Kamatemelések után hiteldrágulás következhet

Megágyazott az MNB: tovább drágulhatnak a banki hitelek

Kamatemelések után hiteldrágulás következhet

Megágyazott az MNB: tovább drágulhatnak a banki hitelek

Bank360 tartalom
2022-02-26 Frissítve: 2022-02-28
2022-02-26 Frissítve: 2022-02-28
19126762

Az MNB heti kamatdöntései nyomán tovább drágulhatnak a banki hitelek. Az alapkamat mellett emelkedett a jelenleg irányadónak számító egyhetes betéti kamat is, mindkettő a várt mértékben. Ez újabb lökést adhat a február közepén alábbhagyott hiteldrágulásoknak.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két kamatdöntést is hozott a héten. Előbb fél százalékkal 3,4-re emelte az alapkamatot a monetáris tanács kedden. Majd ezt követően a jelenleg irányadónak számító mutatóját, az egyhetes betéti kamatot növelte 4,3-ról 4,6 százalékra.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Mindkettő megfelelt az előzetes várakozásoknak, hiszen a jegybank vezetése már a januári fél százalékos alapkamat-emelkedés után egyértelművé tette, hogy az elkövetkező hónapokban újabb, legalább ilyen mértékű emelés várható a monetáris tanácstól az infláció megfékezése érdekében. Másfelől pedig az alapkamatot fokozatosan közelítik az egyhetes betéti kamathoz, így az utóbbiban az alapkamatnál kisebb emelések lesznek.

 

A jegybanki kamatemelésekre már a növekvő infláció ismeretében került sor. A januárban 7,9 százalékos éves áremelkedésnél ráadásul még vár nagyobbat, 8-8,5 százalékosat is az MNB. Ezt a prognózist és a tényleges inflációt még növelheti is az időközben kirobbant ukrajnai háború, ami máris gyengítette a forintot, és emelte az energiahordozók világpiaci árát. Ez azonban már lényegében a betéti kamat megemelése után történt, így a döntésben ennek hatása még nem játszhatott érdemi szerepet.

 

Az elmúlt hónapok tapasztalata azt mutatta, hogy a bankok hitelajánlatai előbb-utóbb követték az irányadónak számító jegybanki kamat emelkedését, így ez várható most is. Legutóbb február első napjaiban és közepén voltak nagyobb hiteldrágulások a bankoknál, azóta csak szórványos emeléseket hajtottak végre. Március elején derülhet ki, hogy az újabb központi kamatemelésekre hogyan reagálnak a bankok a hitelajánlatokban.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!