387-es euróárfolyamig meg sem állt a forint

Csak 387-nél tudott megállni a lejtőn a forint

387-es euróárfolyamig meg sem állt a forint

Csak 387-nél tudott megállni a lejtőn a forint

Bank360 tartalom
2022-03-04 Frissítve: 2022-10-25
2022-03-04 Frissítve: 2022-10-25
19459240

Pénteken sem állt meg a forint gyengülése, már csaknem 387 forintot kellett fizetni egy euróért. A háború kitörése óta eltelt időben közel 10 százalékot vesztett értékéből a magyar fizetőeszköz. A Magyar Nemzeti Bank még csak szóban avatkozott be a forint védelmében.

 

Újabb rossz napot jelentett a péntek a forint számára. Egy euró egészen 387 forint közelébe drágult, ami újabb történelmi csúcs. A háború előtt az euro árfolyam még 355-357 körül mozgott, így egy hét alatt a magyar fizetőeszköz csaknem a tizedét vesztette el az értékének. A dollárral szemben az esés még nagyobb, hiszen az árfolyama eközben 315-ről 353-ra ugrott.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A forint viszonylag nyugodt délelőtti kereskedést követően a 380 körüli szintről ugrott hirtelen 386-os árfolyamra, majd még 387 közelébe is. Ezzel a gyengüléssel a forint nincs volt egyedül, a lengyel zloty is esett, csak nem ennyit. A háború óta szintén sokat gyengülő cseh korona viszont még javított is. Ehhez viszont a cseh jegybank beavatkozása kellett.

 

A forint piacán nem volt nyoma, hogy a Magyar Nemzeti Bank is beavatkozott volna, és erről nem is volt semmiféle közlés. Amikor a forint áttörte a 370-es árfolyamot, a jegybank vezetése azt nyilatkozta, hogy minden eszközzel kész megvédeni a forintot. Ez a szóbeli intervenció akkor megnyugtatta a piacot, de csak rövid időre.

 

Ma, még az újabb jelentős forintgyengülés előtt a Reuters hírügynökség kérdésére azt válaszolta a jegybank, hogy a március elsejei nyilatkozatának megfelelően eszköztárának minden elemét felhasználva biztosítsa a helyi pénzügyi piacok stabilitását. Ennek már nem lett hatása a forintra, legalábbis az árfolyam tovább emelkedett, meg sem állva 386-ig. Az MNB irányadó kamatának csütörtöki, 2008 óta nem látott nagyságú, 0,75 százalékos emelése sem hatott tartósan az árfolyamra.

 

Az szinte megjósolhatatlan, hogy az MNB követi-e a cseh jegybank példáját. Most még úgy látja-e, hogy a külső hatások miatti gyengülést ezzel nem tudná megállítani, vagy az árfolyamot még nem látja olyan rossznak, hogy ezt megpróbálja.

 

Ebben a helyzetben kiszámíthatatlanok a következő napok történései a forint piacán. A háború alakulása akár a 400 forintos euróig lökheti a magyar fizetőeszközt, de kedvező hírek esetén visszatérhet 370 szint alá is.

 

A gyenge forint és a magas infláció most együtt tartja nyomás a jegybankot, amely az idén már egyébként is a kamatemeléseinek felpörgetésére kényszerült. Ennek hatása biztosan meglátszik majd a lakáshitelek és személyi kölcsönök kamataiban is. A növekvő inflációt látva a kisbefektetők nem ültek ölbe tett kézzel. Vásárlásaik nyomán rövid idő alatt elfogyott az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 250 milliárd forintos sorozata. Az Államadósság Kezelő Központ ezért még egyszer ennyit hoz forgalomba, hogy kielégítse az igényeket.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!