Jól öltözött férfi egy laptop előtt ír valamit egy homokóra mellett

Az infláció szárnyalása miatt egyre drágábbak a hitelek is

Jól öltözött férfi egy laptop előtt ír valamit egy homokóra mellett

Az infláció szárnyalása miatt egyre drágábbak a hitelek is

Varga Zsombor
2022-01-14 Frissítve: 2023-02-14
2022-01-14 Frissítve: 2023-02-14
18200950

Decemberben ismét 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző évhez képest, a széleskörű drágulás azonban az egész világon jelen van. Az erősödő pénzromlás hosszú távon az adósoknak kedvezhet, de ez kevés vigaszt nyújt azoknak, akik még csak most gondolkoznak a hitel felvételén.  A jegybanki kamatemelések miatt ugyanis egyre magasabb költséggel lehet csak új hitelt igényelni, legyen szó személyi kölcsönről, lakáshitelről vagy hitelkártyáról.

 

7,4 százalékon maradt decemberben is az éves infláció, megismételve a fogyasztói árak novemberi drágulását. A válság után az infláció nemcsak hazánkban, hanem a nyugati fejlett gazdaságokban is elszállt. Az eurózóna inflációs rátája decemberben 5 százalékot ért el, ami magasabb, mint  eddig bármikor az euró két évtizedes története során, az Egyesült Államok decemberi 7 százalékos inflációja pedig közel 40 éve a legmagasabb érték.

 

A szárnyaló inflációt a kilábalást övező szállítmányozási zavarok mellett a megemelkedett kormányzati költések is növelhették. Bár mind a válság okozta zavarok, mind az ellene hozott költségvetési csomagok csupán átmeneti jelenségnek tűnnek, az infláció elpattanásához kevés is elég. Ha a vevők és az üzletek is hozzászoknak az állandó áremelésekhez, a megemelkedett infláció hosszabb távon is fennmaradhat. Hogy ezt a káros folyamatot megállítsák, a jegybankok intenzív kamatemelésbe kezdtek. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy a hitelek is egyre inkább drágulnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) itthon már 4 százalékra emelte az egyhetes betét kamatát, ami jelenleg a legfontosabb központi kamatszint. Januárban ugyan már lassította a kamatemelést, korábbi kommunikációja alapján viszont a 2,4 százalékos alapkamat is követni fogja az emelést. Az emelkedő finanszírozási költségek miatt pedig a hitelek is egyre drágábbak. A Bank360.hu bemutatja, hogyan emeli meg ez a folyamat a kölcsönök kamatát is.

 

Egyre drágábbak a lakáshitelek és a személyi hitelek

Az alapkamat emelése alapvetően befolyásolja a bankok üzleti lehetőségeit. A források ugyanis nagymértékben drágulnak a bankok számára az MNB szigorításait követően. A hosszabb futamidejű hitelajánlatokat befolyásoló BIRS referenciamutató 5 éves lejáraton már 4,99 százalékos értéken tartózkodik, miközben két hónapja még csupán 3,9 százalékot tett ki. Az 1 százalékot meghaladó növekmény pedig az új ajánlatokban is tetten érhető.

 

A kamatdrágulás először a lakáshitelek ajánlataiban jelent meg, itt már minden nagybank emelte a kamatokat. A bankok nagy részénél már 70-80 bázisponttal magasabb egy lakáshitel kamata, de a K&H-nál és az OTP-nél az 1 százalékot is meghaladja a drágulás mértéke. A személyi kölcsönök drágulása még karácsony előtt indult el, de a nagyobb bankok többsége már meg is lépte a kamatemelést. Ezeknél a bankoknál a THM emelkedése több százalékot is elérhetett. A Takarékbank egyik személyi hitele például 5,5 százalékponttal nőtt (ha az igénylő nem vállalja keresetének bankszámlára érkeztetését), de ugyanez a pénzügyi intézet más esetben csupán fél százalék körüli kamatemelést hajtott végre. Az akár naponta változó ajánlatok között a Bank360 Személyi hitel kalkulátora tud naprakész összehasonlítással szolgálni.

Már 26,1 százalékos is lehet a gyorskölcsön

A jegybank lépései más módon is megemelhetik a tartozásokra fizetett összeget. A maximális teljes hiteldíjmutatót (THM) több fogyasztási hitelnél is az alapkamat értéke határozza meg. A gyorskölcsönöknél és a személyi kölcsönöknél maximum 24 százalékponttal lehet magasabb a THM az alapkamatnál, a hitelkártyáknál 39 százalékponttal haladhatja meg a THM az alapkamatot.

 

Az idei első félévben, januártól júniusig a december 1-jén érvényes 2,1 százalékos alapkamat a számolás alapja. A gyorskölcsönöknél már van olyan ajánlat is, amely kihasználja a maximális 26,1 százalékos THM lehetőségét. A hitelkártyáknál viszont eddig még a 40 százalékos erős választóvonalat jelentett, a 41,1 százalékos maximális THM-től még elmaradnak a bankok. Július 1-től viszont már a június 1-jén érvényes alapkamat fog számítani, ami jelenleg még nem ismert, de a második félévben nem kizárt a 28 százalékos THM sem a gyorskölcsönök ajánlataiban.

 

Az infláció segíti a régebben felvett hiteleket

Akik már évek óta fizetik hitelüket, azoknak az adósság szempontjából előnyös a jelenlegi magas infláció, hiszen reálértéken számolva a fennálló adósság egyre kevesebbet tesz ki. Ezt viszont akkor jelent majd csak könnyebséget, ha a fizetésük is tartja a lépést az inflációval, azaz a reálkeresetük nem csökken - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői. 

 

A változó kamatozású hiteleseknél sem okoz fejfájást a kamatok emelkedése a karácsony előtt bejelentett kamatstop miatt, de ez az intézkedés csak átmenetileg, néhány hónapra védi meg őket a törlesztő emelkedésétől. A rendelet alapján nem emelkedhet magasabbra a februártól a törlesztő a tavaly október végi kamatszint szerinti összegnél, egészen június 30-ig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!