Nagyot emelt a jegybank

2008 óta nem látott kamatemelésre kényszerítette az MNB-t a háború

Nagyot emelt a jegybank

2008 óta nem látott kamatemelésre kényszerítette az MNB-t a háború

Varga Zsombor
2022-03-03 Frissítve: 2022-09-20
2022-03-03 Frissítve: 2022-09-20
19369552

A forint napok óta tartó gyengülése miatt azonnali, 0,75 százalékos emelésre kényszerült az MNB. A lépés összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával, hiszen a közelben zajló háború miatt a forint napok óta jelentősen gyengült, ami jelentős kockázatot jelent az infláció elleni lépésekre. A 75 bázispontos emelésnél utoljára 2008 októberében, a globális pénzügyi válság kitörése idején kényszerült ennél nagyobb (akkor 3 százalékos) emelésre.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 75 bázisponttal (0,75 százalékkal) emelte a jelenleg irányadónak számító egyhetes betét kamatát, ami így 5,35 százalékos szintre emelkedett a korábbi 4,6 százalékról. A lépés rendkívülinek számít, hiszen az MNB csak havi egyszeri emelést jelzett előre a korábbi kommunikációjában, most azonban már a második héten emeli az irányadó kamatot. A mai emelés mértéke pedig megfelel a jelentősen megemelkedett kockázatoknak, legutóbb a 2008-as gazdasági válság idején kényszerült rendkívüli kamatemelésre az MNB. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Ahogy azt korábban is hangsúlyozta a jegybank, az áru és pénzpiaci kockázatok emelkedése esetén hajlandó az azonnali kamatemelésre, az euróval szembeni forintárfolyam pedig a háború kitörése óta nagyjából 20-25 egységgel emelkedett, ami jelentős kockázatnak számít, ezért lépte meg az MNB a 14 éve nem látott rendkívüli lépést. Így 5 százalék fölé emelkedett az irányadó ráta, aminél utoljára 2013 elején volt magasabb a pénzügyi kondíciókat meghatározó kamatszint. A lépés technikailag délután lép hatályba, hiszen ekkor fogadja el a bankok ajánlatait az MNB, a korábbi hónapok alapján ez viszont csak formalitásnak számít.

 

Az alapkamat továbbra is 3,4 százalékos szinten tartózkodik a legutóbbi kamatemelésnek megfelelően. Az MNB korábban jelezte, hogy az alapkamat utol fogja érni az egyhetes betéti kamatot, az abban megjelenő emelések így később beépülnek az alapkamatba is. Vagyis a Monetáris Tanács következő ülésén legalább ilyen mértékű emelése várható az alapkamatnak. Az egyhetes betét emelése egyébként a lehető legnagyobb volt a meglévő monetáris kamatok mellett, hiszen a kamatfolyosó tetejét legutóbb 5,4 százalékos szinten határozta meg az MNB. Ennél nagyobb mértékben csak akkor tudja emelni az MNB az irányadó kamatot, ha a kamatfolyosó tetejét (az egynapos hitelt) is megemeli a következő alkalommal a jegybank.

 

A lépés várhatóan tovább emeli a bankközi kamatok szintjét. A 3 hónapos BUBOR már tegnap 4,99 százalékot tett ki, a lépés hatására viszont jóval 5 százalék fölé kerülhet a referenciamutató. Ez pedig a korábbi hónapokban tapasztalt intenzív és gyakori hiteldrágulás folytatását jelenti a banki ajánlatok esetén, mind a személyi kölcsön, mind a lakáshitel kamatok további emelkedése várható. Idővel pedig a betéti kamatok is átléphetik árnyékukat, és a jelenlegi lassú emelkedésnél kedvezőbb ajánlatot is jelenthetnek a megtakarítóknak.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!