fogja tartani az irányadó rátát az árstabilitás érdekében, ezért az alapkamat csak februárban mehet 10 százalék alá. A jegybanki döntés már decemberben tovább csökkentheti a lakáshitelek árát a kamatplafonon keresztül.
35804824
Az MNB lakásárindexe kilenc év után először fordult negatívba, a lakásárak 2023 második negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal mérséklődtek. Ugyanakkor a harmadik negyedévben kismértékben újra emelkedés volt tapasztalható, a lakbérindexnél pedig kétszámjegyű növekedést tapasztalt a jegybank.
35724889
A lakásárak 2023 második negyedévében 0,8 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest az MNB indexe szerint, erre kilenc éve nem volt példa. Az inflációt is figyelembe véve, reál értelemben ugyanakkor már 18,5 százalékos az árcsökkenés egy év alatt.
35344582
Megkönnyítené az első lakásukat vásárló fiatalok számára az otthonhoz jutást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy a jelenlegi minimum 20 százalékról 10 százalékra csökkentené náluk a kötelező minimális önerőt. A hitelkiváltással kapcsolatos költségeket is visszavágná a jegybank - derül ki a friss Makroprudenciális jelentésből. 
35259442
A vásárlóknak kedvez a fogyasztóvédelmi törvény új módosítása. A cégek ugyanis kötelesek lesznek alávetni magukat a békéltető testületek döntésének kis értékű ügyekben, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és az igénye nem haladja meg a 200 ezer forintot.
35246608
Két számjegyű és nem az infláció, mi az? Kevesen gondolták volna tavaly ilyenkor, hogy erre a nyugdíjpénztárak nyeresége lesz a jó válasz 2023-ban. Márpedig a harmadik negyedévben is nőtt a nyugdíjpénztári alapok árfolyama, a legtöbb portfólió történelmi csúcson jár, és két számjegyű pluszban van az év eleje óta. Ráadásul a költségek is nagyon kedvezőek ennél a megtakarításnál. 
35135788
A pénzügyek internetre terelődése miatt a bűnözői módszerek is mind kifinomultabbak, egyre több és nagyobb összegű az ügyfeleknek okozott kár. Az MNB ezért olyan új előírások betartását várja el a pénzintézetektől, amelyekkel növelhető az ügyfelek biztonsága, megakadályozható a csalás, és a már bekövetkezett kárt is nehezebben varrhatják a nyakukba a bankok.
34901944
Csaknem egy év után ismét 13 százalék az MNB irányadó kamata. Mindeddig a 14 százalékos egynapos betéti tender kamat számított irányadónak, de ez 13 százalékra csökken, októbertől pedig meg is szűnik.
34873012
Az MNB központi, ügyfélszolgálati, illetve az emlékpénzeket forgalmazó lakossági pénztári telefonszámainak időleges másolásával telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek. Egy-egy bank állítólagos problémájára hivatkozva ígérnek jegybanki segítséget, valójában azonban a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét akarják megszerezni - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
34785337
Ismét vágott az MNB. Már csak 14 százalékon áll az irányadó kamatszint, szeptemberben pedig összeérhet az alapkamattal. Azt követően az alapkamat is csökkenhet, de sok múlik az infláció alakulásán. 
34478407
Körlevélben figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankokat, hogy kiemelten figyeljenek oda a likviditásmenedzsmentre, miután havonta százmilliárdos nagyságrendben távoznak a megtakarítások a banki betétekből. Az eddig gazdasági növekedést váró jegybank ráadásul most már recessziótól is tart. 
34238891
Az egynapos betét kamatát újabb 1 százalékponttal 15 százalékosra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július végi kamatdöntő ülésén. Az alapkamat 13 százalékos maradt, a kamatfolyosó viszont szűkebb lett.
34009001
Tíz-tizenöt éve még valóban segítette a magyar gazdaságot a gyenge forint, mostanra viszont fordult a kocka. Olyan mértékben növeli az inflációt a magyar fizetőeszköz leértékelődése, hogy az már csökkenti a GDP-t - derül ki az MNB friss tanulmányából. 
33926048
Három hónap alatt 15 százalékkal nőtt a megcsúszott törlesztésű lakossági hitelek aránya. A személyi kölcsönök visszafizetése okozza a legnagyobb problémát, és aggasztóan sok család bankszámlája állhat több százezres mínuszban közvetlenül a fizetés megérkezése után is. 
33613085
Derűlátóan alakult az elmúlt hónapban a magyarországi helyzet és a világgazdaság is, ennek megfelelően a monetáris tanács - a várakozásoknak megfelelően - folytatta a kamatvágást. Az alapkamat továbbra is 13 százalékon maradt, ennek a csökkentése jó ideig nem is kerül napirendre, az egynapos betét kamata továbbra is 12,5 százalékos, az egynapos hitelét viszont 19,5-ről 18,5 százalékosra vágta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
33484700
Az alapkamat maradt, a kamatfolyosó viszont szűkebb lett, az egynapos betéti tender kamata, vagyis az irányadó ráta pedig 100 bázisponttal 16 százalékosra csökkent. Ettől a hitel- és kiemelt ügyfeleknek adott betétkamatok is lejjebb mehetnek a bankoknál.
33484697
Az MNB május végén megindult kamatcsökkentése máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
33183275
Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve. A biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától – olvasható az MNB friss KGFB-indexében.
33135143
Hét hónappal a drasztikus kamatemelés után csökkenti az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az európai háromszorosát kitevő magyar infláció Matolcsy György szerint nem kis részben a magas államháztartási hiányok és az ársapkák eredménye. 
33012347
A várakozásoknak megfelelően továbbra is 13 százalékon tartotta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Ez jó pár hónapig így is maradhat, a betéti tendernél azonban elérkezhetett a várva várt fordulat, 15 órakor a jegybankelnök bejelentheti, hogy a 18 százalékos kamatot elkezdik csökkenteni. 
32993939
A csak lassan csökkenő magyar infláció nyomán legkorábban májusban vagy júniusban kezdheti meg a jegybank az irányadó kamatának csökkentését. Addig a banki hitelkamatokban sem várható érdemi változás.
32430785
A bankok arra számítanak, az év közepén véget ér a kamatstop - mondta Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke és az Erste elnök-vezérigazgatója a Bank360-nak adott interjújában. Beszélt arról is, miért alacsonyak a betétkamatok.
32302535
Az MNB alelnöke szerint a közelmúlt nemzetközi bankproblémái nem ismétlődnek meg Magyarországon, mert a jegybank és a szabályozók „elvégezték a házi feladatot” és szigorú banki tőke- és egyéb előírásokat vezettek be.
32072264
Ismét közleményben jelezte a Magyar Nemzeti Bank, hogy szeretné, ha a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, a jegybank felügyelete alá tartozva végezné a tevékenységét. Revolut fióktelepről volt már ígéret, ez azonban még nem teljesült, közben a jegybank a fintech bevételei miatt is aggódik.
31881890
Érdekes adatokat közölt nemrég az MNB. Kiderül belőle, mennyi megtakarításuk volt a háztartásoknak a Kádár-korszakban, mikor adósodtak el tömegesen. Más adatokkal összevetve arra is fény derül, egy jónak számító autóért alig kell kevesebbet dolgozni, mint ötven éve, a kenyér pedig sokkal drágább lett a fizetésekhez mérten.
31589354
Január végéig kell a lakossági folyószámlával rendelkező hazai ügyfeleket tájékoztatni a 2022-es bankszámla- és kártyaköltségekről, hamarosan pedig az is kiderül, hogy mennyivel drágulnak idén a számlacsomagok. Az MNB idén kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számlákkal kapcsolatos díjmódosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik.
31279016
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendelte a magyarországi Commerzbank Zrt. végelszámolását, miután visszavonta a hitelintézet tevékenységi engedélyét. A bank állományát ezt megelőzően az Erste Bank Hungary vette át.
31211609
A magyar bankrendszer továbbra is stabil, erős tőkehelyzettel és jelentős likviditási tartalékokkal rendelkezik. Kihívások persze vannak bőven: a szomszédban zajló háború, a növekvő infláció és az energiaválság sem könnyítik meg a pénzügyi szereplők helyzetét. Megjelent az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentése, ennek foglaljuk össze a fontosabb elemeit.
30462935
A személyi kölcsönök és a lakáshitelek költségei is jelentősen nőttek augusztusban az MNB adatai szerint. A betétek átlagos kamata is emelkedett, mégis csökkent a bankban lekötött pénzek összege.
29699840
Nem várta a meg a szokásos időrendjét, és rendkívüli kamatemelést hajtott végre az MNB a piacon irányadónak számító egyhetes betéti kamatában, ami így már 7,25 százalék. A hírre valamelyest, 395-ös euróárfolyamig erősödött a forint, de aztán hamar visszagyengült.
26473034
144 javaslatot fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank legújabb vitairatában, ezeknek egy része a családtámogatási rendszert is érintette. Összefoglaltuk a dokumentum alapján, hogy milyen javaslatokat fogalmazott megy a jegybank a családokra és a lakáspiacra nézve.
22706842
Rekord lakásár emelkedést hozott az infláció és az emelkedő kamatok miatt előrehozott kereslet, mondta Winkler Sándor az MNB ingatlanpiaci elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője.
22379758
A piaci várakozásoknak megfelelően mostantól 30 bázisponttal magasabb, 6,45 százalékos kamatot fizet a jegybank az egyhetes betétek után. A jelenleg a pénzpiacon irányadónak számító kamat emelkedése várhatóan hamarosan megjelenik majd a már meglévő és az új lakossági és vállalati hitelek árában és törlesztőrészleteiben is.
21062887
Megtárgyalja az olcsó zöld hiteleket finanszírozó program folytatását az MNB. Az eddig keret kimerülése miatt a bankok többsége már leállította a kölcsön értékesítését, de így most lehet remény további zöld hitelekre.
20243239
Az MNB magasabb fokozatba kapcsolta a kamatemeléseit, és ez a már eddig is kézzelfogható hiteldrágulásokat szintén felgyorsítja. Kiszámoltuk, mi vár a kölcsöntörlesztőkre.
19917934
Az idei átlagos infláció megközelítheti a 10 százalékot. A csúcs július-augusztusban lehet, amikor akár a 11 százalékot is elérheti a pénzromlás a jegybanki előrejelzés szerint.
19904179
Csütörtökön újra emelte az MNB az irányadó kamatát a rekord gyenge értékéről már visszaerősödő forintárfolyam mellett. A lépést a keddi fél kamatnövelés tette lehetővé. Összesen már jóval 1 százalékpont felett emelt egy hét alatt a jegybank. Az MNB döntései bizonyosan újra drágítani fogják a banki hiteleket.
19598650
A jegybank arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy az ilyen típusú kommunikáció semmilyen körülmények között - különösen a jelen helyzetben - nem elfogadható.
19510471
Pénteken sem állt meg a forint gyengülése, már csaknem 387 forintot kellett fizetni egy euróért. A háború kitörése óta eltelt időben közel 10 százalékot vesztett értékéből a magyar fizetőeszköz.
19459240
A forint napok óta tartó gyengülése miatt azonnali, 0,75 százalékos emelésre kényszerült az MNB. A 75 bázispontos emelésnél utoljára 2008 októberében, a globális pénzügyi válság kitörése idején kényszerült ennél nagyobb (akkor 3 százalékos) emelésre.
19369552
Csődközelbe került a Sberbank Magyarország Zrt. osztrák anyacége és több leánybankja a nagyarányú betétkiáramlások miatt. A Magyar Nemzeti Bank kétnapos bankszünnapot rendelt el a Sberbank Magyarországnál. A hazai bank ügyfelei ebben a két napban csak kártyás tranzakciókat hajthatnak végre.
19161925
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden ismét fél százalékkal emelte az alapkamatot,  ami így már 3,4 százalékos értéket tesz ki holnaptól - derült ki a Monetáris Tanács februári kamatdöntő ülését követően.
19023823
2022. januárban a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció. Ez a hitelfelvétel és -fizetés feltételeit is tovább ronthatja az elkövetkező hónapokban.
18788791
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, ami így már 2,4 százalékos értéken tartózkodik - derült ki a Monetáris Tanács idei utolsó kamatdöntő ülése után.
17639236
Az MNB ma délután 15 bázisponttal emelte az alapkamatot, így szeptember 22-től már 1,65 százalékos értéket tesz ki a jegybanki irányadó ráta a sorozatos emelések következményeként.
16105837
A nyár során a kezdeti 0,6 százalékról már 1,5 százalékra nőtt az alapkamat értéke.
15659353
Ha az igénylők mind a Zöld lakáshitelhez kapcsolódó energiahatékonysági célokat, mind a CSOK feltételéül szabott családteremtési célokat teljesítik, az MNB Zöld lakáshitele mellé felvett CSOK-hitel kamatmentes lesz.
15651994
120,2 milliárd forint volt a lakáshitelfolyósítás volumene májusban, ami a kora tavaszi rekorddöntésre is rátett még egy jókora lapáttal, mindeddig elképzelhetetlen magasságokba emelve a jelzáloghitelek kihelyezését. Ugyan csak ezután kezdett kamatemelési sorozatba a jegybank, de már májusban is drágultak az amúgy minden korábbinál jobban pörgő lakáshiteleket.
15144631
Októbertől újabb kedvezményes hitel válik elérhetővé, ami a fenntartható, energiatakarékos otthonok építése vagy vásárlása esetén jár. Az MNB Zöld Otthon Programja magas összegű hitelt tesz elérhetővé nagyon alacsony, ráadásul akár 25 évig fix kamat mellett, de az elkészült ingatlan energiabesorolása el kell, hogy érje a jelenleg még nem túl gyakori BB szintet.
15144604
A Magyar Nemzeti Bank újabb minősített fogyasztóbarát terméket bírált el, ezúttal a lakásbiztosítások piaca bővülhetett a Groupama Biztosító jóvoltából - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből. Ezzel a Groupama a negyedik a piacon, aki ilyen típusú szolgáltatást kínálhat az ügyfeleknek.
12589028
A legkockázatosabb lakáshitelt visszafizető 90 000 ügyfelet keresik fel a bankok egy tájékoztató levéllel. Egy szerződésmódosítással fix kamatozásúra válthatók a változó kamatozású hiteleik.
10973690
A Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomagot tett közzé néhány napja, amelyben a válságkezelés lehetséges elemeit veszi sorba. A javaslatok között a rugalmas munkavégzés szükségessége, a hatékonyabb járványügyi védekezés és a kereslet élénkítése éppúgy helyet kapott, mint a hitelezés élénkítése vagy a pénzügyi környezet javítása.
10506575
Idén ősszel startol a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány Digitális Diákszéf elnevezésű mobilapplikációjának első fázisa, melynek célja az általános iskolás korú gyermekek pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlesztése. Az applikáción keresztül a diákok pénzügyi témájú kvízkérdésekkel találkozhatnak melynek során digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek.
9971465
A koronavírus járvány terjedése miatt a Monetáris Tanács több intézkedést is tett. A gazdasági növekedés fenntartása érdekében a jegybank a Növekedési Hitelprogram megújításáról is döntött. Az új típusú vállalati hitel az NHP Hajrá! nevet kapta, és elsődleges célja a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) segítése a járvány miatt kialakult gazdasági válságban és utána. Az NHP Hajrá! keretösszege 1500 milliárd forint.
8638448
Ahogy a vállalati hitelekre, úgy most a lakossági hitelekre is törlesztési szüneteltetést kér a bankoktól a MNB. További intézkedések is vannak.
7461241
Ha az elmúlt negyedévek ütemében alakul a háztartási hitelezés trendje, az év végére nagyobb állománya lehet a személyi kölcsönöknek, mint a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a személyi kölcsönök állománya 2019 félévének végén folyamatos bővülés mellett megközelítette a 800 milliárd forintot, miközben a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt egyre kisebb a kereslet: a félévi adatok szerint az állomány 928 milliárd forint volt.
5738469
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa március 26-án, kedden délután jelentette be a szigorításra vonatkozó döntését. A kamatfolyosó változott, a jegybanki alapkamat továbbra is 0,90 százalék marad. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a döntés körülményeiről, és megnéztük, hogyan hathat a módosítás a hiteltörlesztésre.
3490806
A lakáspiac további élénkülésére számít a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben. Emelkedik az adásvételek száma, az ingatlanárak tovább nőnek és egyre többen veszünk fel lakáshitelt – ez a nagy átlag, de régiónként eltérőek a számok. Kiveséztük az MNB 2018 első félévére vonatkozó összefoglalóját a lakáspiacról.
2606217
Értékpapírba fekteted a pénzed, vagy ilyen terveid vannak a jövőre nézve? Bárhogy is alakulnak a pénzügyeid, érdemes bizonyos időközönként szemmel tartani a folyamatokat. Ha értékpapír tulajdonos vagy, ezt akár online, percek alatt megteheted, mióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhetővé váltak az ezzel kapcsolatos információk.
2523606
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!